Alegeri fără schimbare în Georgia: speranțele de reformă democratică, spulberate de rezultatele oficiale | The Epoch Times

Data:

spot_img

Alegeri fără schimbare în Georgia: scrutinul parlamentar din 26 octombrie, privit de mulți drept o șansă de a repune țara pe drumul reformei democratice și de a limita influența oligarhului Bidzina Ivanișvili, a sfârșit prin a dezamăgi, relatează The Moscow Times.

Exultarea prematură faţă de sondajele la ieşirea de la urne publicate de ceea ce a mai rămas din presa independentă din Georgia a fost înlocuită curând de o tăcere deznădăjduită în momentul publicării primelor rezultate oficiale.

Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, partidul de guvernământ, Visul Georgian (VG), are aproximativ 42% din voturi. Rezultatele finale ale Comisiei Electorale Centrale au propulsat GD la aproape 54%, oferind regimului o majoritate guvernamentală solidă, dar fără a atinge obiectivul său declarat de a obţine o supermajoritate unilaterală de modificare a Constituţiei.

În ultimele trei decenii, Georgia a rămas o democraţie, deşi una defectuoasă. Deşi au avut loc alegeri, terenul de joc a fost amenajat pentru a permite liderilor puternici să domine. Însă înlăturarea acestora la urne a rămas o posibilitate.

Citește și: Marcel Ciolacu va discuta cu premierul spaniol despre un centru logistic pentru românii afectați de inundații

Rusia menține controlul asupra Georgiei prin alegeri orchestrate

Rusia a recunoscut potenţialul de subminare a Georgiei din interior prin mijloace democratice în beneficiul Moscovei. Alegerile din 2012, în urma cărora oligarhul miliardar Bidzina Ivanişvili, împuternicit de Rusia, a reuşit să se impună şi să preia puterea politică, au marcat începutul unui program cuprinzător şi iterativ de construire a regimului.

Ivanişvili a transformat sistemul astfel încât acesta să arate în continuare ca o democraţie electorală. Dar, în practică, capacitatea crucială a electoratului de a înlătura liderul a dispărut.

Jocul pe termen lung al Rusiei în Georgia, care s-a intensificat odată cu începutul guvernării lui Ivanişvili, a urmărit să transforme sistemul politic şi societatea georgiene pentru a le aduce mai aproape de Moscova. Alegerile sunt un pilon central al acestui efort.

Citește și: Alegeri „istorice”?

Putin a trebuit să găsească un echilibru între a trişa prea mult şi a părea slab

Potrivit politologului şi expertului în Rusia Timothy Frye, Putin a trebuit să găsească un echilibru între a trişa prea mult şi a părea slab, sau a nu interveni suficient pentru a-şi asigura rezultatul dorit. „Frauda este un instrument mult mai blând decât mulţi îşi dau seama”.

La fel ca Putin, Ivanişvili a reuşit acest compromis. Cu toate acestea, alegerile din 2024 au prezentat provocări structurale unice care au perturbat echilibrul atent al gradului de fraudă necesar pentru a câştiga alegerile.

Pentru prima dată într-un deceniu, regimul Ivanişvili s-a confruntat cu provocări credibile la adresa legitimităţii sale electorale. Pentru a câştiga alegerile din 26 octombrie, regimul a trebuit să denatureze atât de mult terenul de joc, încât a trebuit să sacrifice pretenţiile plauzibile de sprijin popular autentic.

Continuarea, în epochtimes-romania.com

Citește și: Explozie pe şantierul autostrăzii A7: o persoană a decedat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES / EPA / DAVID MDZINARISHVILI)

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Atacuri israeliene în Liban: Cel puțin 52 de morți și 72 de răniți

Atacuri israeliene în Liban. Ministerul libanez al Sănătății a...

Tragedie în Serbia: Cel puțin opt morți după prăbușirea unui acoperiș la gara din Novi Sad

Tragedie în Serbia: Opt persoane au murit după ce...

Frică și repulsie în campania electorală | Universul.net

Frică și repulsie în campania electorală. Te poți doar...