Prima secţie de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale din România s-a deschis, vineri, la Auckland, Noua Zeelandă, marcând începutul procesului electoral în diaspora, informează Agerpres. De asemenea, vineri este ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile din acest an.
Pentru alegerile prezidenţiale, românii din străinătate pot vota pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin – 22, 23 și 24 noiembrie 2024, respectiv 6, 7 și 8 decembrie 2024. Dreptul de vot la secțiile din afacerea țării este acordat tuturor cetățenilor români aflați în străinătate, care dețin un act de identitate emis de autoritățile române și aflat în termenul de valabilitate.
Secțiile de vot vor fi deschise vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12:00 și 21:00, iar sâmbătă și duminică, 23 și 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de a prelungi programul până la ora 23:59 în ultima zi, pentru persoanele aflate deja la secția de votare sau în așteptare la coadă. În toate secţiile din străinătate, votul va fi monitorizat video pe întreaga perioadă, informează Agerpres.
Citește și: REPER o susține pe Elena Lasconi în turul I al alegerilor prezidențiale
Campania electorală a început pe 25 octombrie, la ora 00:00, şi se încheie sâmbătă dimineaţa, la ora 7:00. După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale.
Alegerile prezidenţiale din acest an sunt programate pentru 24 noiembrie (primul tur de scrutin), și 8 decembrie (al doilea tur). Pe buletinul de vot vor apărea 14 candidaţi: zece propusi de partide politice şi şi de către o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alături de patru independenţi. Totodată, Ludovic Orban, candidatul Forţa Dreptei, care figurează pe locul 10 pe buletinul de vot, a anunţat luni seara că se retrage din competiţie şi o susţine pe Elena Lasconi, candidatul USR.
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 10 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii sunt înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale:
- Poziţia nr. 1 – Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România
- Poziţia nr. 2 – George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor
- Poziţia nr. 3 – Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat
- Poziţia nr. 4 – Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal
- Poziţia nr. 5 – Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România
- Poziţia nr. 6 – Mircea-Dan Geoană – candidat independent
- Poziţia nr. 7 – Ana Birchall – candidat independent
- poziţia nr. 8 – Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
- Poziţia nr. 9 – Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Poziţia nr. 10 – Ludovic Orban – Forţa Dreptei (care şi-a anunţat public retragerea din competiţia electorală, însă se află în continuare pe buletinul de vot)
- Poziţia nr. 11 – Călin Georgescu – candidat independent
- Poziţia nr. 12 – Cristian Diaconescu – candidat independent
- Poziţia nr. 13 – Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român
- Poziţia nr. 14 – Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale
Citește și: Scriitoarea Nora Iuga, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertății”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)