Alegeri cu final așteptat | Revista22

Data:

spot_img

Alegeri cu final așteptat. La drept vorbind, ne așteptam la majoritatea rezultatelor de duminică. Dar nuanțele sunt importante și ele.

La locale, Nicușor Dan o zdrobește pe Gabriela Firea. Trebuie spus însă că adversarii săi PSD și PNL au făcut aproape totul pentru a-i oferi încă o odată, pe tavă, Bucureștiul.

Totuși, dimensiunea victoriei impresionează. Se pare că destulele neîmpliniri ale lui Nicușor Dan n-au contat prea mult dinaintea dezastrului care ar fi însemnat Firea sau Piedone.

Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?

Altminteri însă, coaliția PSD-PNL per ansamblu și împreună s-a ținut bine, cu circa 54% din voturi la europarlamentare și peste 60% la locale, demonstrând că această coaliție – oricât de nesuferită ne-ar fi unora dintre noi, dotați cu memorie – rămâne soluția cel mai puțin rea din momentul actual.

AUR și ADU au obținut un scor mai mic decât se anunța

Pe locul al treilea vine la europarlamentare AUR, cu 14%, considerabil mai puțin decât era prevăzut, sugerând reculul acestui partid extremist și, pe alocuri, neolegionar.

În schimb, scorul mic de numai 11% al alianței ADU (cu USR, liberalii lui Orban și PMP) este foarte dezamăgitor, dar cumva meritat, având în vedere lipsa de activitate și de viziune a acestei formațiuni și a componentelor sale.

Citește și: După alegeri, patru tendințe și un potențial pericol

Abia dacă scorul bun la localele din București și susținerea lui Nicușor Dan (care depășește scorul partidului), cât și victoria de la Timișoara (unde Fritz obține un al doilea meritat mandat), mai îndulcesc – dar nu prea mult – pilula amară.

Cât despre REPER – această curioasă dizidență a lui Cioloș față de trunchiul principal al ADU – e sub pragul de 5%. Nu înțeleg pe ce se bazau cei care așteptau mai mult.

Un cuvânt pentru prezidențiale

Câștigătorul alegerilor locale, Nicușor Dan, a părut, la prima luare de cuvânt după aflarea rezultatelor, că vrea să aibă un cuvânt și la alegerile prezidențiale de la toamnă.

Citește și: Cine scoate tinerii la vot. Interviu cu influencerul Silviu Faiăr

În ce fel, nu e încă prea clar și anume dacă se va mulțumi să negocieze cu principalii candidați un program de dezvoltare major pentru București (ratificat cumva și printr-un anunțat referendum) sau va candida el însuși, urmând modelul lui Băsescu din 2004.

Oricum, s-ar putea să complice cumva jocurile pentru prezidențiale.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...