Alexander Dugin a fost numit, de multe ori, de presa occidentală „creierul lui Putin”, a fost considerat de unii ideologul războiului din Ucraina, cât și unul dintre autorii conceptului „lumea rusă/Ruskii Mir”, care a stat la baza ideologiei ruse actuale.
Politologi ruși afirmă că, de fapt, influența sa nu este chiar atât de mare și nu este un apropriat al lui Vladimir Putin, nefăcând parte din cercurile puterii. De fapt, era mai cunoscut în Occident decât în Rusia.
„El crede că sintetizează diferite poziții și puncte de vedere: ia xenofobia și rasismul de la dreapta și materialismul și ateismul de la stânga, ia dreptatea socială și identitatea culturală”, a explicat politologul Nikolay Petrov pentru publicația rusească independentă Novaya Gazeta. Europe, continuatoarea Novaya Gazeta, publicație obligată să se închidă după presiuni de la Kremlin.
„În plus, poziția sa față de autoritate s-a schimbat dramatic de-a lungul timpului – înainte de Putin, a fost un critic dur al regimului, mai târziu, a devenit mai moderat și a criticat regimul doar pentru mici pași greșiți. Dar, în general, a susținut și a salutat [politica lui Putin]”, arată expertul în articolul „Just an intelligent con man who knows how to promote himself”.
Propagandă prin televiziune
În 2004, Dugin a fondat Mișcarea Internațională Eurasiatică. În februarie 2005, împreună cu politicienii ucraineni Oleksiy Arestovich, Dmitro Korchinski și politologul Valeri Korovin, a anunțat înființarea Frontului Eurasiatic Anti-Portocaliu, cu aluzie la Revoluția Portocalie din Ucraina. Tot în 2005, ca parte a Mișcării Internaționale Eurasiatice, a înființat Uniunea Tineretului Eurasiatic, la care mai târziu a participat fiica sa cea mică, Daria, asasinată sâmbătă, în explozia unui autoturism.
„Dugin este o persoană destul de educată, scrie și citește foarte mult, ceea ce îl diferă de majoritatea propagandiștilor cu care este uneori comparat”, continuă Petrov. „Influența sa informală asupra multor oameni, începând de la muzicienii rock și terminând cu Selesniov (politician comunist rus decedat) și Narîșkin (director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei), este destul de mare.”
În 2016, filozoful a devenit redactor-șef al canalului TV de propagandă Țarigrad. Acolo, potrivit politologului, Dugin și-a putut împărtăși punctele de vedere atât direct, cât și prin intermediul oamenilor aflați sub influența sa, considerând că este „unul dintre puținii oameni capabili să formuleze constructe ideologice și bazate pe valori”, notează Novaya Gazeta. Europe.
Citește și: Cine sunt Alexander Dughin și fiica lui. Susținători ai „exterminării” ucrainenilor
Singurii oameni care l-ar putea numi pe Dugin un ideolog al politicii ruse sunt cei care nu știu nimic despre politica rusă
Un alt politolog consultat de jurnaliștii ruși, Fiodor Krasheninnikov, nu îl consideră pe Dugin chiar atât de influent.
„Singurii oameni care l-ar putea numi pe Dugin un ideolog al politicii ruse sunt cei care nu știu nimic despre politica rusă sau au încredere în ceea ce scrie Dugin despre el însuși”, explică Fiodor.
„Nu a fost niciodată suficient de influent pentru a avea legături în Kremlin sau cu Putin. Dugin este doar un escroc foarte priceput, inteligent, care știe să se promoveze foarte bine.
A devenit liderul spiritual al unui grup restrâns de adepți, care consideră că prostia lui pseudofilozofică este ceva inteligent. Posibil, acest grup include câțiva militari și oficiali guvernamentali, dar încă nu este o ideologie de masă și cu siguranță nu este ideologia statului rus.
De fapt, cred că Putin nu are deloc o ideologie de bază. Are mai multe ideologii diferite pentru diferite segmente ale societății. Dugin a fost unul dintre multiplele bule de informații, dar nu a fost niciodată cunoscut de locuitorii celorlalte bule de informații mai mari”, a precizat Fiodor Krasheninnikov.
