Dr. Nawaf Salameh, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office, și generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, vor semna acordul de parteneriat la Washington D.C., pe 21 ianuarie, după inaugurarea președintelui Donald J. Trump. American Romanian Business Roundtable va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerțul și tehnologia.
„Pe fondul transformărilor globale și al unei noi conduceri care remodelează peisajul geopolitic, Statele Unite și România au o oportunitate unică de a aprofunda relația lor bilaterală. Sprijinite de o alianță puternică în cadrul NATO și de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate și sociale dintre cele două națiuni devin esențiale pentru promovarea stabilității regionale și a prosperității comune”, se arată într-o informare a „Nawaf Salameh Family Office”.
Dr. Nawaf Salameh, un susținător cheie al consolidării relațiilor româno-americane, subliniază importanța implicării economice ca fundament pentru un parteneriat strategic rezilient. “Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite și România nu este doar o chestiune de comerț; este piatra de temelie a stabilității, creșterii și respectului reciproc,” a declarat Dr. Salameh. Viziunea sa pentru o colaborare extinsă urmărește să aducă împreună părți interesate diverse pentru a crea încredere și oportunități de creștere reciprocă.
Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, evidențiază conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică și pregătirea pentru apărare. “O infrastructură economică stabilă și solidă este esențială pentru securitatea regională și pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO,” a remarcat generalul Jones. “România a fost un partener și un prieten critic atât pentru NATO, cât și pentru Statele Unite timp de decenii.” El subliniază importanța securității energetice și a inovației în alinierea dezvoltării economice cu prioritățile strategice de apărare.
Pilonii-cheie ai ARBR:
• Colaborare în sectoarele Apărării și Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA și România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare și a sprijini capacitățile operaționale ale NATO.
• Creștere economică și comercială: Promovarea relațiilor bilaterale de afaceri și dezvoltarea comerțului și colaborării între Statele Unite și România pentru a stimula investițiile sustenabile și a spori reziliența economică a ambelor națiuni.
• Inovație, Inteligență Artificială și Dezvoltarea Forței de Muncă: Organizarea de inițiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligența artificială și formarea forței de muncă pentru a pregăti liderii viitorului și a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră.
Potrivit iniţiatorilor, American Romanian Business Roundtable (ARBR) a fost creată pentru a întări legăturile comerciale și a aprofunda relațiile româno-americane. În calitate de organizație cu membri, ARBR va reuni companii de top din sectorul privat românesc și american, din industrii critice. Aceasta va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt și delegații, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda prioritățile strategice comune.
ARBR va juca un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică și reziliența infrastructurii, subliniind importanța energiei în promovarea creșterii economice sustenabile și stabilității regionale. Aceste inițiative nu doar că vor îmbunătăți parteneriatele economice, dar vor contribui și la o stabilitate mai largă în Europa de Est.
„Aceste eforturi vor include abordarea importanței tot mai mari a infrastructurii digitale, securității cibernetice și suveranității datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur și rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaționale și inițiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înțelegere reciprocă între SUA și România.
Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea și îmbunătățirea contribuțiilor critice ale României ca hub regional și accelerarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanța, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală și de Est”, se mai arată în informare.
(Sursa foto: U.S. Embassy Bucharest / Facebook)