Alegerile locale din Moldova, dominate de pro-ruși. Cât de corect a fost scrutinul

Data:

spot_img

Alegerile locale din Moldova sunt dominate de politicieni cu legături cu Moscova și de reprezentanți ai fostului partid al fugarului Ilan Șor. Şapte din cele 11 municipii în care duminică au avut loc alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), formațiunea de guvernământ al Maiei Sandu.

Primarul Chișinăul, despre care Trezoreria SUA susține că a fost finanțat direct de Kremlin, a obținut un al doilea mandat, cu o agendă pretins pro-europeană. Contracandidatul dela PAS a luat aproape 5% sub scorul partidului.

„Orhei a fost câştigat en fanfare, cu 57%, de o necunoscută scoasă din pălărie de oligarhul fugar Ilan Şor cu o săptămână înainte de alegeri, drept candidat de rezervă, după descalificarea legală a primului. De fapt chiar partidul Şansa al acestor doi candidaţi e varianta de rezervă la partidul Renaşterea”, interzis pentru finanţare ilicită”, a explicat Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

La Bălţi, va fi turul 2 între omul partidului lui Renato Usatîi, un alt oligarh pro-rus, şi o altă necunoscută inventată tot de Ilan Şor cu o săptămână înainte de alegeri, drept candidat de rezervă. Ca şi la Orhei, aproape 10.000 de oameni au votat un om de care au auzit prima oară practic cu o zi înainte, menționează Sorin Ioniță.

Mai multe voci au atras atenția că forțe interesate au investit sume mari de bani pentru a cumpăra candidați și voturi (până la 300 de dolari pe vot).

Citește cine este Ion Ceban, primarul din Chișinău care a câștigat un nou mandat.

Cine are interes să influențeze alegerile locale din Moldova

„Dacă ne uităm peste toate încălcările care au fost semnalate de observatorii naționali și internațional, faptul că a fost necesară intervenția autorităților să scoată un partid înainte de alegerile din cursa electorală, ne putem da seama că s-a încercat sabotarea acestui proces din exterior și că există actori interni care contribuie la acest lucru.

Ca să ne pronunțăm exact, cred că trebuie să așteptăm rapoartele de evaluare ale observatorilor”, spune Angela Grămadă, președinte al Asociației Experts for Security and Global Affairs despre alegerile din Republica Moldova.

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat că la alegerile locale de duminică s-au prezentat doar 41,4% din numărul total de alegători. În 8 dintre cele 898 de localităţi din ţară s-a înregistrat o prezenţă la urne de sub 25%, astfel alegerile vor fi repetate.

Ilan Șor, fugar, cu partid interzis, a reușit să-și impună candidații

Ilan Şor a creat şi finanţat partide-telescop în diverse regiuni ale ţării, moştenitoare ale partidului ŞOR, interzis anul trecut, ca să-și impună oamenii în mai multe orașe.

Citește și: Partidul „ȘOR” din Republica Moldova, declarat neconstituțional. Înalta Curte a decis dizolvarea formațiunii politice

Întrebat de PRESShub dacă alegerile au fost corecte sau nu, Sorin Ioniță, expert în reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale, spune că Republica Moldova trebuie să facă o serie de schimbări legislative ca situația actuală să nu se mai repete.

„Este greu să ne dăm seama. Auzim tot felul de informații care vin din Republica Moldova.

Noi la București nu avem dovezi palpabile, dar, tot din ce se aude acolo, au fost investiți foarte mulți bani în anumite locuri pe filiera lui Ilan Șor. Asta arată un punct de vulnerabilitate pentru țară pentru că este evident că se va repeta situația și la alegerile naționale dacă nu se întâmplă ceva.

Strategia de a suspenda câte un partid, dar și candidații săi, nu a funcționat. Vedem că există portițe în lege încât să se poată încălca legea finanțării politice. Deci sunt vulnerabilități în statul Republica Moldova și trebuie să se ia măsuri până când vin alegerile naționale.

Și partidele pro-europene trebuie să-și ia măsuri pentru că rezultatele de la Chișinău nu se pot explica doar prin influențe externe.

O legătură directă între Ceban și Ilan Șor nu s-a probat niciodată. La Ceban sunt altfel de influențe, este o altă istorie, tot legată de ruși și de serviciile secrete rusești, dar s-a mers altfel acolo și cred că alta este cauza pentru care candidatul PAS n-a putut intra în turul II”.

Partidul Mişcarea Alternativa Naţională care a fost înființat și condus de Ion Ceban, a obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor pentru Consiliul Municipal Chișinău. Aceștia au obținut 33,10% din totalul de voturi, față de 32,88% cât a obținut PAS, partid aflat la guvernare.

