Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la un pas de a nu mai avea loc

Data:

spot_img

Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, turul al II-lea, programate luni, au fost la un pas de a fi amânate.

De altfel, luni dimineață, la ora 07.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții vizau identificarea procedurilor legale pentru ca astăzi să nu mai aibă loc alegerile. Cum s-a ajuns în acest punct?

Totul a pornit de la demisia fostului președinte al BEC, Olga Andreea Urda, venită intempestiv, duminică seara la ora 20.04.

Aceasta reclama că a identificat duminică seara, cu 12 ore înainte să înceapă turul a lI-lea al alegerilor pentru funcția de rector, informații despre viața privată în unele articole de presă, fapt care a determinat-o să își dea demisia din funcția de președinte al BEC.

În mod normal, demisia unui membru nu afectează desfășurarea activității: Senatul a validat, odată cu structura actuală, și trei membri supleanți, cât și un locțiitor pentru actualul președinte, astfel încât procesul electoral (de la referendumul pentru desemnarea metodei de alegere a rectorului încoace) să se poată desfășura fără sincope. 

Citește și: Un candidat contestă alegerile de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. În primul tur, Tudorel Toader a ieșit pe locul al doilea

„Șopârla” din metodologie

Dar Metodologia universității, votată pe 17 mai 2023, conține un articol bizar, care e greu de închipuit că poate fi pus în practică la o universitate care nu are profilul generalist, cum are UAIC.

La articolul 3, alineatul 2, se specifică faptul că Biroul electoral al universității este format din șapte membri, aleși din rândul comunității UAIC: 2 studenți și 5 cadre didactice, „dintre care unul are în mod obligatoriu pregătire juridică”.

Singura persoană cu pregătire juridică din cadrul BEC al UAIC era fostul președinte, Olga Andreea Urda. Iar demisia ei ducea la amânarea alegerilor, până la momentul în care Senatul nou reunit vota o nouă componență a Biroului Electoral Central, care să conțină și o persoană cu pregătire juridică. 

Doar că sursele ZDI spun că membrii BEC au rămas surprinși în această dimineață când și-au dat seama că procesul electoral trebuie să înceapă normal, de la ora 08.00. Prima persoană de pe lista supleanților, lect.dr. Lucian Bălănuță, absolvent al Facultății de Litere, mai avea a doua facultate terminată: Dreptul.

Mai mult, acesta a finalizat și un master în studii europene, domeniu interdisciplinar, care presupune studii în economie și afaceri internaționale, administrație publică, științe politice și drept. 

Citește și Primărie răscolită cu şantaje politice – elevă trimisă momeală în scop politic

Noul membru, invitat să-și aducă diplomele de acasă

Sursele noastre descriu că ședința a fost una tensionată, membrii BEC cerându-i lect.dr. Lucian Bălănuță (FOTO) să le pună la dispoziție diplomele care să ateste studiile sale, iar în final ajungând să-l valideze în funcția de membru al Biroului Electoral Central.

Președinte a fost ales, așa cum a menționat publicația noastră încă de aseară, conf.dr. Irina Bilan, cu unanimitatea voturilor celor prezenți. 

Mai multe citiți în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...