Alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova

Data:

spot_img

Alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova au loc astăzi, duminică, 20 octombrie 2024, la urne fiind așteptați aproximativ 3.3 milioane de cetățeni, iar secțiile de vot vor fi deschise în intervalul 07:00-21:00, informează agerpres.

O zi istorică pentru statul de peste Prut, fiind momentul în care moldovenii își aleg președintele și vor decide destinul european sau nu al țării. La referendum, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

UPDATE Maia Sandu a votat în prima jumătate a zilei. Cu aceată ocazie, președinta a transmis alegătorilor un mesaj de mobilizare: „Dragi cetăţeni, ieşiţi la vot! În această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot! Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din secția de vot, confrom unui video publicat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, reprezentanții CEC (Comisia Electorală Centrală) au informat că până la ora 12:00 au votat 19.36% dintre alegători, adică 538.495 de cetățeni, transmite agerpres.

UPDATE Până la ora 10:00 s-au prezentat la vot mai bine de 200.000 de cetățeni, însumând 7.31% din totalul celor înscrişi pe listele electorale, au anunțat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC), potrivit agerpres.

Printre cei care au votat la primele ore ale zilei se numără și contracandidatul președintei Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, care ar fi refuzat să voteze la referendum: „Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea”, a declarat acesta, informează agerpres.

Cine sunt candidații

În cursa pentru funcția supremă în stat au intrat 11 candidați, însă bătălia se va da între actuala președintă Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, susținut de Igor Dodon. Un alt nume sonor este Irina Vlah, fosta guvernatoare a Găgăuziei, care a intrat în competiție ca independentă.

Cei 11 candidați sunt: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, Irina Vlah, Renato Usatîi, Vasile Tarlev, Ion Chicu, Octavian Ţîcu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Natalia Morar și Victoria Furtună.

De-a lungul zilei, vom reveni cu actualizări referitoare la alegerile din 20 octombrie din Republica Moldova.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Citește și: Moldova iese la vot: Trenul european vine o singură dată

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com /  jorono)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri în Republica Moldova. Zi decisivă pentru parcursul european al țării de peste Prut

Astăzi au loc alegerile prezidențiale în Republica Moldova, dar...

Cine sunt clienții Nordis din Mamaia, cea mai mare schemă imobiliară piramidală

Presshub a analizat cartea funciară a hotelului Nordis, afacere...

Nave rusești ajung în Republica Moldova, stârnind suspiciuni în Ucraina | Aktual24

Nave rusești cu încărcătură necunoscută sosesc în portul Giurgiulești...