Fiica, adeptă a ideologiei tatălui
Daria Dugina a fost adepta tatălui ei, a împărtășit părerile lui despre eurasianism și a susținut invazia Ucrainei. Recent, s-a întors din regiunile ocupate ale Ucrainei unde, printre altele, a vizitat oțelăria Azovstal din Mariupolul ocupat, unde a făcut și un selfie în locul unde au fost uciși militarii ucraineni.
Ea a realizat știri din Ucraina pentru politologul Serghei Karnaukhov, care apare adesea în programul TV al lui Vladimir Soloviev, principalul propagandist al lui Vladimir Putin în media.
La începutul lunii iulie, Daria a fost inclusă în listele de sancțiuni ale Marii Britanii pentru „dezinformare în legătură cu Ucraina și invazia rusă a Ucrainei pe diverse platforme online”.
Corespondentul serviciului rusesc al BBC, Anastasia Lotareva, a declarat pentru Novaya Gazeta. Europe că Daria a lucrat ca secretar de presă al tatălui ei și „era responsabilă de toate treburile lui”.
Dugina a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din Moscova și a scris materiale jurnalistice pentru Russia Today și Țarigrad sub pseudonimul Daria Platonova. A participat, de asemenea, la diverse talk-show-uri politice în calitate de expert.
Dughina, „mielul de jertfă”. Dugin mort ar putea fi mult mai util decât Dugin viu
Totuși, nu era foarte cunoscută publicului rus, afirmă Novaya Gazeta. Europe.
„Ea, desigur, nu a fost o figură proeminentă în politica rusă. Nu urmăresc talk-show-uri politice, dar se dovedește că ea a participat activ și a servit drept purtător de cuvânt. Dugin are, de asemenea, multe legături între tineri, prin Uniunea Tineretului Eurasiatic, iar ea, mi se pare, a fost exact acel tânăr care a lucrat activ la răspândirea propagandei”, spune Nikolai Petrov.
„Dugin, să fiu sincer, nu este nimic, așa că fiica lui cu siguranță nu ar fi putut fi ținta asasinatului”, speculează Fiodor Krasheninnikov. El crede că ceea ce sa întâmplat cu Dugina seamănă cu „teoria preferată a lui Putin despre mielul de jertfă”.
„Au ales un propagandist de clasa a treia, căruia îi plăcea să spună că este aproape de Putin, [au vrut] să-l omoare și apoi să spună că inamicii blestemati ai Rusiei au început să arunce în aer patrioții”, explică politologul teoria sa.
„Dugin mort ar putea fi mult mai util decât Dugin viu. Dar a supraviețuit, se pare că doar prin minune, pentru că s-a urcat într-o altă mașină, așa că fiica lui a fost ucisă în schimb. Dar, din ceea ce văd pe anumite canale pro-guvernamentale Telegram, vor transforma și pe fiica lui într-un miel de sacrificiu.”
Fiodor Krasheninnikov mai crede că nici Dugin, nici fiica lui nu ar fi putut fi ideologi ai războiului din Ucraina.
„Chiar dacă Dugin și-ar fi petrecut întreaga viață visând la război, acesta nu ar fi început niciodată doar din cauza dorințelor, prelegerilor și articolelor sale. Sunt doar o grămadă de cuvinte.
Războiul a fost început de Putin și de conducerea militaro-politică a Rusiei. Propagandistii nu încep războaie, sunt doar propagandiști, sarcina lor este să promoveze ăazboiul. Nu-i absolvă, dar a crede serios că un scriitor marginal, cunoscut pentru că a aruncat prostii și prostii, a început acest război înseamnă a eșua în mod fundamental în a înțelege cum funcționează politica rusă”, scrie Novaya Gazeta.Europe.
Citește și: Asfalt turnat peste gurile de canal, într-o comună din Argeș
Daria a studiat în Occident, dar era împotriva Occidentului
Jurnalistul Vitalie Cojocari amintește și de un articol al publicației independente rusești Редакция/Redacția, care arată că Daria Dughina era o jurnalistă implicată sută la sută în promovarea ideilor tatălui ei. Deși a studiat filosofia în Franța, deși era bună vorbitoare de limbă engleză și franceză, respingea cu multă convingere tot ce era occidental, nerusesc. Credea cu tărie în „Ruskii Mir/Lumea Rusă”.
Elocvența sa, studiile în Vestul Europei, apropierea de ideile Kremlinului, faptul că susținea Războiul din Ucraina pe care îl numea, evident, „Operațiune Specială”, toate acestea o aduceau în prime time la televiziunile de stat rusești. Aici înfiera cu multă vervă Occidentul decadent, dușman al valorilor rusești, scrie jurnalistul.
Vitalie Cojocari explică și de ce e relevant numele televiziunii condusă de Alexander Dughin, unde fiica sa era principala voce propagandistă, Țarigrad TV.
„Numele spune totul. Imperiul Țarist numea Constantinopolul Țarigrad, adică orașul Țarilor. Imperiul Țarist vedea fostul Constantinopol, actualul Istanbul, parte componentă a lumii ruse, iar Rusia era a treia Romă. Rusia ar continua legitim tradiția ortodoxă bizantină.
Ceea ce propaga Daria Dughina la Țarigrad TV, la televiziunile de stat rusești erau aceleași idei ale tatălui ei. Este vorba de o împletire mistică, religioasă cu rădăcini puternice în istorie, dar care are efecte concrete asupra prezentului pentru că trimite bombe în Ucraina”, arată jurnalistul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] „El crede că sintetizează diferite poziții și puncte de vedere: ia xenofobia și rasismul de la dreapta și materialismul și ateismul de la stânga, ia dreptatea socială și identitatea culturală”, a explicat politologul Nikolay Petrov pentru publicația rusească independentă Novaya Gazeta. Europe, continuatoarea Novaya Gazeta, publicație obligată să se închidă după presiuni de la Kremlin, scrie PressHub. […]
Este moral sa minti despre un om pe care-l detești? Se pare ca e o întrebare total irelevanta pentru jurnaliștii noștri, ajunși în secularism „good without God”, morali fără Dumnezeu, cum zice noul ateism. Dar iata cum arata aceasta moralitate fără Dumnezeu: ura pe care i-o porți cuiva justifica orice nelegiuire împotriva sa: minciuna, și chiar asasinatul. În schimb, porunca divina sa nu ucizi, sau sa nu mărturisești strâmb, nu are clauze de genul „împotriva celor pe care ii stimezi”. Eu sunt convins ca minciuna nu e justificata nici dacă este îndreptată împotriva nazistilor, nici a lui Hitler, nici a lui Satan. Dacă cineva e atât de malefic precum ii e reputația, adevarul nu are nevoie sa fie suplimentat cu minciuni împotriva lui.
Iata cat de evidenta este minciuna în cazul lui Dughin: marii experți citați în articol se contrazic între ei. Nikolai Petrov: Dughin „ia materialismul și ateismul de la stânga”. Vitalie Cojocari: Dughin propaga „o împletire mistică, religioasa”. Dughin e, se pare, în același timp ateu și ortodox. „Imperiul Țarist vedea fostul Constantinopol, actualul Istanbul, parte componentă a lumii ruse”. O asemenea enormitate nu poate fi acceptata fără dovezi.
Minciuna e evidenta și prin faptul ca dacă citești sau asculți ce a zis Dughin este total contrar la ce se susține în articol. El respinge explicit xenofobia, rasismul, materialismul și ateismul. Dacă acești experți analiști cred ca Dughin minte cu privire la propria sa filozofie politica, sunt datori măcar sa menționeze ca Dughin respinge aceste caracterizari în propria opera și sa aducă dovezi ca se contrazice.
Aici s-a ajuns prin aplicarea sistematica în ultimii ani de către presa a unor practici care nu au nimic cu jurnalismul și tin numai de propaganda. în deontologia moderna datoria presei e sa protejeze publicul de idei și personaje periculoase, și de aici tactica deplatformingului, și tactica canalizării ideilor dizidente prin filtrele analiștilor main-stream. Orice ar fi, nu lasă dizidentul sa vorbească el în numele lui, ca s-ar putea sa câștige adepți. Trebuie prezentat doar prin prisma adversarilor lui ideologici. Așa se face ca omul pe care il gasesti citindu-i opera nu seamănă deloc cu omul pe care il gasesti în presa.
https://www.youtube.com/watch?v=F9dAPjIfUAc&t=1014s