Amestecul lui Hodorkovski. De ce nu face față Geoană

Data:

spot_img

Are legături Mircea Geoană cu Moscova? De ce le dă indicații fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski votanților români? Și de ce fostul număr 2 al NATO atacă un jurnalist?

Mircea Geoană, candidatul prezidențial de care se tem cel mai mult liderul PSD Marcel Ciolacu și șeful PNL Nicolae Ciucă s-a afundat singur într-un scandal în care numele lui apărea doar prin ricoșeu.

O investigație făcută de mai mulți jurnaliști a scos la iveală că Rareș Mănescu, 55 de ani, un liberal în adormire, fost primar al sectorului 6, care s-a ocupat de campania lui Geoană, ar avea legături cu un controversat om de afaceri rus, mare admirator și propagandist din proximitatea lui Putin, Aleksei Kozlov. Probabil că scandalul s-ar fi stins repede dacă Mircea Geoană ar fi explicat fără ocolișuri care sunt relațiile sale cu fostul liberal. Mănescu mergea cu ceilalți bogați din politica autohtonă la Monaco și acolo trasau liniile importante ale viitorului țării. Ramona Mănescu, soția influentului consilier al lui Geoană, a fost numită în fruntea ministerului de Externe în 2019, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă.

Citește și: Procesul de trafic de influență al fostului ministru Bănicioiu s-a închis după prescrierea faptelor. Un judecător a decis închisoare pentru fostul demnitar

În urma apariției textului despre Mănescu și conexiunile lui rusești, Mihail Hodorkovski devine brusc interesat de campania electorală românească și scrie pe rețeaua X că alegătorii români ar trebui să țină cont de legăturile lui Geoană cu Mănescu „atunci când vor vota” și că „e de-a dreptul șocant” că NATO „trece cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în funcții atât de înalte”. E pentru prima dată când primul miliardar al Rusiei post-comuniste vorbește despre ceea ce se întâmplă în România și le dă indicații votanților autohtoni. Există și o coincidență aici, fiindcă organizația media The Dossier Center, care a participat, alături de jurnaliștii români și moldoveni la investigația despre Rareș Mănescu, este finanțată chiar de Hodorkovski, care a lansat-o în 2017.

În loc să spună cine e Hodorkovski, Mircea Geoană s-a repezit să-l acuze pe Attila Biro, ziarist de investigații care a lucrat la ancheta despre cazul Mănescu, de participare la „operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: CJUE: Executarea unei hotărâri prin care s-a dispus plata de despăgubiri exagerate pentru un jurnalist poate fi refuzată dacă încalcă libertatea presei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți. După aproape 35...

Viitorul ca o viitură  | Revista22

Viitorul ca o viitură. Când părea că nimic nu...

Daniel Klinger: Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului

Eliminarea întregii conduceri Hezbollah și viitorul Libanului. Dacă nu...

Prezidențiabili americani verificați în direct | Revista22

Prezidențiabili americani verificați în direct. Un raport recent al...