Ambasadorii lui Iohannis: Diplomați, foști politicieni și consilieri prezidențiali

Data:

spot_img

Pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis a numit șapte noi ambasadori. Printre ei regăsim foști consuli, consilieri prezidențiali și oameni de bază ai partidelor de la guvernare.

Din funcția de consul la Salonic, Carmen Ileana Mihălcescu, va fi trimisă ambasador al României în Grecia. Fost reporter la Antena 1, apoi consilier parlamentar, ajunge deputat PSD în legislatura 2000-2004 și obține ulterior încă patru mandate.

În toamna lui 2023 își depune demisia din Parlament și este numită consul la Salonic. Ea este soția lui Horia Mihălcescu, fost consilier în comunicare al lui Liviu Dragnea și consilier de imagine al Elenei Udrea.

Horia Mihălcescu a încasat anul trecut 343.000 de lei dividende și salariu de la propria firmă, Pentagon Communication București. Tot anul trecut, soțul ambasadoarei a primit 80.000 de lei salariu de la SC Rosal.

Numirea pe post a lui Mihălcescu demonstrează că alianța PSD-PNL funcționează ca unsă inclusiv în politica externă, propunerea fiind făcută de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Consilierii lui Iohannis

Un alt ambasador trimis în Uruguay este Radu Mihai Filip, actual purtător de cuvânt al MAE. Anterior, a fost consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Ucraina şi secretar II în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova. 

În Letonia a fost propus ca ambasador Sergiu Nistor. El este consilier prezidenţial și lucrează la palatul Cotroceni din 2015. MAE susține că propunerile de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României s-au întemeiat pe criterii de profesionalism. Nistor nu are legătură cu diplomația, fiind de meserie architect.

Alt consilier prezidențial trimis ambasador al României la Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta este George Gabriel Bologan. El ocupă funcția de Consilier Prezidenţial (Departamentul Politică Externă) din februarie 2024. Anterior, a fost Consul General al României la Milano (2012), Ambasador al României în Italia (2016-2022) şi Ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024).

În Republica Islamică Pakistan va fi trimis ambasador Dan Stoenescu. Este însărcinat cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, din septembrie 2021.

Nicolae Comânescu va fi ambasador în Regatul Ţărilor de Jos. Este consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Guvernului României, din iunie 2023.

În India, Bangladesh şi Nepal, cu reşedinţa la New Delhi va fi trimis ca ambasador Sena Latif. Este diplomat de carieră, cu o experienţă de 19 ani. Este adjunct al şefului de misiune în cadrul Ambasadei României în Franţa.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. „…criterii de profesionalism…”____–-____mai degraba cumetrii, „profesionalismul” este ceva doar mimat in Romania, iar aceste functii (si altele), pentru a fi cu adevarat o sansa pentru oricine, trebuie acordate pe cu totul alte criterii, care in final, cuprind si profesionalismul si meritocratia…Pe scurt, iata schema cea mai valida, pe care pot sa o imaginez: Aceste „scoli” ( de „diplomati”) sunt f. costisitoare si sunt frecventate tot de indivizi din noua nomenclatura, pentru a da o sansa REALA- oricui- , oricine ar trebui sa poata candida la asa pozitii, evident pe criterii f. obiective(si chiar subiective*), anume oricine care trece de primele teste(Varsta , cazier, activismul social, etc.) poate aplica pentru functia de ambasador in tara X, iar de aici cerintele se ingusteaza, trebuie sa cunoasca neapara limba tarii respective si -desigur- o a doua limba, cea mai uzitata pe mapamond, dupa care respectivii concurenti vor icepe un program intensiv-max. 6 luni, contra cost (on line sau prin posta), de „diplomatie”, iar la sfarsit, vor sustine un examen „in persoana”, si -desigur- va fi validat cel cu punctajul mai inalt…In acest fel oricine se poate pregati pentru a-si adjudeca o asa sansa(altfel doar o iluzie, precum si presedintia, ca vezi doamne, „am dreptul sa candidez si eu”!-sau macar nepotu-meu, etc.) , chiar la varste inaintate, dar -mai mult- parintii care vor sa-si vada copiii ambasadori, consuli, etc., pot incepe pregatirea acestora de mici, in primul rand cu limba(nativa) tarii unde vor sa-l vada ambasador, apoi continua cu alte ” detalii”…(* oportunitate si pentru -sa zicem- minoritati sexuale, insa -este subiectiv- NU poti trimite un cuplu de homo sau de lesbiene, intr-o tara unde aceasta „activitate” se pedepseste chiar capital, chiar daca ei asta vor si sunt perfect pregatiti pentru acest pas, asa cum un alt punct de departajare-la scoruri egale- poate fi(la fel subiectiv), in favoarea persoanei care -IN PLUS- stie sa cante la ukulele, daca postul vizat este pentru China, s.a.m.d….)

  2. iohan si-a trimis agentii elctorali, sa manipuleze diaspora(ceace este -de fapt- f . usor), in tara totul este deja aranjat, oricare dintre cei doi ciuco-ciolomaci, ar castiga, tot „omul” lui si al lor este, penele sau pesede, doar denumiri diferite, altfe tot urmasii pecere…”///„… Simion, sef al statului-in care ipotetic ar ajunge-…”(Melania Cincea) ___–___posibil, insa pesedeul este inca majoritar in toate catunele si orasele mici si mari, asa ca…///Lasconi, Simion, Ciucă. Bătălia pentru turul doi!.(Hrițuc Cristian -03/08/2024)„…structuri puternice in teritoriu…”___—__iar acest lucru este esential si numai furati la numaratoare, pot piede, insa ei sunt si la putere, asa ca sunt parte majora si la numaratoarea voturilor, se pare ca lucrurile sunt pecetluite, indiferent cine este contracandidat si cine ajunge in turul doi…USR Reper,etc., niste catezelusi care vor si ei o portie de mancare asigurata, dulapul-sef al lor(barna din ochiul natiei) a si spus, ” noi nu avem menirea sa salvam Romania”, adica -ca orice nocomunisti*- sunt pusi pe capatuiala individuala, sau de grup…(* absolut toate partidele politice din Romania sunt de sorginte fesene, adica pecere, electoratul este pe masura, in mare majoritate si cel din diaspora, organizat in respectivele tari exact ca in Romania, pe partide…Jenant este putin zis, oricum este dezastruos si -la un moment dat- mamaliga se va sfoiegi atat de urat, incat UE ii va da un sut spre cosul de gunoi al istoriei…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, trimis la CAB

Curtea Militară de Apel București a declinat dosarul 1/753/1989...

Călăii sistemului de protecția copilului protejați de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp și resurse în...