Amenzi mai MARI pentru șoferii agresivi în trafic. Codul Rutier s-ar putea schimba radical

Data:

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în această săptămână spre dezbatere publică, un proiect de ordonanţă privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede o serie de modificări majore asupra Codului Rutier.

Proiectul de ordonanţă al MAI prevede o serie de modificări majore în Codul Rutier, cum ar fi majorarea sancţiunilor existente în legislaţie sau introducerea unor noi sancţiuni cu scopul de a ridica nivelul de siguranţă al circulaţiei rutiere.


În introducerea proiectului de ordonanţă este menţionat faptul că se au în vedere evenimentele rutiere colective produse în data de 16.07.2021, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, respectiv 15 accidente de circulaţie, unele dintre acestea soldate cu rănirea mai multor persoane şi, totodată, luând act de conduita neadecvată adoptată imediat producerii evenimentelor rutiere colective de către conducătorii vehiculelor care circulau pe contrasens pe Autostrada A2, prezentată în spaţiul public.

Cele mai importante modificări aduse de proiectul de ordonanţă:

-se va interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice şi acestea vor fi sancţionate cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (1.305 lei -2.900 lei)


-modificarea contravenţiei de a circula nejustificat cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii (de la 580 lei-725 lei la 1.305 lei -2.900 lei)


-sancţionarea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională


-majorarea sancţiunii contravenţionale complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată;


-reglementarea unui nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă
clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă
clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Pentru ca modificările prevăzute de proiectul de OUG să se aplice, acesta trebuie adoptate de Guvern ca apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

Articolul poate fi citit în MONITORUL DE CLUJ.

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related