Aktual24 | Țările române, ținute în sărăcie extremă secole la rând din cauza birurilor uriașe

Data:

spot_img

Țările române ținute în sărăcie extremă. Fiscalitatea uriașă – în unele perioade printre cele mai ridicate din lume! – a jucat un rol important în decalajele de dezvoltare apărute începând cu sfârșitul anilor 1500 între țările române și restul continentului.

Impozitele excepționale au contribuit la menținerea populației într-o stare de sărăcie extremă secole la rând, fără ca asta să însemne că banii colectați de stăpânire au fost direcționați către investiții. Rezultatul a fost că la 1866, când a venit în Principatele Unite să-și ia în primire tronul, Carol I găsea aici nu doar cea mai săracă populație din Europa, dar și țara cu cea mai primitivă infrastructură.

Citește și: Președintele Curții de Apel Timișoara și-a dat demisia după ce CSM nu i-a aprobat echipa de conducere

Ulterior, decalajul a fost redus într-o anumită măsură până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi a crescut din nou uriaș în perioada comunistă. România a început să recupereze distanța față de restul Europei abia odată cu intrarea în Uniunea Europeană, deși birurile s-au menținut până azi printre cele mai ridicate de pe continent.

Țările române ținute în sărăcie. Cauze multiple

Începând cu secolul al XVI-lea, între țările române (mai ales cele extra-carpatice, adică Țara Românească și Moldova) și Europa Centrală și cea Apuseană a început să se constate un decalaj tot mai accentuat pe toate planurile, dar mai ales cel economic. Țările române rămâneau tot mai în urmă, iar distanța a continuat să se mărească în următorii 500 de ani, în ciuda faptului că, episodic, au existat unele perioade de prosperitate și de creștere mai rapidă în aceste ținuturi.

Citește și: Demnitarii sunt mai importanți decât preșcolarii. Guvernul suspendă mierea pentru copii. Nu și majorarea salariilor

Istoricii care s-au aplecat asupra acestei probleme au găsit cauze multiple, dar care uneori au legătură unele cu altele: amplasarea țărilor române în afara marilor rute comerciale, foarte slaba urbanizare, lipsa unor biserici precum cele din Occident, păstrătoare ale culturii și cunoștințelor din perioada antică, populația foarte redusă numeric, războaiele purtate de marile puteri în această zonă, influența otomană, un nivel al impozitelor prea mare.

Continuarea în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
10 COMENTARII
  1. „…cauze multiple… influenta otomana…”___–-___prea putin zis” influenta”, de fapt a fost un jaf continuu , la fel si cu cel facut de imperiul austro-ungar, jaf continuat de iohanis si banda sa de descreierati/sabotori/ tradatori de tara, care trimit sclavi(scoliti) cu nemiluita in Germania si Austria*, lemnul cel mai bun tot la ei, IN TIMP, ce Romania ar trebui sa ceara despagubiri si de la Turcia si de la Austria, dar cu acest vanzator de tara si sabotor feroce al economiei nationale, Romania este la mare risc chiar in existenta ei…///2-„Sintetizand, putem aprecia ca Secolul al XVI-lea a insemnat trecerea Tarii Romanesti si a Moldovei la un sistem cu fiscalitate ridicata, determinata de (si corelata cu) nivelul platilor politice catre Imperiul Otoman“, arata profesorul Murgescu in lucrarea sus-amintita.___–___in sfarsit un istoric care spune lucrurilor pe nume, astept sa initieze o miscare bine consolidata prin argumentatii istorice (inclusiv internationale, dar mai ales din insasi arhivele turcesti), pentru a cere cuvenitele despagubiri…(* iohanis trebuie considerat ceace si este, UN TERORIST, el si-a extins „operatiunile” ( dar tot la vorbitori si de germana**) sustine mii de luxemburghezi sa traiasca in salarii si pensii de lux, dandu-le milioane de euro, fara nici cea mai usoara justificare …///** cat si la turci, cumpara in nestire orice, desi Romania poate produce si autobuze si arme, etc.),

  2. Cum adică, decalajul a crescut din nou în timpul comunismului? In timpul comunismului S-A REDUS decalajul, poate vreți să spuneți. In timpul comunismului sau făcut sau refăcut toate căile ferate din prezent, toate drumurile naționale din prezent, aproape toate spitalele din prezent, aproape TOATE școlile și grădinițele din prezent, încă marea majoritate a locuințelor din mediul urban, toate porturile de care dispune Romania acum (și de care nu mai dispune), toate institutele de cercetare, toată infrastructura energetică din prezent și chiar mai mult decât din prezent, etc .
    Că din punct de vedere al libertății de mișcare și exprimare a fost o catastrofa, nu contestă nimeni. Că trebuia să pierzi zilnic ore întregi la cozi pentru 5 ouă și o pâine, este adevărat.
    Dar din punct de vedere al dezvoltării tehnologice și infrastructuri de toate felurile ( telecomunicații, transporturi, sănătate, educație etc), in perioada comunistă România a reușit să recupereze enorm față de perioada anterioară. Păi in Romania nu existau drumuri asfaltate și unități de producție a energiei electrice până în comunism. Ce vorbiți voi acolo?

    • E vorba de faptul că poporul, populația României nu avea un trai ridicat, că „industrializarea forțată” nu aducea prosperitate. Da, nimeni, normal la cap, nu contestă ceea ce s-a făcut în timpul comunismului, mai ales cei 25 de ani ai regimului Ceaușescu, dar e vorba de ceea ce se numește azi PIB pe cap de locuitor, care se pare că era foarte mic în regimul comunist.

      • Bă ia fă un calcul ce pib trebuie să fie pro călite să dai un salariu minim 166 dolari lunar și să ai oficial 9.2 milioane salariați plus cei neoficial fiind în străinătate pentru proști spionii , plus să dai datoriile să construiești sute de mii de apartamente și case să faci Călărașu să faci Palatul ăla al doilea din lume să dai bani Iranului iracului Egipt Libia și alte țări tovărășești cel puțin 4 miliarde dolari să strângi 10 miliarde dolari să faci bancă mondială cu libienii , îți spun eu îți trebuie vreo 8000 dolari cap locuitor adică 23.3 *8000= dracului vreo 185 miliarde dolari în 89 doar valoarea industriei oțelului era vreo 20 milioane tone de semifabricate țevi armătură etc se vindea la tonă la nivel mondial 1000 dolari deci pentru proști= 20 miliarde dolari doar din Siderurgie cu inflația reală pibul de azi e doar maxim 1/3 ca valoare reală

  3. Este foarte adevărat ce spuneți. Sfinții din Occident ajutați de escrocii din Țară in haită cu cei fugiți in străinătate au jefuit Țară Noastră. Cel mai mare jaf sa dat pe timpul lui Constantinescu,2500 de întreprinderi date pe nimic Șacalilor. A urmat Securistul de Băsescu care ne-a distrus cu totul atât în Justiție cât și în Economie. Daca s-ar face o Constatare corectă : ce avea Romania Socialistă și ce mai are in prezent, dacă scădem investițiile străine și multinaționalele
    .

  4. Ai dat un ecemplu prost cu Carol I. Si el cand a venit in Romania era sarac lipit. A reusit ca in doua generatii, Carol II, sa fie printre cei mai bogati monarhi din Europa. Bineinteles ca prin furaciune, ca doar nu din munca cinstita. Carol II avea cota parte din spagile luate de politisti de la prostiuatele din Bucuresti, avea magazine prin care vindea produse de pe domeniile coroanei. Deci daca vorbim de jaf, sa punem si astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...