Citește și: Judecătoarele Panioglu și Guluțanu se întorc în magistratură. Înfrângere usturătoare pentru Inspecția Judiciară și majoritatea din CSM

Alegerile locale din Moldova dau startul unui nou ciclu electoral

Angela Grămadă spune că aceste alegeri dau startul unui nou ciclu electoral și consideră că scrutinul de duminică a oferit șansa noilor partide să-și evalueze candidații, dar a scos la iveală și mai multe probleme ale sistemului politic din Republica Moldova.

„În primul rând, trebuie să ne dăm seama că acesta este începutul unui nou ciclu electoral în Republica Moldova. Formațiunile politice noi care au participat la aceste alegeri au avut oportunitatea de a măsura, de a evalua anumiți candidați cu care vor participa în alte alegeri.

În al doilea rând, aceste alegeri au scos la iveală anumite probleme cu care se confruntă sistemul politic din Republica Moldova și anume că mai există formațiuni politice care joacă în detrimentul intereselor naționale.

Acesta este un lucru foarte grav în contextul integrării europene, când știm foarte bine că în Republica Moldova sunt așteptate anumite reforme, o anumită dezvoltare, un anumit parcurs de politică externă. Nu este vorba doar de integrare europeană, este vorba și de procesul de democratizare al Republicii Moldova.

În al treilea rând, cred că este foarte util ca cei care încearcă să promoveze acest parcurs european să se așeze și să evalueze strategiile pe care le-au aplicat până acum și să evalueze cât de important este să ai susținerea locală și să vadă ce se întâmplă la nivel local.

În ultimul rând, este important să vedem care au fost problemele procesului electoral. În sensul că trebuie văzut unde trebuie îmbunătățită legislația”.

„Alegerile aduc dificultăți”

Și Sorin Ioniță vede aceste alegeri ca pe un nou început, doar că unul care va aduce confuzie în administrația locală în cele mai multe orașe din Republica Moldova.

„Aceste alegeri aduc un nou ciclu de dificultăți și confuzie în administrația locală. Nu peste tot, dar cel puțin în orașele mari. Orheiul este cap de afiș în riscul acesta pe care îl are Republica Moldova de a fi destabilizat din afară cu bani rusești. Aceeași situație este și în sudul țării unde sunt aceleași influențe externe.

O să fie greu cu administrația locală și pentru politica națională din Republica Moldova. Alegerile înseamnă și un avertisment pentru PAS care știe și că situația de a mai avea vreodată aproape 2 treimi din totalul de voturi nu se va mai repeta, este o chestie neobișnuită în politica europeană.

Depinde cum vor gestiona ciclul următor de alegeri naționale, iar acesta este un duș rece pentru ei, în special ce s-a întâmplat la Chișinău- faptul că nu au reușit să treacă în turul II”.

Citește și: Greva foamei pentru Alina Apostol, românca închisă în condiții grele în China

„Cei de la conducere ar trebui să comunice strategic cu cetățenii”

Angela Grămadă explică faptul că nu doar Maia Sandu este responsabilă pentru continuarea parcursului pro-european al Republicii Moldova și că ar trebui să fie un efort colectiv al tuturor instituțiilor, dar și al cetățenilor.

„Maia Sandu are un mandat prezidențial și este responsabilă în primul rând, de politica externă a țării și doi, este mediatorul între diferite instituții. Deci nu Maia Sandu ar trebui să facă de una singură acest lucru. Responsabilitatea nu mi se pare să fie atribuită doar ei, ci tuturor instituțiilor, dar și cetățenilor.

Cei de la conducere ar trebui să comunice strategic cu cetățenii despre deciziile pe care urmează să le ia și să le implementeze. Să organizeze dezbateri publice consistente în care să audă și opinii alternative. Trebuie să înțeleagă mult mai bine ce înseamnă interesul național al țării”.

„PAS trebuie să tragă concluzii”

Întrebat ce ar trebui să facă Maia Sandu pentru a-și păstra mandatul, dar și traiectoria pro-europeană, Sorin Ioniță spune că este prea devreme să tragem astfel de concluzii.

„Nu cred că este cazul să discutăm acum. Mai este mult timp până la alegerile viitoare și este o foarte mare diferență între alegerile locale și cele prezidențiale

Însă PAS trebuie să se uite în interiorul partidului și să tragă concluzii de ce nu i-a ieșit măcar la Chișinău, care a fost în ultimii ani cu Europa sau contra regimului pro-est. De ce a votat acum cu un om care se afișa acum 4 ani cu agenții FSB care-i făceau campanie la Chișinău, asta este o întrebare”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „… finantat direct de catre Kremlin…”___–___ asta am spus deja o luna in urma, la un articol al Ilenei Rachiteru, s-a gasit butonul cum pot fi influentate alegerile, BANII…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related