Alegeri federale. Așteptările românilor din Germania. I-a adus aici dorul de patria strămoșilor. Alții au fugit de dictatura ceaușistă sau de foamea din tranziție. Unii au dorit școli mai bune. Românii care trăiesc în Germania depind, cumva, de votul din această duminică.
În statisticile demografice, Germania înregistrează 25 de milioane de persoane cu istoric migraționist – fie s-au născut în alte țări, fie părinții lor sunt imigranți. Nu toți au drept de vot, doar vreo șapte milioane. Zece la sută din întreaga populație. Mult peste marja de eroare, cea în care plutesc mai multe partide aflate în preajma pragului electoral de 5% necesar accederi în Bundestag, parlamentul federal de la Berlin.
1,1 milioane de persoane își au originile în România
Aproape 1,1 milioane dintre cei cu istoric migraționist au origini în România. Cinci procente, spun datele oficiale. Unii sunt cetățeni cu drepturi depline, alții sunt rezidenți. Dacă cei din urmă au drept de vot limitat la alegerile locale și la cele europene, la scrutinul parlamentar federal se pot prezenta doar cei care au dobândit cetățenia germană. Alegerile pentru Bundestag de astăzi, duminică 23 februarie 2025, îi vor influența, într-un fel sau altul, pe toți.
Citește și: Germania, câmp de luptă al unui război hibrid tot mai agresiv
”Nu mă aștept la niciun fel de surpriză. Singurele necunoscute sunt procentul cu care vor câștiga conservatorii și dacă va fi o coaliție din două sau din trei partide, în jurul liderului conservatorilor, Friedrich Merz, viitorul cancelar. Se spune că pe timp de criză marea coaliție este cea mai sigură, cea mai stabilă, că teoretic, ar garanta stabilitate și forță. Nu împărtășesc această părere.”
Plecat din România lui Ceaușescu prin Bulgaria și Turcia, după ce o tentativă anterioară a eșuat, inginerul Bogdan Craja este în Germania din 1982 și a lucrat tot timpul în industria auto. A consumat decenii de politică germană. De data aceasta, când toată atenția publică e îndreptată către partidele de la extreme, Craja privește spre centru și speră că liberalii (FDP) vor reuși să intre în Parlament, astfel încât viitoarea guvernare să fie, după eșuatul ”Semafor”, una ”Jamaica”, conform culorilor (negru-verde-galben) celor trei partide pe care și le-ar dori coalizate – creștin-democrații, ecologiști și liberalii.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixaby.com/ FelixMittermeier)