Alegerile locale și europarlamentare. Ziua în care aflăm dacă România rămâne o democrație

Data:

spot_img

Alegerile locale și europarlamentare înseamnă, anul acesta, mai mult decât un vot pentru un candidat sau o listă de candidați. 9 iunie 2024 este ziua în care aflăm, din nou, dacă România rămâne sau nu o democrație.

Rezultatul votului, la ambele scrutinuri, poate întări puterea celor două partide care au acaparat deja țara sau, din contră, poate reseta jocului, prin declanșarea unor bătălii interne în PSD și PNL, care, în cele din urmă, să elimine actualele conduceri.

Dacă PSD și PNL obțin cel puțin 45% din voturi, la alegerile locale și europarlamentare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, doi politicieni slabi, dar care servesc bine interesele obscure ale celor care vor să fure și atât, vor putea rămâne la conducerea țării încă 4 sau chiar 8 ani.

Dacă cele două partide, care au comasat alegerile și au mers pe liste comune ca să mascheze faptul că liderii lor stau extrem de prost la capitolul încredere din partea populației, obțin sub 45% sau chiar sub 40%, există șanse ca frustările care deja există printre unii pesediști și liberali, ținute până acum în frâu, să explodeze.

Iar carierele politice ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, doi exponenți ai nulității ajunsă în vârf prin slugăreală și protecție, să se încheie.

De asemenea, un rezultat mai bun din partea actualelor partide de opoziție (mai puțin AUR și Șoșoacă) le-ar putea oferi acestora mai multe instrumente de a lupta cu autoritarismul pe care aproape că l-au impus PSD și PNL.

În același context, alegerile locale de la Primăria Capitalei reprezintă mai mult decât un vot pentru viitorul Bucureștiului. Sondajele arată că Nicușor Dan câștigă al doilea mandat de primar.

Citește și: Am fost în aceeași încăpere cu 15 membri AUR. Și m-am îngrozit

Dacă câștigă, votul în favoarea lui reprezintă și un vot de blam împotriva minciunilor și ipocriziei PSD și PNL În plus, Bucureștiul rămâne în afara rețelei mafiote construită de cele două partide împreună cu diverși dezvoltatori imobiliari.

În plus, dacă Firea pierde la o distanță mare, se va mulțumi cu un mandat de europarlamentar și va fi liniște în PSD.

Încă dacă pierde la doar câteva procente de Nicușor Dan, cel mai probabil îl va invinovăți pe Marcel Ciolacu, care i-a furat șansa de a câștiga prin nominalizarea unui candidat care s-a dovedit și mai slab. E vorba, desigur, de Cătălin Cîrstoiu.

Dorința lui Marcel Ciolacu de a o sabota pe Firea permis ascensiunea lui Piedone, cel care acum ia voturi de la fosta primăriță a Capitalei..

Și cum oricum Firea îl detestă pe Marcel Ciolacu, iar ea și Paul Stănescu abia așteaptă o ocazie să îi facă felul, ar putea să folosească eșecul la limită în cursa pentru Primărie pentru a se revolta deschis împotriva președintelui PSD. Sau, măcar să mai știrbească din puterea acestuia în PSD.

Ce legătură au aceste lucruri cu democrația în România? PSD și PNL, împreună cu Klaus Iohannis, au distrus justiția și statul de drept. Practic, s-a dat liber la furat, nimeni nu mai riscă nimic.

Citește și: Duminică voi merge la vot. De ce

Presa este aproape în întregime cumpărată, legile se dau aproape exclusiv după interesele mafioților din preajma celor două partide. Serviciile secrete sunt complet necontrolate și zburdă prin mediul de afaceri, presă, justiție și cam toate domeniile.

Visul tututor este să mențină acest sistem și să-l întărească din 2025, dacă câștigă și președinția, și obțin majoritatea la parlamentare. Dar rezultatele de la alegerile locale și europarlamentare sunt proaste, pot reseta jocul în PSD și PNL și pot măcar întârzia acest traseu spre iliberalism pe care s-a angajat România.

O fisură în acest monolit al corupție măcar ar pune o pauză în acest plan.

Prin urmare, dacă azi nu vreți să mergeți să votați, mai gândiți-vă o dată. La anul, s-ar putea să fie prea târziu să regretați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. „… frustrari… sa explodeze…”____–___la noi, „frustrari” poate fi echvalentul MAMALIGII, si -iata!- istoria se repeta” „Mamaliga NU explodeaza!” ///2- „…gabriela firea se va multumi cu …”___–___pana la urma aceasta g.f. trebue sa fie mare goanga in pesede, daca trebuie multzumita cu o asa felie de la marele tort…Totusi-cred- la modul ei personal, a trebuit sa se multumeasca si cu un refuz NATIONAL, si cred ca nu i-a cazut bine-chiar deloc- la fiere…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...