UPDATE. Alegeri parlamentare anticipate în R.Moldova. Secțiile de vot s-au închis la ora 21.00

Data:

spot_img

UPDATE 21.00: Secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova și-au închis ușile la ora 21.00. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, au reușit să voteze  1 264 794  de alegători, ceea ce reprezintă  44,54 %.

Cei mai activi au fost votanții cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani –  33,17%, iar cei mai pasivi au fost tinerii. Doar 7, 37% dintre cei care au votat  au până la 25 de ani.

Funcționarii electorali au început să numere buletinele de vot, iar la ora 22.00 Comisia Electorală Centrală va organiza un briefing de presă în cadrul căruia va vorbi despre desfășurarea scrutinului.

UPDATE 17.36: O prezenţă masivă la urne se observă în Transnistria, unde au fost deschise în total 41 de secţii de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care se desfăşoară duminică în Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Până aproape de orele amiezii votaseră deja 17.566 mii de alegători domiciliaţi în regiunea transnistreană, conform aceluiaşi post de radio, care relatează, citând martori, că dintre alegătorii transnistreni ar primi bani pentru votul lor.

La Varniţa, la cele patru secţii de votare s-au format cozi de zeci de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot, chiar de la primele ore ale dimineţii, după cum a relatat o echipă de jurnalişti moldoveni de investigaţie. De asemenea, coloane de zeci de maşini erau parcate în preajma secţiilor de vot din Varniţa.

„Am auzit că fiecare care vine la vot primeşte 200 de ruble, iar şoferul care îi aduce – câte patru oameni în autoturism -400 de ruble pentru o rută”, le-a mărturisit jurnaliştilor de la Chişinău un localnic din Transnistria.

UPDATE 17.00: Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat că, până la ora 16.00, s-au prezentat la urnele de vot peste 1 milion de alegători. Rata de participare a depășit 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, iar, în aceste condiții, scrutinul de astăzi poate fi considerat valabil, scrie Telegraph.md

UPDATE 13.30: Până la ora 12:30, peste 660 de mii de cetăţeni s-au prezentat la urnele de vot, ceea ce constituie 23.7% din alegătorii cu drept de vot.

UPDATE 11.20: Prezența la vot pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova este de 470.114, ceea ce reprezintă circa 16,52% din totalul celor cu drept de vot. Prezența la vot în afara țării se ridică la 50.248. În interiorul Republicii Moldova, cei mai mulți votanți sunt femei 52,55%, iar bărbații reprezintă 47,45%. Pe de altă parte, în diaspora, bărbații au venit la urne în proporție de 55,72%, în timp ce femeile au votat în proporție mai mică de 44,28%.

UPDATE 10.32: La secțiile de vot din Germania, încă de la primele ore ale dimineții s-au format cozi de zeci de metri. Moldovenii așteaptă în rând pentru a-și exercita dreptul la vot la secțiile din Frankfurt, Berlin, Leipzig, Hannover și alte orașe, scrie jurnal.md

UPDATE 9.56: De la deschiderea secțiilor de votare și până la ora 09:30 deja peste 250.000 de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă circa 9%, potrivit replicamedia.md.

UPDATE 9.34: Un număr de 12 secţii de votare sunt organizate în România pentru alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, între care două sunt în Bucureşti.

Acestea sunt:

Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente), str. Stavropoleos 6, sector 3;

* Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central), str. Eugeniu Carada 1, sector 3;

Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr. 30;

Suceava – Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;

* Galaţi – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;

Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;

Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1 – 3;

Timişoara – Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;

Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;

* Sibiu – Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;

* Constanţa – Universitatea „Ovidius”, bd. Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;

Craiova – Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Toate secţiile de votare vor funcţiona între orele 7,00 şi 21,00.

Știrea Inițială:

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul Parlament, după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

„La originea cauzei se află sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită Curţii să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului”, a precizat, atunci, Curtea Constituţională.

Din cei 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot, 258.691 au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Pentru alegerile parlamentare anticipate de duminică s-au înscris în competiţia electorală 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent.

Principalii favoriţi – conform sondajelor – sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, de dreapta, proprezidenţial) şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS). Şanse să intre în parlament au, de asemenea, Blocul electoral „Renato Usatîi”, al fostului primar al oraşului Bălţi, un controversat om de afaceri, care nu-şi ascunde legăturile cu lumea interlopă din Rusia, precum şi Partidul Şor, al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone. De altfel, Ilan Şor nici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, fiind dat în căutare internaţională după ce a fost inculpat în Dosarul „Furtul miliardului” privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii între 2012 şi 2015, conform publicaţiei Anticorupţie.md.

Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.

Vor fi deschise 2.150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de o treime din numărul total al alegătorilor.

Aproape toate secţiile de votare din străinătate deschise pentru alegerile din 11 iulie au primit câte 5.000 de buletine de vot, numărul maxim admisibil potrivit legii. Mai puţine buletine de vot au fost distribuite doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, pe motiv că şi numărul de alegători este de obicei mult mai mic decât la alte secţii de votare. Este vorba despre Japonia, China, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, a declarat ministrul de externe în exerciţiu, Aureliu Ciocoi, totodată premier interimar.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova şi de 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Ședință pentru alegerea viceprimarului transformată în ședință PSD | Gazeta de Stâlpeni

Ședința Consiliului Local din Stâlpeni dedicată alegerii viceprimarului s-a...

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde în lumea asta, te voi găsi” | Aktual24

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde...