miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăNewsletterAmbasadorul propus al României la Vatican a recunoscut că a vorbit cu...

Ambasadorul propus al României la Vatican a recunoscut că a vorbit cu Securitatea despre profesori

Ministerul de Externe a publicat joi lista cu cele 26 de persoane propuse pentru poziția de ambasador al României. Printre acestea se numără și Lilian Zamfiroiu, fostul președinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Lilian Zamfiroiu, propunerea Ministerului de Externe pentru poziția de ambasador al României la Vatican, a recunoscut în 2013 că, în perioada comunistă, și-a turnat profesorii la Securitate. 

În 2013, când a fost desemnat președintele al ICR, Lilian Zamfiroiu, acum propus ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a explicat că și-a oferit serviciile poliției politice a lui Ceaușescu fără a semna un angajament formal. 

„Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte.

Dar nu am semnat niciun angajament. (…) La un moment dat, ofiţerul de Securitate m-a invitat în oraş, singur. Acolo mi-a spus că dacă voi semna voi avea posibilitatea să …. nu-ştiu-ce. În momentul ăla i-am recitat “poezia”. Omul a înţeles”, declara Lilian Zamfiroiu, în 2013, într-un interviu pentru Adevărul

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) i-a dat adeverință de necolaborare cu Securitatea. 

„Nu orice persoană care a stat de vorbă cu un ofițer de securitate este colaborator, nu orice persoană care a semnat un angajament, adică a făcut o promisiune în scris și a luat eventual un conspirativ, este un colaborator. Toate aceste spețe nu sunt probe în sine, ele singure nu stau ca probe de colaborare”, explica în urmă cu opt ani Germina Nagâț, șef al Direcției de investigații CNSAS.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE