sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterAna Birchall: "Justiția va fi blocată, fiind afectate în principal secțiile penale,...

Ana Birchall: „Justiția va fi blocată, fiind afectate în principal secțiile penale, dar și cele civile”

Luni a fost adoptată în Senat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit căreia completurile de apel, în penal şi civil, trebuie formate din trei judecători şi care ar trebui să intre în vigoare anul care vine.

Plenul Senatului a aprobat solicitarea liderului grupurilor senatorilor PNL, Virgil Guran, de retrimitere la comisii a proiectului menţionat, pentru două săptămâni. Mai mulţi senatori PSD şi AUR au obiectat împotriva retrimiterii la comisii a propunerii legislative, iniţiatorii PNL fiind acuzaţi de incompetenţă.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că această evoluție a lucrurilor ar putea determina, de fapt, o blocare a justiției și că asta va afecta pe toată lumea din sistem. Explicația e clară:

Dacă nu se prorogă termenul și această modificare legislativă operată de marele Tudorel Toader intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 pur și simplu justiția va fi blocată, fiind afectate în principal secțiile penale, dar și cele civile! De ce s-a ajuns aici și de ce s-a lăsat pe ultima sută de metri rezolvarea acestei probleme atât de importante pentru sistemul judiciar (când putea fi rezolvată foarte simplu pe tot parcursul acestui an) este peste puterea mea de înțelegere! Singura soluție pentru evitarea unui dezastru este un OUG de prorogare a acestui termen, un OUG care sa fie dat săptămâna aceasta… evident sunt riscuri pentru că riști ca Dorneanu și compania să spună că nu se respectă referendumul! Dar dacă nu se da OUG săptămâna asta și intră în vigoare pe 1 ianuarie de unde scoți complet de 3 judecători, dacă fizic nu ai această resursă umană?”, întreabă Birchall.

În plus, fostul ministru dă și eventuala soluție pentru evitarea dezastrului.

Este o mare greșeală așa cum pentru mine este o mare enigmă cum de s-a ajuns aici și o problemă atât de serioasă, cu un impact major asupra justiției, să fie tărăgănată atâta timp, deși se știa de cel puțin 1 an. Poate totuși explica cineva public cum de s-a ajuns aici, nu? Ce trebuie făcut pentru a evita un dezastru?
1) dat urgent mâine OUG de prorogare de termen și astfel se evită intrarea în vigoare la 1 ianuarie. Sigur, un astfel de OUG nu este lipsit de riscuri pentru că, așa cum am spus și ieri, se poate trezi Dorneanu și compania să spună că nu se respecta referendumul pe justiție, deși se poate argumenta că nu îl încalcă dar nu poți ști niciodată cu Dorneanu și ai lui și te poți trezi că peste ceva vreme ai decizii declarate nule tocmai pe acest aspect ( avem precedent cu completurile de 5, nu?)
2) separat de acest OUG prin care doar salvezi dezastrul de la intrarea în vigoare la 1 ianuarie, părerea mea este ca trebuie inițiat urgent un proiect de lege, adoptat în guvern și trimis în Parlament în procedură de urgență, DE ABROGARE a aceste modificări legislative marca Tudorel Toader, Iordache etc.. la pachet cu ABROGAREA unei alte aberații, si anume pensionarea la 20 de ani de activitate ( este amânată intrarea în vigoare cu încă 1 an) și revenirea la formula inițială de pensionare după 25 de ani de activitate! Asta ar trebui făcut urgent!”, a completat Ana Birchall într-o postare pe Facebook.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE