Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și campania de discreditare a UE | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și campania de discreditare a UE. A început forfota electorală în țara vecină. Candidații la funcția de șef al statului și participanții la referendumul pentru aderarea Moldovei la UE se pot înregistra la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc în aceeași zi – pe 20 octombrie 2024. 

Propunerea privind inițierea referendumului constituțional de către Parlament a venit din partea actualei președinte Maia Sandu în decembrie 2023, concomitent cu anunțul că va candida pentru al doilea mandat. 

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Narațiuni false împotriva UE pentru compromiterea referendumului

Din acel moment a început regruparea forțelor politice. Până la ora actuală și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale 17 pretendenți.

Este de așteptat însă ca numărul acestora să crească în perioada următoare. Potrivit analiștilor politici, mulți dintre ei au același centru de comandă – Moscova, chiar dacă unii afișează, aparent, o retorică pro-UE vădit falsă.

Tactica este ca la dezbaterile televizate să apară o puzderie de voci care o vor ataca în cor pe Maia Sandu și vor răspândi sperietori și narațiuni false despre UE, cu scopul compromiterii referendumului. 

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Se conturează trei tabere care atacă sincronizat UE, ideea organizării referendumului și, la pachet, pe președinta Maia Sandu.

Prima tabără, cea mai virulentă, care promovează deschis politica de destabilizare a Kremlinului în Moldova, a declanșat o campanie agresivă împotriva referendumului pro-UE încă din decembrie 2023.

Liderul acestui grup este condamnatul fugar Ilan Șor, adăpostit de Moscova. Prin cutiile poștale deja sunt răspândite foi volante cu sperietori menite să descurajeze votul pro-UE și pro-Maia Sandu la referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: dw.com/ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Țările europene înlocuiesc gazul rusesc cu importuri din Norvegia și SUA | Aktual24

Țările europene înlocuiesc gazul rusesc cu importuri din Norvegia...

Inginerii de la NASA pornesc propulsoare nefolosite de zeci de ani pe Voyager 1 | Aktual24

Inginerii de la NASA pornesc cu succes propulsoare nefolosite...