O țară vrea să șteargă altă țară de pe hartă. Dacă nu este lăsată în pace șantajează lumea civilizată cu apocalipsa nucleară. Dacă este lăsată să-și continue operațiunea genocidară va căuta alte victime iar dacă nu este lăsată va șantaja din nou cu apocalipsa nucleară.
Trebuie să ieșim imediat din această spirala vicioasă iar primul pas este să nu acceptăm termenii impuși de șantajist.
Discursul putinist despre perspectiva unui al treilea război mondial, despre riscul apocalipsei nucleare, ca și jocul cu focul din jurul centralelor atomice ucrainiene, ce ne aduce aminte de episodul dramatic Cernobîl, sunt toate parte a unei brutale tentative de a provoca frică. O frică ce are menirea de a paraliza Occidentul în dorința lui de a ajuta Ucraina și de a securiza Europa de Est.
Politica terorii ar trebui să influențeze opiniile publice din Europa occidentală și SUA într-un sens egoist, pacifist-defetist, și prin asta să influențeze apetența liderilor politici euro-atlantici de a apăra un Est numai parțial integrat.
Acesta este calculul putinist și deocamdată el pare greșit pentru că tragedia umanitară legitimează diversele forme de asistență, inclusiv militară, pentru Ucraina și activează forțele care pot limita expansionismul neo-sovietic.
Dar dacă un val de solidaritate spontană vine dinspre societățile europene asta nu înseamnă că elitele politice și economice speră sincer ca Ucraina să mai poată fi salvată. Întârzierea acțiunii Vestului, în ciuda informării timpurii a opiniei publice mondiale, rămâne greu de înțeles. O posibilă ipoteză este că aproape toată lumea se aștepta la o prăbușire bruscă a sistemului politic și instituțional ucrainian.
Editorialul complet, pe pagina HOTNEWS.RO.