Sute de mii de euro încasați ilegal, ca alocații, de români din Germania, Belgia sau Marea Britanie.
Cetățenii UE care lucrează în uniune sau în Regatul Unit și care au copii pot primi alocațiile acestora fie din statul de destinație, fie din România, dar nu în ambele parti.
Mulți încearcă să le obțină însă și din partea statului român și din cea a statelor europene, ceea ce constituie infracțiune.
Evidența Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava aratî că, de la începutul acestui an, 2.656 de suceveni care lucrează în străinătate au solicitat alocația familiala în țări UE sau în Marea Britanie, iar 2.875 de persoane care au lucrat în străinătate, ai căror copii s-au născut acolo și ulterior au revenit în țară au cerut plata alocației în România.
Potrivit cotidianului Botosani24, anul trecut, numărul celor care au solicitat alocații în străinătate a fost de 3.349 de persoane.
Directorul AJPIS Suceava, Dan Ionuț Adomniței, a declarat că țările în care au solicitat alocații cei mai mulți suceveni sunt Germania (1.302 persoane), Belgia (782), Olanda (123), Luxemburg (79), Elveția (76) și Italia (74) și mai puțini în Grecia, Cipru, Spania, Portugalia.
Citește și Drogurile – refugiul copiilor ignorați şi lipsiţi de griji
În ceea ce-i privește pe cei care au solicitat plata alocației în România la revenirea în țară, cei mai mulți au revenit din Marea Britanie (1.097), pe locurile următoare fiind Italia (651), Germania (397), Belgia (271), Franța (128) și Austria (102).
Ceea ce știu mai puțini muncitori migranți este că de aproape 3 ani comunicarea între autoritățile din țările UE și Marea Britanie se realizează printr-o aplicație informatică elaborată la nivelul Comisiei Europene, care asigura corespondența aproape în timp real și verificările se fac mult mai rapid și mai ușor.
Astfel, autoritățile au constatat că, de la începutul acestui an, 322 de alocații au fost încasate ilegal de sucevenii care lucrau în străinătate, adică aceștia au solicitat plata alocației atât în România, cât și în țara în care lucrau, iar banii trebuie returnați.
Suma totală care trebuie recuperată de la familii este de 1,363 de milioane de lei, adică aproape 272.700 de euro.
Mai multe aflați din publicația Aktual24.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!