Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și campania de discreditare a UE. A început forfota electorală în țara vecină. Candidații la funcția de șef al statului și participanții la referendumul pentru aderarea Moldovei la UE se pot înregistra la Comisia Electorală Centrală.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional vor avea loc în aceeași zi – pe 20 octombrie 2024.
Propunerea privind inițierea referendumului constituțional de către Parlament a venit din partea actualei președinte Maia Sandu în decembrie 2023, concomitent cu anunțul că va candida pentru al doilea mandat.
Narațiuni false împotriva UE pentru compromiterea referendumului
Din acel moment a început regruparea forțelor politice. Până la ora actuală și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale 17 pretendenți.
Este de așteptat însă ca numărul acestora să crească în perioada următoare. Potrivit analiștilor politici, mulți dintre ei au același centru de comandă – Moscova, chiar dacă unii afișează, aparent, o retorică pro-UE vădit falsă.
Tactica este ca la dezbaterile televizate să apară o puzderie de voci care o vor ataca în cor pe Maia Sandu și vor răspândi sperietori și narațiuni false despre UE, cu scopul compromiterii referendumului.
Se conturează trei tabere care atacă sincronizat UE, ideea organizării referendumului și, la pachet, pe președinta Maia Sandu.
Prima tabără, cea mai virulentă, care promovează deschis politica de destabilizare a Kremlinului în Moldova, a declanșat o campanie agresivă împotriva referendumului pro-UE încă din decembrie 2023.
Liderul acestui grup este condamnatul fugar Ilan Șor, adăpostit de Moscova. Prin cutiile poștale deja sunt răspândite foi volante cu sperietori menite să descurajeze votul pro-UE și pro-Maia Sandu la referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: dw.com/ro)