Rezultatele primului turn ale alegerilor pentru funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei o dau câștigătoare pe pro-rusa Evghenia Guțul, candidata formațiunii Șor, cea care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău. Ea a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5%, iar pe locul doi s-a clasat Grigori Uzun, ex-deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, pentru care au votat 14.849 de oameni (26,4 %).
Pentru a analiza rezultatele și cât de problematice devin pentru direcția pro europeană de la Chișinău, PRESShub a discutat cu Mihail Sirkeli, jurnalist și fondator al portalului Nokta.md, director al organizației Piligrim-Demo.
PRESShub: Cum vedeți rezultatele la alegerile de duminică? Vă surprind cu ceva?
Mihail Sirkeli: Eu aș spune că acest rezultat a fost predictibil. A fost o speranță că nu va fi chiar așa, dar analizând tot ce s-a întâmplat în această campanie electorală, ajung la concluzia că altfel nu putea fi.
Ilan Șor nu este doar pro-rus, și celălalt candidat este tot pro-rus, dar Șor este condamnat la 15 ani de închisoare pentru jaful secolului din sistemul bancar din Republica Moldova.
Ce arată această campanie electorală este că partidul lui Șor poate să ajungă de la zero la 26 de procente. Acest candidat nu era cunoscut deloc în Găgăuzia și nimeni nu știe de unde a venit Evghenia Guțul. Acest rezultat de 26 procente este rezultatul unei activități de maximum trei-patru săptămâni.
Adică acum o lună, electoratul nu știa nimic despre Evghenia Guțul?
Absolut nimic. Alt candidat care a trecut în turul doi, Grigori Uzun, era cunoscut, a fost patru ani deputat în Parlament. El își începuse campania electorală de două luni. Iar Evghenia Guțul s-a înregistrat ultima în cursă. Și a început activitatea sa electorală cu maximum trei-patru săptămâni înainte de alegeri. Cred că ea are toate șansele să câștige și în turul doi.
Cu ce au diferit mesajele electorale ale lui Guțul față de ale celorlalți candidați?
Ea nu vorbește. Ea este o păpușă a lui Șor. Șor așa a explicat: votând pentru ea, votați pentru mine.
El stă în Israel și de acolo face campanie electorală în Găgăuzia. A apărut pe ecranele mari, la scenă, instalate în piețele publice și, din acel ecran, chema lumea să voteze cu Evghenia Guțul.
Mesajele sale: vom face Găgăuzia locul de vis. Vom investi în Găgăuzia jumătate de miliard de euro. Vom restabili aeroportul. Toate aceste promisiuni sunt minciuni. Problema este că el corupe electoratul, iar electoratul este dezamăgit.
Lumea nu este satisfăcută că Maia Sandu a venit la putere și ei văd în Șor un personaj care face proteste. Nimeni nu poate explica de ce o urăsc pe Maia Sandu. Această ură a fost formată de mai mulți ani.
Citește și: Profesorii germani se plâng că extremismul de dreapta este în creștere în școli
În Găgăuzia nu au ajuns beneficiile europene ale integrării în UE?
Sigur că au ajuns. Dar oamenii privesc televiziunea rusă, iar la televiziunea rusă nu se spune nimic despre acest lucru. Se spune că Rusia este cea mai bună țară din lume, iar UE promovează minoritatea LGBT, toate acele narative populiste anti-UE.
Așadar propaganda rusă în Găgăuzia se axează pe mesajele social conservatoare? Nu există promisiuni economice?
Rusia niciodată nu promite nimic economic. Rusia doar sperie. Pe lângă mesajele conservatoare, mai sperie că Rusia va întrerupe alimentarea cu gaze.
Dacă Guțul va fi noul bașcan, vedeți un risc mai mare ca Șor să destabilizeze situația politică de la Chișinău?
Această doamnă nu este politiciană. Înțeleg că ar fi lucrat în partidul lui Șor. Partidul lui Șor a fost creat cu scopul ca el să fie protejat de urmărirea penală. Găgăuzia va fi utilizată ca încă un instrument de a promova interesele lui Șor și interesele Federației Ruse.
Credeți că poate exista o strategie ca minoritatea găgăuză să fie atrasă către proiectul pro-european?
Toți vor să trăiască bine, dar percepția binelui și răului diferă. Ce e bun pentru un rus este foarte rău pentru un neamț, vorba proverbului.
Ei cum percep războiul?
Cum îl prezintă Federația Rusă.
Găgăuzii sunt foarte izolați de Republica Moldova?
Comunitatea găgăuză nu este singura comunitate pro-rusă din Republica Moldova. Comunitatea ucraineană este tot pro-rusă și nu susține Ucraina. Ea stă în nordul Republicii Moldova. Iar ucrainenii ca număr sunt mai mulți decât găgăuzii. Ucrainenii constituie cam 12% din toată populația, pe când găgăuzii doar 5% prin toată populația Republicii Moldova. Diferența este că găgăuzii au autonomie, pe când ucrainenii nu.
Găgăuzia va fi folosită ca un instrument de a promova retorica rusă. Dar nu văd cum ar putea destabiliza situația în Republica Moldova din punct de vedere militar sau politic.
Și dumneavoastră faceți parte din minoritatea găgăuză, dar nu sunteți pro-rus. În cazul dumneavoastră ce s-a întâmplat?
Eu vorbesc limba engleză, română, acest lucru a deschis niște uși pentru mine. Oamenii nu prea vorbesc alte limbi, nu vorbesc limba română, se informează numai din canalele rusești și asta influențează foarte mult.
La școală, în Găgăuzia, nu se predă și limba română?
Ea se predă, dar ca un subiect aparte. Studiile se fac în limba rusă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!