Alegeri anticipate: ce ar presupune un astfel de scenariu

Data:

În ultima lună, Ciolacu a amenințat de două ori cu alegeri anticipate: când un deputat PNL a pus sub semnul întrebării desemnarea sa ca premier în mai 2023 și când a fost criticat de un alt penelist.

E clar că liderul PSD mizează pe preluarea șefiei guvernului peste opt luni. Ce ar face, odată ajuns la Palatul Victoria, e greu de anticipat. Deocamdată, el sugerează că l-ar interesa mai degrabă, pe termen lung, poziția de la guvern decât o candidatură prezidențială. E prea devreme pentru a specula.

Citește și: EXCLUSIV. Tulburătoarea poveste a unei filipineze traficate în România. Cum a fost clasat dosarul la Constanța

În acest moment, Ciolacu pare doar a se teme că va fi înșelat de peneliști și amenință cu un scrutin anticipat.

Fruntașul social-democrat nu spune în chip explicit cum anume s-ar ajunge la chemarea cetățenilor la urne, lăsând doar să se înțeleagă că, la mare supărare, pesediștii ar împinge musai lucrurile aici. Pașii necesari sunt mulți și, la limită, singurul scenariu în care Marcel Ciolacu ar avea dreptate e cel în care PSD s-ar retrage de la guvernare.

, două tentative de învestire a unui guvern ar eșua, președintele n-ar dizolva camerele, iar PSD – tot mai supărat – ar aduna o majoritate pentru suspendare, ar reuși să obțină demiterea lui Iohannis într-un referendum, organizând apoi alegeri prezidențiale înainte de termen și, după toate astea, alegeri parlamentare anticipate.

În absența unei asemenea derulări a evenimentelor, PSD s-ar vedea încurcat în planurile sale fie de constituirea unui alt cabinet majoritar – cu miniștri din PNL, USR și UDMR –, fie de alcătuirea unui guvern minoritar, fie de o nouă strategie a lui Iohannis, care să vizeze divorțul PNL de actualul său partener social-democrat. Pe scurt: e greu de crezut că vom avea alegeri anticipate. Mai ales că nu le-am avut niciodată până acum, iar crizele prezente pot fi ușor folosite ca argument pentru a nu inova.

Continuarea, în Revista 22!

Citește și: Teatru inovator, comedii romantice, spectacole manifest şi tragi-comice, în stagiunea de teatru de la ARCUB

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU
  1. bunul samaritean – 09-21-2022

    Momentul in care PSD ar incerca sa determine aparitia unor Alegeri Anticipate , in acest moment, extrem de tensionat , la nivel universal ,procentele aratate acum de sondaje (nici nu suntem convinsi de realul acestor procente )se modifica dramatic . Exemplul USR, ce a scazut in sondaje dupa plecarea de la guvernare , este edificator .PSD pierde increderea romanilor daca decide sa paraseasca guvernarea .A parasi guvernarea ar insemna oferirea , pe tava , a unui numar important de procente partidului PNL ce isi va asuma parcursul tuturor deciziilor, atit de asteptate de catre cetateni ,in ceea ce priveste cresterile salariale , modificarea legii pensiilor si eliminarea pensiilor asa numite speciale , obtinerea acceptul spre a intra in Schengen impreuna cu maririle pensiilor si oferirea avantajelor materiale pensionarilor mai nevoiasi .PSD trebuie sa ramana alaturi de PNL pina in 2028 . Doar nu or fi atit de naivi sa nu intelega ca fara PNL nu vor obtine nici un ban de la Bruxelles .Teoria aparitiei Alegerilor Anticipate este exclusa ele stind doar in pixul Presedintelui Iohannis .Sunt „condamnati” sa guverneze impreuna .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Salvați Copiii România vine în sprijinul mamelor refugiate din Ucraina | Curierul Național

Salvați Copiii România vine în sprijinul mamelor refugiate din...

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare 

Concert extraordinar în deschiderea Festivalului Muzicii Maghiare, propus de...

Renașterea totalitarismului sub alte forme | Puterea a cincea

Renașterea totalitarismului sub alte forme și escaladarea radicalismelor populiste...

Filmul documentar AMAR, despre hoții de buzunare, poate fi văzut la Cinema Elvire Popesco

Filmul documentar AMAR va putea fi văzut într-o proiecție...