Alții digitalizează, noi impozităm: cum au reușit Ungaria și Polonia să își reducă decalajul de TVA. România are un decalaj de TVA 36%, față de media UE de numai 5,4%, arată datele prezentate în cadrul Conferinței Anuale de Taxe organizate de PwC. Specialiștii spun că, dacă eforturile de digitalizare s-ar materializa, așa cum s-a întâmplat în Polonia sau Ungaria, am putea avea un plus de încasări de măcar 15 miliarde.
“Mediul de afaceri a cerut mereu predictibilitate, legi clare, autoritățile s-au uitat mai degrabă la buget și au rezultat o serie de modificări”, a menționat Daniel Anghel, Partener coordonator Tax, Legal & People.
Marea temă a momentului e: cum se va acoperi acest deficit bugetar? “Se discută într-un astfel de context despre creșterea taxelor, reducerea cheltuielilor administrative și creșterea colectării prin digitalizarea ANAF sau despre un mix al acestor măsuri. Pe prima variantă au mizat de fiecare dată autoritățile, iar rezultatele nu au fost optime. În general, procentul de colectare în PIB e de 27% (România se află în coada clasamentului în UE privind colectarea veniturilor la buget, ca procent în PIB, în jur de 27 – 28%, n.red.), versus 37% în UE, iar modificările nu au fost optime pentru mediul de afaceri, au îngreunat activitatea și chiar au condus de multe ori la renunțarea unor măsuri”, a amintit Anghel.
În acest context, Ministerul Finanțelor mizează pe o creștere în PIB a veniturilor ficale cu aproximativ 1 %, în timp ce Consiliul Fiscal consideră că veniturile dorite sunt ipotetice, în condițiile în care digitalizarea, la stadiul actual, nu e în măsură să răspundă la aceste nevoi, nici Ministerul Finanțelor nu e atât de optimist. Mai multe citiți în Economedia.
Sursa foto: Pixabay
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„Cum au reusit…”__–__ si Ungaria si Polonia, au fost tari comuniste, INSA NU s-au prelins in neocomunism, infiltrarea fostei nomenclaturi si securitati(in Romania), in toate structurile de conducere, centrale si locale, au facut si fac, ca Romania sa fie prima doar in topuri negative…Mai jos, un comentariu mai vechi , de pe R-22, de la art. lui Octavian Manea ” Războiul algoritmic, echivalentul armei nucleare(21.03.2023), iar aceste doua structuri, chiar sunt arma nucleara, detonata exact in centrul tarii…
-cont- – 03-28-2023
„…Polonia devine centrul gravitațional al arhitecturii…”___–-___ ceace este normal si drept, Polonia are una dintre cele mai vechi universitati din Europa si din lume(Krakovia)-ridicata inainte de 1400 !!!- si a dat unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, Sienkievicz, care -pe langa celebrul roman „Quo Vadis?”- a scris -ca o premonitie?- „Prin foc si sabie”, Romania a piedut -datorita continuitatii securitatii si nomenclaturii comuniste, in special la varf, in toate functii supreme- orice sansa de a fi o adevarata forta si un partener de incredere..