miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img

Alege viața

Am aflat de curând de la cel mai legitim ales al nației că suntem la nivelul de stat de drept pozitiv. A fost suficient să avem un guvern fără majoritate în parlament și alegeri europarlamentare în care au câștigat policienii eurofili și toate problemele justiției din România s-au rezolvat.

Vești bune sunt și în București unde viitorul președinte al României sprijină turismul din Grecia, după ce în tot timpul mandatului a sprijinit producția de mijloace de transport în comun din Turcia.

Doamna primar general, favorită la câștigarea unui nou mandat, este crezută de bucureșteni atunci spune că suntem manipulați de guvern care ne minte că am avea o capitală poluată, cu numărul cel mai mare de bolnavi de covid din România.

Ministrul justiției are fantezii judiciare cu gânduri frumoase de eradicare a crimei organizate, deși nu a luat nicio măsura prin care mafioții să rămână fără bani.

Așa cum Venus s-a născut din spuma mării așa și noile coduri care au reformat viața justițiabilului numai în bine s-au născut din sudoarea muncii acestuia. Așa cum promisese într-un mandat anterior, acum cetățenii de bine nu mai plâng că au fost nedreptățiți în justiție.

Miniștrii justiției au exercitat acțiunea disciplinară în mod judicios împotriva tuturor magistraților abuzivi, iar inspecția judiciară are performanțe remarcabile, chiar dacă oamenii răi au comentat că șeful inspecției a fost păstrat în funcție ca o consecință directă a unei ordonanțe de urgență care nu prea ar fi fost urgentă.

Un alt mare lider politic, liberal roșu de mânie pe motiv de arest al tuturor românilor, ne luminează că el știe mai bine decât Convenția europeană a drepturilor omului să facă diferențierea între arest și internare – art. 5 par 1 lit b și e fiind texte ce permit abuzurile statului paralel, stat paralel ce controlează instanța de la Strasbourg care a pus sub semnul întrebării o decizie a Curții Constituționale a României.

Dânsul vrea să ne continuăm viață și să ignorăm pandemia pentru că libertatea unui potențial bolnav de o boală contagioasă de a zburda fără mască este mai valoroasă decât viața bunicilor și copiilor noștri. Un alt cârlan al politicii românești, în creștere exponențială în opțiunile alegătorilor, ne promite o politică pro români și este crezut pentru că este un român adevărat, deși a fost cel care a chemat forțele de ordine ale altor state să spargă capetele românilor cărora le-a restrâns dreptul la vot.

Este necesar să facem o paralelă între relația de cuplu și relația cu politicienii. Dacă viața de cuplu este o opțiune, relația cu politicienii este o relație care există, indiferent că vrem sau nu.

De aceea, trebuie să facem alegerea pragmatică, cea mai puțin proastă. Elitele politice se creează în timp și este nevoie să sprijnim politicienii decenți, care nu ne insultă inteligența prea des și care nu ne arată prin faptele lor că ne disprețuiesc.

Să nu facem ca Urinel și Urinela. Urinel și Urinela sunt ca fulgul de nea, sensibili ca florile de cireș în luna mai și doresc un politician perfect. Mandela le displace pentru că a fost prea moale cu ,,dujmanii”, Gandhi era prea obsedat de sare, iar Franklin Delano Roosevelt a fost prea fătălău să aibă și el o soție trofeu.

Votul lor, ca persoane deosebite care sunt ei, nu e meritat de nimeni. Modelul de ratare este cel al Frumoasei din Pădurea Adormită care stă și face nani în speranța că va veni un prinț interesat de ea, nu de defrișarea pădurilor din jurul castelului, și care o va iubi doar pentru că ea se crede cea mai frumoasă, chiar dacă realitatea ne spune că o pumă nu mai are cum să fie mai atrăgătoare ca o nimfă.

Chiar dacă, așa cum ne spunea Robin Williams politicienii sunt ca scutecele și trebuie schimbați des și din același motiv, pentru ca democrația să continue să funcționeze rezonabil e nevoie să alegem politicienii care ne vor permite să avem o viață bună. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să voteze pe cei care prin faptele lor ne ajută să alegem viața, pentru noi și pentru cei apropiați noua.

Chiar dacă suntem într-o poziție socială privilegiată este necesar să ne gândim la ce șanse am avea dacă am ajunge în situația în care am ajunge să fim dependenți de statul român și de bunăstarea majorității concetățenilor noștri.

Motive independente de voința și de sufletul nostru ne pot aduce în situații nefericite. Putem ajunge ca tot ce avem să ducem cu noi.

Cum bine spunea un proverb rusesc, nu conta pe celula pușcăriei, pentru că poți ajunge și să te bucuri de castronul cerșetorului. Avem obligația să ne asigurăm că vom alege politicienii care ne asigură cele mai mici șanse să ajungem pușcăriași pe nedrept sau cerșetori.

Politicienii au obligația să ne asigure șanse decente de a supraviețui dacă ne îmbolnăvim. Nu ne putem vindeca doar pentru că un politician ne spune că virusul e vlăguit.

Să alegem pe cei care nu comit erori grave- cum ar fi cele care ne distrug viitorul-, pe cei care își recunosc greșelile și care ne duc goeleta ,,Speranța” la destinație, chiar dacă deviază constant, dar insignifiant, de la traseu.

Cel mai important este însă să alegem politicienii care se preocupă cu fapta, nu cu vorba, de problemele esențiale ale națiunii române, politicieni care vânează antilope să ne hrănească, nu șoareci de câmp.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE