”Alice On & Off” a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Festival

Data:

spot_img

Filmul ”Alice On & Off” de Isabela Tent a câştigat, sâmbătă seara, premiul pentru cel mai bun documentar românesc la gala Astra Film Festival (AFF), pelicula putând fi vizionată duminică în cadrul festivalului, potrivit unui anunţ postat pe pagina de socializare a evenimentului, informează Agerpres.

„Câştigătorul premiului pentru cel mai bun film este un portret de familie care ne bântuie mult timp după genericul de final. Realizat cu tenacitate într-un proces care a durat mai bine de 10 ani, documentarul ne aduce în prim plan o adolescentă artistă devenită mamă, într-un univers liminal, tenebros, plin de riscuri şi brutalitate. Printr-o relaţie care oscilează între compasiune şi exploatare, atracţie şi dezgust, cunoaştem o lume în care supravieţuirea e pusă mereu sub semnul întrebării. Pentru provocările pe care le-a depăşit echipa acestui film, pentru solidaritatea şi empatia arătată unor eroi vulnerabili şi imperfecţi, Premiul pentru cel mai bun film din Competiţia România se acorda filmului Alice On and Off”, este motivaţia juriului.

Premiul pentru cel mai bun regizor din competiţia România i-a revenit Alexandrei Gulea, pentru documentarul „Maia – portret cu mâini”, o producţie România – Germania – Franţa.

Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc au luat premiul pentru cea mai bună regie în competiţia Central şi est-europeană pentru documentarul „Tata” (România, Germania, Olanda | 2024) – proiectat în premieră naţională la AFF.

Documentarul „Pădurea” (de Lidia Duda | Polonia, Republica Cehă | 2024), proiectat în premieră naţională la AFF a obţinut premiul pentru cel mai bun film în competiţia Central şi est-europeană.

„Cu o cinematografie desăvârşită, unde scenariul devine mai mult decât un decor, se transformă într-un simbol al protecţiei şi al vulnerabilităţii, un spaţiu mental care reflectă graniţele identităţii noastre şi ne provoacă să ne gândim cum protejăm ceea ce ne este drag, explorând aşteptările pe care le proiectăm asupra necunoscutului. Acest film dezvăluie frica noastră de alteritatea care există atât în afara, cât şi în interiorul nostru. De aceea, juriul o să acorde premiul pentru cel mai bun film – Pădurea de Lidia Duda, o explorare obsedantă şi puternică învăluită în misterul şi frumuseţea pădurii”, au spus cei din juriu când au acordat acest premiu.

Farahnaz Sharifi a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor al competiţiei Voci emergente ale filmului documentar pentru filmul „Planeta mea furată”.

„Răzvrătire nocturnă” (de Nelson Makengo | Republica Democrată Congo, Belgia, Germania, Burkina Faso, Qatar | 2024) – proiectat în premieră naţională la AFF a fost desemnat cel mai bun film din competiţia Voci emergente ale filmului documentar.

Toate documentarele premiate vor putea fi urmărite duminică, în cadrul AFF.

AFF continuă şi online cu o selecţie de filme, care pot fi văzute în toată ţara. Detalii şi bilete pe www.astrafilm.ro.

Citește și: Ana Blandiana, onorată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, la ceremonia regală din Oviedo

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Astra Film Festival / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patru decenii de speo-concert, în Peştera de la Româneşti

Concertul din Peştera de la Româneşti, care în acest...

Mesajul Anei Blandiana după primirea prestigiosului premiu Prințesa de Asturia

Ana Blandiana a reacționat, într-o postare pe Facebook, după...

Ana Blandiana, onorată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, la ceremonia regală din Oviedo

Ana Blandiana a primit prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia...

Bucureștiul găzduiește Festivalul Filmului Evreiesc | Puterea a Cincea

Bucureștiul găzduiește o nouă ediție a Festivalului Filmului Evreiesc,...