Amintirea unui război: Gheorghe Șanta, discurs emoționant la Oarba de Mureș | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Amintirea unui război: Gheorghe Șanta, discurs emoționant la Oarba de Mureș. Miercuri, 25 septembrie 2024, la Oarba de Mureș, administrația locală și județeană, alături de Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, au organizat manifestări comemorative, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la tragicele lupte din 1944.

Manifestările au avut loc la monumentul dedicat eroilor din cimitirul de la Oarba de Mureș în prezența regimentului de gardă, venit din București. Ceremonialul solemn a marcat acest moment jubiliar, cu participarea unei asistențe numeroase, mai ales din parte membrilor Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, din toată țara, fiind prezent opt filiale județene (Mureș, Bistrița-Năsăud, Constanța, București, Alba, Bihor ș.a.).

„Am venit să-mi fac datoria față de înaintașii noștri”

Din delegația Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala ”col. Liviu Rusu” Bistrița – Năsăud a făcut parte și domnul Gheorghe Șanta, martor și participant la evenimentele tragice din septembrie-octombrie 44. Dl. Gheorghe Șanta a ținut un discurs emoționant în fața autorităților, publicului și militarilor, prezentând faptele așa cum le-a văzut, copil fiind la vremea respectivă.

Citește și: Interviu cu un analist Expert Forum. De ce sunt tinerii vulnerabili la dezinformarea rusească şi cum ar trebui reglementat TikTok

Gheorghe Șanta: „Am venit să-mi fac datoria față de înaintașii noștri care au luptat pentru eliberarea acestor pământuri, acestei zone și localități. Eu sunt din Lechința de Mureș, de peste deal de aici. Am participat la toate evenimentele care au avut loc aici și a luptelor duse de Armata Română împotriva dușmanilor stabiliți dincolo de acest deal.

Cunoașteți terenul, partea asta de la Mureș încolo are o pantă continuă dar lină pe care trebuiau să înainteze ostașii români. Dincolo de deal erau tranșeele, cazematele și pozițiile germane și ungare, dar nu puteau fi lovite cu artileria pentru că ori loveau în fața trupelor române ori treceau dincolo de poziția inamicului.” 

Continuarea în Săptămâna Online

Citește și: CSM a schimbat magistratul din Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni cu fiica unui fost senator PSD

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook / Săptămâna Online)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Finanțarea metroului din Cluj, asigurată până în 2031 | Monitorul de Cluj

Finanțarea metroului din Cluj, asigurată până în 2031. Metroul...

Bistrițeanca Loredana Salanță a câștigat Miss Universe România 2024 | Săptămâna Online

Bistrițeanca Loredana Salanță a câștigat Miss Universe România 2024....

Muzeul Golești, casă pentru 45 de pisicuțe și 7 căței | Argeșul Online

Muzeul Golești, casă pentru 45 de pisicuțe și 7...

Un ONG a dotat trei licee din Slatina cu defibrilatoare | Reporter24

Un ONG a dotat trei licee din Slatina cu...