Alegeri locale în Bihor. Cine a câștigat și cine a pierdut? | Analiză Bihoreanul

Data:

spot_img

Alegeri locale în Bihor. Cel mai costisitor, cu cei mai mulţi candidaţi, cei mai mulţi magistraţi în Birourile Electorale de Circumscripţie, cei mai mulţi membri în birourile secţiilor de votare, cel mai greoi proces de numărare a voturilor şi cele mai multe contestaţii – acestea sunt superlativele, nedorite, ale scrutinului din 9 iunie.

Rezultatele alegerilor locale, cu cea mai mare miză, n-au produs schimbări spectaculoase, dar vor avea, totuşi, efecte, atât înainte ca noii aleşi locali să intre în pâine, la toamnă, cât şi după. BIHOREANUL vi le prezintă pe cele mai importante…

Alegeri locale în Bihor. Alegeri la superlativ, nereguli pe măsură

Nu mai puţin de 5.524 candidaţi, reprezentând partide şi alianţe electorale, au concurat pentru un mandat în cele 101 consilii locale din Bihor, 329 pentru primării, 330 pentru cele 34 de poziţii de membru al Consiliului Judeţean şi 7 pentru şefia acestuia. 85 de judecători şi procurori au fost preşedinţi şi locţiitori ai Birourilor Electorale de Circumscripţie locale, iar 2.456 de membri ai Corpului Experţilor Electorali, preşedinţi, locţiitori şi operatori de tablete STS în cele 659 secţii de votare, cu datoria să asigure corectitudinea întregului proces electoral.

Citește și: Două surse, date diferite despre votare: nu coincid în 38,64% din cazuri | Analiză Expert Forum

Cu toate acestea, pe final de campanie, BEC-urile au fost asaltate cu plângeri. La Salonta, de pildă, pentru că edilul Török László ar fi transformat un eveniment finanţat de Primărie într-unul pentru UDMR, la Brusturi pentru că primăriţa Livia Bârlău a împărţit lemne de foc preferenţial localnicilor care i-au promis votul, în ambele cazuri fiind sesizaţi procurorii, la Spinuş, deoarece preşedinta şi locţiitoarea unei secţii au făcut propagandă candidatei PSD la primărie.

Grav e, însă, că au fost multe nereguli în ziua votării. La Lugaşu de Jos, mulţimi de alegători au votat în cabine „ajutaţi” de angajaţi ai Primăriei, iar edilul Sorbán Levente s-a postat personal în faţa secţiilor de votare şi şi-a pus apropiaţii să împartă oamenilor cereri cum că voiau să fie „asistaţi”. De altfel, pentru violarea secretului votului au fost deschise două dosare penale, însă votanţilor, nu instigatorilor. Cu toate astea, deşi a primit zece plângeri pe parcursul zilei, BEC Lugaşu n-a văzut nicio încălcare a legii.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Noël Bernard, mentorul meu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
1 COMENTARIU
  1. Este liniștea (totul este nemaipomenit de bine)dinaintea furtunii.Procentul mic al celor ce votează lasa loc de manevre .Votați cu toții ,oameni buni ,aveți nădejde!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related