Duminică, 22 septembrie, a avut loc o nouă rundă de alegeri legislative regionale în landul est-german Brandenburg. Socialiștii au obținut victoria, dar la o diferență mică de partidul de extremă dreapta AfD. BSW, partidul surpriză al alegerilor regionale, își continuă ascensiunea politică în est.
Alegerile din Brandenburg constituie un nou test pentru partidele politice, pe măsură ce se pregătesc pentru scrutinul federal din 2025. Pentru social-democrații aflați la guvernare în Berlin, aceste alegeri sunt de o importanță deosebită, având în vedere scăderea popularității lor și a coaliției de guvernare „semafor” în rândul electoratului.
La aceste alegeri s-a înregistrat o prezență la vot record de 72,9%. Nici în 1990, la primele alegeri de după căderea Zidului Berlinului nu s-a înregistrat așa o prezență ridicată, atunci fiind de 67,1%, relatează ZDF.
Conform Tagesschau, datele oficiale privind rezultatul alegerilor din Brandenburg arată în felul următor:
- Partidul Social Democrat din Germania (SPD) – 30,9%
- Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) – 29,2%
- Alianța Sahra Wagenknecht (BSW, partid populist de stânga rupt din die Linke) – 13,5%,
- Uniunea Creștin Democrată (CDU, conservatori) – 12,1%
- Verzii – 4,1%
- Linke (fostul partid comunist din Germania de Est) – 3%
- BVB/Freie Wähler (partid regional) – 2,6%.
- Alții – 4,6%
Comparativ cu alegerile regionale din 2019, SPD a reușit să obțină un scor cu 4,7% mai mare. Și AfD a obținut un scor mai mare cu 5,7% față de alegerile precedente, confirmând astfel trendul de creștere în popularitate al partidului de extremă dreapta. Chiar și așa, AfD nu este marele câștigător al alegerilor din Brandenburg. De altfel, cursa între cele două partide a fost una destul de strânsă.
În spațiul public, președinta partidului de extremă dreapta, Alice Weidel, a afirmat că AfD ar fi „câștigătorul” alegerilor. În interiorul partidului lucrurile par să stea cu totul altfel. Un membru din conducerea AfD din Brandenburg a declarat sub protecția anonimatului pentru Spiegel că rezultatele alegerilor reprezintă o „victorie parțială” pentru AfD.
AfD urmărește acum să formeze o așa numită „Sperrminorität” (n. r. minoritate de blocare) în Landtag, parlamentul regional. Minoritatea de blocare presupune ca un partid să aibă cel puțin o treime din locurile din Landtag, legislativul regional, care îi vor permite formațiunii să împiedice sau să întârzie anumite decizii. Rezultatele arată că partidul de extremă dreapta îndeplinește condițiile formării unei minorități de blocare.
Conform rezultatelor publicate de Tagesschau, SPD a obținut 32 din cele 88 de mandate în Landtag, iar AfD a primit 30 de mandate, adică mai mult de o treime. Der Spiegel explică faptul că deciziile în Landtag se iau prin majoritate de două treimi, iar pentru atingerea acestei condiții sunt necesare și voturile provenite dinspre AfD.
Partidul de extremă dreapta va folosi minoritatea de blocaj pentru a șantaja celelalte din legislativul regional. Pentru AfD, obținerea minorității de blocaj este o victorie intermediară deoarece partidul țintește să câștige o majoritate absolută în Landtag sau să intre în guvernul regional la următoarele alegeri din Brandenburg.
SPD a câștigat și a pierdut în aceeași zi
Brandenburg este un land est-german care tradițional votează cu social-democrații. SPD este la putere în Brandenburg încă din 1990 de la reunificarea Germaniei, relatează Tagesschau. Aceste alegeri au fost un test important pentru cancelarul Olaf Scholz și coaliția de guvernare „semafor” (SPD, FDP și Verzii).
Conform unei analize publicate de Spiegel, câștigătorii și pierzătorii acestor alegeri regionale fac parte din același partid, SPD. Câștigătorul este nimeni altul decât Dietmar Woidke, prim-ministrul landului Brandenburg, poziție pe care o ocupă de 11 ani. În schimb, pierzătorul este însuși cancelarul Olaf Scholz.
Dietmar Woidke este unul dintre cei mai populari lideri SPD. Dacă ar exista alegeri directe pentru funcția de premier, jumătate dintre alegătorii din Brandenburg l-ar alege, relatează Spiegel. Woidke s-a făcut remarcat în ultimii ani datorită faptului că a criticat coaliția „semafor.” Mai mult, când vine vorba despre Olaf Scholz, Woidke nu s-a ascuns și l-a catalogat drept o persoană indezirabilă.
