Am pierdut jumătate de miliard de euro din cauza funcționarilor numiți politic. Cazul Moraru de la Transelectrica

Data:

spot_img

Numirile politice de la vârful companiilor energetice ale statului au lăsat România fără cel puțin jumătate de miliard de euro, bani din PNRR care sunt pierduți. Victor Moraru, prietenul vicepremierului Marian Neacșu, fost vicepreședinte al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și acum membru în directoratul Transelectrica, are firmă de transport a energiei electrice.

Guvernul se așteaptă ca România să piardă o sumă care poate ajunge la 500 de milioane de euro, asta după ce Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite, în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.

Subiectul a fost tratat pe larg de Hotnews. Publicația mai atrage atenția că într-un document al Comisiei Europene se vorbește despre procesul netransparent și plin de conflicte de interese în procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

PRESShub vă prezintă cazul lui Victor Moraru, fost primar în Amara și ales recent membru în Directoratul Transelectrica, prieten cu Marian Neacșu, vicepremierul României din partea PSD.

Afaceri cu fina

În ultima declarație de interese, Moraru susține că este acționar în două companii: Miro Impex SRL din Amara și SC Solar Capital din Voluntari. În prima firmă, care are ca obiect de activitate „comerț cu ridicata nespecializat”, Moraru este acționar 100%, societatea fiind administrată de o anume Teodora Felicia Negrilă, despre care presa locală susține că este fina lui Moraru.

A doua firmă, SC Solar Capital din Ilfov, are ca obiect de activitate „producția de energie electrică”, a avut anul trecut pierderi de 110.000 de lei și este deținută de belgianul Antonie Marinus Marijnen Johannes. Moraru, în iunie 2024, susținea că deține 10 părți sociale din societate. Potrivit platformei termene.ro, societatea este deținută, în proporție de 50-50% de Teodora Negrilă și de o altă firmă, Maral Biotech SRL. Cea din urmă are ca obiect principal de activitate consultanța.

Moraru a fost asociat în societate până în 15 ianuarie 2022, când în Monitorul Oficial a apărut mențiunea că cesionează părțile sociale către Felicia Teodora Negrilă, Al doilea acționar este societatea Maral Biotech SRL care aparține belgianului Marinus Marijnen Johannes.

Belgianul ajutat de stat

O altă firmă a belgianului Johannes este Tesla Energy Storage, societate înregistrată la Registrul Comerțului pe 18 mai 2022. Firma, cu pierderi de 4,2 milioane de lei, activează în domeniul producției de acumulatori și baterii și este deținută în prezent de către Tesla Global SE din Cehia.

Potrivit economica.net, fostul partener de afaceri în firma lui Moraru, belgianul Johannes, prin Tesla Energy Storage, a cerut un ajutor de stat în valoare de peste 201 milioane de lei, în contextul investiţiei planificate în România. Iniţial, firma nu a primit ajutorul de stat solicitat, pentru că nu s-a încadrat în limita bugetului sesiunii organizate de Ministerul de Finanţe (MFP) în perioada 15 iunie – 26 iulie 2022.

La 8 decembrie 2022, MFP i-a aprobat firmei Tesla Energy Storage, firmă cu 2 angajați, cererea pentru ajutor de stat în valoare de 40,8 milioane de euro, în contextul investiţiei asumate de peste 91 de milioane de euro în România, în baza HG 807 din 2014.

Potrivit platformei termene.ro, Victor Moraru, membru al directoratului Transelectrica, operatorul de stat care se ocupă cu transportul energiei electrice, este acționar la o altă firmă, care nu apare în ultima declarație de interese. Este vorba de Storage Green One SRL București.        

Din februarie 2023, Moraru este acționar al Storage Green One SRL cu 90 procente, deci societatea trebuia trecută în declarația de interese a lui Moraru, lucru care nu s-a întâmplat.

În Monitorul Oficial din 29 iulie 2024 a fost publicat anunțul din 31 mai 2024, potrivit căruia acționarii firmei, Victor Moraru și Carmen Geantă, restrâng obiectul de activitate al firmei, activitățile secundare fiind transportul și distribuția energiei electrice.

Potrivit termene.ro, Storage Green One a fost înființată în 2021 și avea ca obiect principal de activitate „producția de energie electrică”. Acționari la Storage Green One sunt Victor Moraru cu 98% și Carmen Geantă cu 2%. Geantă este și administratorul firmei.

Cinci firme, o adresă, o țintă: energia

La aceeași adresă din strada Calea Călărașilor din București regăsim alte cinci societăți care au legătură cu producția sau transportul de energie electrică.

Este vorba de Solar Eco Green Energy SRL, MW Green Power Energy, Force Infinite Green, Expert Solar Energy și Urban Quality Consulting SRL.

Comisia Europeană a verificat modul cum a fost aleasă conducerea super-agenției guvernului Ciolacu
Victor Moraru, fost vicepreședinte AMEPIP

Solar Eco Green Energy și-a întrerupt temporar activitatea începând cu luna martie a anului trecut. Societatea care are ca obiect „producția de energie electrică” este condusă de Ionuț Valentin Moraru, fiul lui Victor Moraru. El a fost candidatul PSD pentru funcția de primar al orașului Amara, oraș condus în trecut de tatăl său. Moraru junior a câștigat alegerile din 2024 și peste o lună va prelua puterea locală.

MW Green Power Energy este și ea inactivă fiscal cu întrerupere temporară de activitate, fiind deținută de un anume Cosmin Constantin din Amara. Tot el este administratorul și acționarul firmei suspendate Expert Solar Energy SRL.

Force Infinite Green este și ea cu activitatea întreruptă din februarie 2023, fiind deținută și administrată de Larisa Elena Moraru, soția fostului primar de Amara și actual membru al Directoratului Transelectrica. Fost administrator public al orașului în vreme ce soțul ei era primar, Larisa Elena este astăzi angajată a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Firma are ca obiect de activitate „consultanță pentru afaceri și management”.

Rolul soției

Ultima firmă cu sediul într-un apartament din București este Urban Quality Consulting SRL. Societatea se ocupă de consultanță în afaceri și este administrată din martie 2023 de un anume Mihai Tincă din Amara. Până atunci, societatea care avea ca obiect de activitate „producția de energie electrică” a fost deținută de Larisa Elena Moraru, soția lui Victor Moraru.

Comisia Europeană a anunțat oficial, marți, că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din PNRR. 

Economedia a scris că va fi suspendată o sumă de 1,1 miliarde euro din valoarea totală netă de 2 miliarde de euro.

Un jalon neîndeplinit este operaționalizarea agenției AMEPIP, unde foștii șefi au demisionat, deși unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related