Am fost în aceeași încăpere cu 15 membri AUR. Și m-am îngrozit

Data:

Am fost în aceeași încăpere cu 15 membri AUR, la dezbaterea electorală pe care Freedom House România/PRESShub, RFI și Puterea a Cincea au organizat-o marți, la Timișoara, pe tema alegerilor europarlamentare.

Am considerat demersul extrem de necesar, căci dezbateri de acest fel, cu candidații față în față unii cu alții și cu alegătorii, aproape lipsesc în România.

Mai mult, în contextul comasării celor două tipuri de alegeri, locale și europarlamentare, acestea din urmă au trecut în umbră.

Vedem, pe tv și în online, discuții și conflicte legate aproape exclusiv de cursa pentru primar și președinte de Consiliu Județean.

Se vorbește prea puțin despre rolul Parlamentului European și despre modul cum influențează viața românilor. Și se vorbește prea puțin despre rolul aleșilor României în Parlamentul European.

Pentru că miza unei dezbateri electorale este ca alegătorii să afle programul și modul cum gândesc toți candidații, am trimis invitații tuturor partidelor relevante, inclusiv către AUR.

Din partea acestei formațiuni a fost desemnat Avram Fițiu pentru a participa la dezbaterea electorală organizată de Freedom House România/PRESShub, RFI și Puterea a Cincea.

Cum domnul Fițiu este conferențiar universitar, ne-am gândit că dezbaterea se va menține în limite civilizate. La Iași, la o întâlnire similară, din partea AUR a fost prezent tot un cadru universitar și lucrurile au decurs foarte decent.

Citește și: George Simion a xeroxat mii de semnături false, îl acuză procurorii

Dar la Timișoara am fost în aceeași încăpere cu 15 membri AUR și m-a îngrozit.

Căci ceea ce s-a întâmplat în sală mi-a confirmat că scopul politicienilor acestei formațiuni nu este dezbaterea, nu este prezentarea de soluții pentru românii de la care cer votul, nu este nici măcar să fie demni, deși folosesc foarte des acest cuvânt a cărei semnificații nu o cunosc.

Dacă ceilalți candidați au fost însoțiți de 2-3 membri de partid, care s-au comportat civilizat, Avram Fițiu a venit la dezbatere cu un grup de forță.

Printre aceștia, candidatul AUR la Primăria Timișoara, un individ care până acum trei luni era consilierul viceprimarului PNL, dar pentru că nu a găsit loc pe listele liberalilor, s-a mutat la AUR.

Și deputatul Titi Stoica, cel care a fost înregistrat în timp ce îl înjura și amenința cu moartea pe un deputat PSD. George Simion a promis că-l va da afară din partid, pentru că amenințările au fost făcute noaptea, la telefon, dar, ca de obicei, promisiunea a fost mincinoasă.

Cei 15 auriști s-au comportat atât de agresiv verbal, încât la final o participantă ne-a spus că s-a simțit efectiv ca în anii 1930, când modelul AUR – legionarii – intra la cursurile universitare sau la evenimente publice pentru a le deturna. Singura diferență, din fericire, este că membrii AUR nu poartă revolvere.

Ce s-a întâmplat la dezbaterea de marți, de la Timișoara, eu nu am mai trăit niciodată într-un asemenea cadru. După o jumătate de oră în care candidații și-au prezentat programul politic, a început nebunia.

Spectacolul de circ a fost deschis de un personaj care a pretins că este fizioterapeut, care, după ce a strigat că „nu mai poate să tacă”, a început să țipe la contracandidații lui Avram Fițiu că nu au grijă „de bătrânii și de copiii noștri”. A trebuit să fie scos din sală, pentru a se liniști.

Dar nu a fost destul. Strigătele au fost preluate de ceilalți. Au întrerupt toate discursurile candidaților, paradoxal inclusiv și pe al candidatului AUR, cu sloganurile arhicunoscute și cu minciunile despre Uniunea Europeană ventilate de mai toți liderii acestui partid: Bruxelles-ul ne tranformă copiii în homosexuali, UE ne obligă să importăm legume cu pesticide, Parlamentul European permite bărbaților să nască, încălzirea globală este un mit, europarlamentarii români sunt slugi și tot așa.