Din cauza criticilor aduse guvernului din care face parte și SPD, Woidke nu a primit susținere din partea filialei federale a SPD sau din partea cancelarului. De aceea, Dietmar Woidke a avut următorul slogan de campanie: „Dacă îl vreți pe Woidke, votați SPD.” Acest slogan este de fapt un mesaj care se adresează mai mult alegătorilor care nu doresc să voteze SPD, dar vor să îl păstreze pe Woidke în funcție.
Pentru a reuși să câștige alegerile, Dietmar Woidke a mizat și pe o confruntare directă între el și AfD, declarând că își va părăsi funcția dacă AfD va ieși victorios după alegeri. Această mișcare a premierului din Brandenburg a avut ca scop atragerea de noi votanți de partea sa.
Cancelarul german Olaf Scholz (Sursa foto: Bundesregierung)
Olaf Scholz nu se bucură însă de susținerea populară. Potrivit unui sondaj prezentat de Deutsche Welle anul trecut, doar 17% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de actualul guvern federal. Este cea mai mică rată de aprobare a unui cancelar german din 1997 până în prezent.
Cancelarul german se confruntă cu o situație fără precedent în cadrul propriului său partid. Deși deține funcția de șef al guvernului federal, Olaf Scholz nu se numără printre favoriții partidului pentru a fi nominalizat ca viitor candidat la funcția de cancelar în alegerile federale din 2025, relatează der Spiegel.
În acest moment, atât coaliția de guvernare cât și Olaf Scholz se află într-o situație delicată din punct de vedere politic.
Cine va forma coaliția de guvernare în Brandenburg
În prezent, la guvernare se află la coaliția „Kenya,” numită așa după culorile partidelor care o compun: SPD – roșu, CDU – negru, Verzii – verde. După această rundă de alegeri, este clar că această coaliție nu va putea continua din cauză că Verzii nu au reușit să treacă pragul electoral de 5% și nici să treacă pragul alternativ ce presupune câștigarea unui mandat direct într-o circumscripție electorală, notează ZDF.
Dietmar Woidke deja a anunțat că va avea discuții cu privire la construirea unei coaliții de guvernare împreună cu CDU, conform Tagesschau. Chiar și așa, o coaliție doar cu CDU nu va fi suficientă pentru asigurarea majorității de două treimi necesară pentru aprobarea deciziilor în Landtag, potrivit ZDF.
Este de așteptat ca SPD să își asume rolul guvernării. În acest sens, are trei variante: o coaliție formată din trei partide care să includă BSW, o coaliție doar SPD-BSW ori guvern minoritar.
Harta Germaniei, împărțită între vest și est
Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) este un partid nou, fondat în ianuarie 2024 de către Sahra Wagenknecht, informează Deutschlandfunk. Wagenknecht, fostă membră a partidului Linke, care își are rădăcinile în Partidul Comunist German din fosta Germanie de Est, a lansat BSW ca un partid populist de stânga.
În alegerile regionale din Saxonia, Turingia și ulterior din Brandenburg, BSW s-a concentrat pe teme precum oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și adoptarea unei poziții anti-migrațiune, probleme asupra cărora un guvern regional nu are control. Abordând subiecte de interes pentru electoratul din estul Germaniei, BSW a reușit să intre în parlamentele regionale din cele trei landuri.
Politologul Peter Urlich a declarat pentru Frankfurter Rundschau că o coaliție între SPD și BSW este o opțiune, dar este riscantă. Politologul a explicat că „BSW este o cutie neagră absolută. Pur și simplu nu știi cum ar guverna partidul, cum funcționează el. […] Îl cunoști pe BSW doar dintr-o atitudine de opoziție, de antipoziție.”
Urlich a mai spus că o coaliție SPD și BSW nu va fi una stabilă ca în cazul actualei coaliții „Kenya.” Formarea coaliției cu BSW ar fi mai mult o opțiune prin care SPD ar urmări să prevină o intrare al AfD în viitorul guvern regional. Politologul a mai subliniat că „o alianță cu BSW nu este cu siguranță prima alegere.”
De aceea, rămâne o altă opțiune valabilă: formarea unei coaliții minoritare doar cu CDU. În prezent, partidelor SPD și CDU le lipsește doar un vot pentru a avea majoritate în Landtag, având împreună 44 din cele 88 de mandate. Totuși, va fi nevoie de voturi venite dinspre parlamentarii BSW pentru a putea adopta inițiative legislative, transmite Frankfurter Rundschau.
Rămâne de văzut cum va negocia Dietmar Woidke formarea unei noi coaliții de guvernare.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Facebook/Dietmar Woidke