Amenințarea Deepfake: Impactul asupra alegerilor din 2024, în România

Data:

spot_img

Amenințarea Deepfake. Utilizarea softurilor „deepfake” care modifică atât sunetul, cât și imaginile video a început să își facă simțită prezența. În 2024, în România sunt programate cinci rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale (două tururi). Există posibilitatea ca acestea să influențeze rezultatul alegerilor dacă autoritățile nu fac nimic.

Subiecte neverificate și știri false ajung în feed-urile utilizatorilor, iar aceștia aproape niciodată nu descoperă că sunt mințiți, iar algoritmii nu pot face diferența între știrile reale și cele false.

Mesajele distribuite pe rețelele de socializare vor avea o mare importanță în bătălia electorală, Facebook, Instagram și TikTok fiind cele mai folosite rețele din România.

Deja pe Tiktok şi nu numai există videoclipuri cu lideri politici români în diverse ipostaze, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Autorii spun că sunt niște pamflete, dar pericolul folosirii acestei tehnologii este real.

Reporter 24 aduce în discuție acest subiect și pentru a le oferi oamenilor instrumentele necesare ca să facă diferența între un fișier video sau audio original și unul alterat de aceste tehnologii. Pornim de la experiența din Slovacia, unde astfel de fișiere au fost folosite în campania electorală care a dus la victoria unui partid pro-Kremlin.

Martin Hodás, jurnalist specializat în tehnologie la cea mai importantă revistă slovacă de acest gen, Zive.sk, care se axează pe social media și dezinformare a vorbit pentru Reporter 24 despre cum tehnologia deepfake a fost folosită în alegerile din Slovacia.

Citește și: China începe să piardă masiv în favoarea Indiei (Aktual24)

Deşi, în unele cazuri, calitatea înregistrărilor nu era cea mai bună, mesajul tot a avut efect

„Cu vreo două săptămâni înainte de ziua votului, au fost câteva instanţe în care am găsit astfel de fişiere alterate cu AI, care atacau un anume partid politic – Slovacia Progresivă.  De această dată n-a fost vorba de video-deepfake ci de audio-deepfake. Au folosit voci sintetizate ale politicienilor, spunând lucruri pe care nu le-au spus de fapt”, a declarat Martin Hodás.

„Principala sursă pentru distribuire a fost Telegram, platforma de mesagerie care este foarte folosită în Slovacia, dar s-a extins şi pe social media, cum ar fi Facebook, pe email-uri sau Whatsapp”, a adăugat el.

Martin Hodás mai spune că deşi, în unele cazuri, calitatea înregistrărilor nu era cea mai bună, mesajul tot a avut efect.

Ce s-ar putea întâmpla în România?

Radu Delicote, profesor asociat la Şcoala Naţională  de Studii Politice şi administrative, consultant și analist politic internațional, spune că şi în România există pericolul  ca tehnologia deepfake să influenţeze votul.

În prezent, astfel de softuri sunt folosite doar ca metodă de distracţie şi de ridicualizare a politicienilor. Deja pe Tiktok, Facebook sau Instagram au apărut clipuri modificate cu ajutorul AI în care președintele, premierul sau alți lideri politici sunt în ipostaze de lăutari sau de beţivi.

În alte clipuri, însă, reprezentanţii autorităţilor fac declaraţii „serioase”, cum ar fi aceea în care premierul Marcel Ciolacu promite că va da 100.000 euro românilor care se întorc din diaspora.

Articolul integral în Reporter 24!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Colaj Reporter 24: Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, în ipostaze modificate cu ajutorul tehnologiei Deepfake)

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...