Toate apelurile moderatorului Ovidiu Nahoi de a menține un ton civilizat al discuției au fost ignorate de grupul de forță al AUR.

Nu venise acolo să asculte ce au de spus candidații, ci doar să blocheze mesajul lor, să împiedice dezbaterea și să-și impună propaganda.

Nervozitatea membrilor AUR a mers până într-acolo încât unii au plecat din sală. Un fermier, care a pus mai multe întrebări, a simțit nevoia să se detașeze de grupul auriștilor, zicând că „am ieșit dintre ei, să nu mă acuzați și pe mine că stric dezbaterea.

Grupul agresiv, format în proporție de 90% din bărbați, nu a ascultat nici măcar apelurile unor timișoreni, precum Brîndușa Armanca, deși aceasta a apelat tocmai la conceptul cu care se mândresc reprezentanții AUR: patriotismul. În acest caz, patriotismul local.

„Suntem la Timișoara și noi la Timișoara nu ne purtăm agresiv”, a spus colega mea jurnalistă.

Dar membrii AUR care au fost prezenți în sala unde a avut loc dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare nu au părut să pună prea mare preț pe faptul că-și fac orașul de rușine.

Miza lor era doar să-și facă jocul de circ și să nu lase mesajele contracandidaților lui Avram Fițiu să ajungă la public.

Până la urmă, înfierbântați, l-au încurcat chiar și pe propriul candidat, pentru că nu au mai tăcut nici măcar când acesta a vorbit.

Citește și: Primăria Tușnad a preluat ostil o afacere privată. Șicane, întârzieri, expropieri

La final, spre surprinderea noastră, Avram Fițiu a venit la mine și la Ovidiu Nahoi și ne-a acuzat că l-am cenzurat și că am adus în sală jurnaliști părtinitori.

Doar că o parte dintre jurnaliștii prezenți în sală nu au mai apucat să pună întrebări – printre ei mă număr și eu – din cauza faptului că numeroasele întreruperi au prelungit inutil discuția.

Reacția lui Avram Fițiu este, însă, emblematică pentru politica AUR: zgomot mult, agresivitate de limbaj, multă propagandă și minciuni, iar la final, după ce ei poluează atmosfera publică, o autovictimizare plină de tupeu.

Cele două ore de confruntare cu gruparea de forță a AUR mi-au prezentat un viitor cu adevărat periculos: dacă acești oameni funcționează așa acum, când sunt totuși în minoritate, ce vor face când reprezentanții lor vor intra în Parlamentul European sau, cine știe, poate vor fi cooptați la anul în Guvern?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. „…Până la urmă, înfierbântați, l-au încurcat chiar și pe candidatul propriu, pentru că nu au mai tăcut nici măcar când acesta a vorbit.”
    NIVEL de incultura la cote sperietoare,ma mir ca nu s-au luat la bataie,intre ei.
    CULMEA culmelor ca sunt membrii AUR universitari,care predau la studenti „porcariile din capul lor”.
    INCREDIBIL dupa peste 30 de ani de la revolutia involutiilor”89.

  2. ERAU SI PROFESORI UNIVERSITARI!!!!!. CE POT ASTIA SA PREDEA UNOR STUDENTI SUFICIENT DE EDUCATI??? INDIVIZII AUR SINT PERICULOSI PENTRU CA NU INTELEG NIMIC DIN CE SE INTIMPLA IN INTREAGA LUME. SINT UNIVERSITARI??? EU NU CRED. EI SINT PARTE DIN ANALFABETISMUL FUNCTIONAL CARE STAPINESTE EDUCATIA DE TOATE GRADELE IN ROMANIA. AUR ESTE UN PERICOL PENTRU CA NU ESTE UN PARTID POLITIC. NU ARE ORGANIZATII LOCALE. NU AU O DOCTRINA FUNDAMENTATA. E O HOARDA ANALFABETA , PLATITA DE PUTIN SI IRESPONSABILA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre...

Cei doi mari bolnavi

Cei doi mari bolnavi. Dezbaterea televizată de joi între...

Ciolacu și Ciucă sunt pe invers! Nu progresiști

V-am mai spus că pentru a avea o estimare...

Elena Lasconi: un mandat de sacrificiu în fruntea USR?

Elena Lasconi: un mandat de sacrificiu în fruntea USR?...