luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletterAmbasadorul Andrew Noble: "Ce faci dacă tatăl tău sau fratele tău sau...

Ambasadorul Andrew Noble: „Ce faci dacă tatăl tău sau fratele tău sau iubitul tău îți spune: “Hai la Londra! Hai la Paris să ne simțim bine” iar acolo tu descoperi că ai devenit o lucrătoare sexuală și nu mai poți ieși din asta? „

Cea de-a șasea ediție a conferinței “Împreună împotriva traficului de persoane”, găzduită ieri, 10 decembrie, la Bruxelles, a reușit să aducă împreună sute de magistrați, avocați, polițiști, cercetători, profesori și supraviețuitori ai unor experiențe traumatizante în cadrul activităților unor rețele de crimă organizată.

Motivul acestei întâlniri de amploare a fost acela de a aborda din diverse perspective provocările ridicate de rețelele de crimă organizată la nivelul Uniunii Europene și, în special, la nivelul României, care este, din păcate, una dintre principalele surse de victime pentru traficanții din Europa. Un alt obiectiv al conferinței a fost acela de a sublinia necesitatea unei cooperări internaționale în scopul combaterii traficului de persoane și a protejării copiilor supuși la astfel de riscuri.

Așa cum era de așteptat, în cadrul Conferinței s-a adus în discuție impactul pandemiei asupra felului în care funcționează rețele de trafic de persoane, iar concluzia tristă a fost aceea că traficanții de oameni au știut să folosească foarte abil mijloacele online pentru racolarea și exploatarea victimelor.

Ultimul raport al Comisiei către Parlamentul European privind progresele înregistrate cu privire la combaterea traficului de persoane, publicat în luna octombrie a acestui an, aduce în prim plan faptul că profitul anual global estimat din traficul de persoane este cuantificat la aproape 30 de miliarde de euro, iar costul total al traficului de persoane într-un singur an în UE se apropie de 3 miliarde de euro, în termeni de costuri cu servicii suplimentare, costuri pentru coordonarea activităților de combatere și așa mai departe.

Și mai îngrijorător e faptul că tendințele sunt de creștere ale unor tipologii cunoscute ale traficului de persoane, și anume la exploatarea prin cerșetorie și prin determinarea la activități infracționale forțate, dar apar și tendințe noi, precum traficul de persoane în scopul căsătoriilor forțate, vânzării nou-născuților, prelevării de organe sau adopțiilor ilegale.

Potrivit lui Dan Alexandru Popa, Adjunctul Membrului național român la EUROJUST, profitul anual global rezultat din activitățile de trafic de persoane este de aproximativ 30 miliarde euro. Acesta a subliniat și faptul că pandemia nu a limitat deloc rețelele de trafic, ci dimpotrivă, „a reprezentat un cadru de care infractorii au profitat.

La eveniment a participat și ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, unul dintre ambasadorii cunoscuți pentru implicarea activă în limitarea traficului de persoane la nivelul României. Acesta a specificat că pandemia nu a făcut vreo diferență în limitarea traficului și adevărata problemă e faptul că, de regulă, cei care implică româncele în rețelele de trafic sunt chiar oamenii pe care ele îi iubesc, adică rudele sau partenerii de viață.

Din respect pentru participanți, nu voi veni în această conferință cu un discurs diplomatic. De fapt, s-ar putea să nu fiu diplomat deloc și îmi cer scuze pentru asta. Este o prioritate uriașă pentru Ambasada Marii Britanii în București și, în general, pentru ambasadele din Europa, dar, având în vedere numărul mare al victimelor de naționalitate română supuși traficului de persoane și exploatării prin muncă, chiar trebuie menționată preocuparea ambasadei din București pe această problematică. Nu cred că e cazul să discutăm prea mult ce diferență a adus COVID, pentru că pentru femeile implicate în fenomenul traficului de persoane, de obicei problema constă în relația cu cei pe care ele îi iubesc, cu rudele sau iubiții. Aceștia le determină adeseori să intre în mediul acesta, al traficului de persoane. Adică ce faci dacă tatăl tău sau fratele tău sau iubitul tău îți  spune: “Hai la Londra! Hai la Paris! Și să ne simțim bine” iar acolo tu descoperi că ai devenit o lucrătoare sexuală și nu mai poți ieși din asta? Aceasta este cu adevărat problema pe care trebuie să încercăm s-o rezolvăm. ”, a spus Andrew Noble în cadrul Conferinței.

Evenimentul, ajuns la a șasea ediție s-a bucurat, printer alții, și de participarea coordonatorului Centrului European pentru Trafic de Migranți, Robert Crepinko, vicepreședintelui Grupului de Experți privind Acțiunile împotriva Traficului de Persoane (GRETA), Ryszard Piotrowicz, expertului internațional privind drepturile copiilor, Nadine Finch sau fostului agent special FBI, Greg Bristol, fondator al Institutului de Investigații și Instruire împotriva Traficului de Persoane.

Conferința a fost găzduită de Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, în parteneriat cu Rețeaua de Organizații Neguvernamentale împotriva Traficului de Persoane (RoITP), Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Freedom House România, continuând seria de evenimente pe subiectul provocărilor pe care Europa le are de înfruntat în materie de trafic de persoane.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE