duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterAna Blandiana: „După trei decenii de alegeri libere, partidul provenit din Partidul...

Ana Blandiana: „După trei decenii de alegeri libere, partidul provenit din Partidul Comunist domină țara

Ana Blandiana este o efigie a societății civile românești post-comuniste, care a scris istorie, alături de Romulus Rusan, cu Alianţa Civică şi Memorialul Sighet.

Un dialog pe care l-am început cu întrebarea: ce am fi putut face, dar nu am făcut cu libertatea pe care am câştigat-o în Decembrie 1989? şi l-am încheiat încercând să aflu ce însemnase un hohot de plâns pentru viitor, în care a izbucnit după o întâlnire cu Regele Mihai, la doar câţiva ani după ce România îşi recâştigase libertatea.

Într-o zi de la sfârşitul lui Decembrie 1989, într-un Bucureşti care purta încă urme de sânge şi gloanţe, un soldat vă întreba: „Ce putem face cu libertatea?” – relataţi în cel mai nou volum al dumneavoastră, Soră lume (Humanitas, 2020). După mai mult de 30 de ani de la acel moment, vă întreb: Ce am fi putut face, doamnă Ana Blandiana, noi, românii, cu libertatea câştigată în 1989 şi nu am făcut?

Am fi putut s-o folosim ca pe un material de construcție din care să ne facem o nouă viață și o nouă țară. Și chiar începusem, scriind un proiect minimal, dar indispensabil: Proclamația de la Timișoara. Era primul text teoretic apărut în fostele țări comuniste despre condițiile necesare pentru transformarea unei dictaturi în stat de drept. Doar că lustrația pe care o conținea a devenit la noi vers într-un cântec, din Piața Universității, cea spulberată de mineri, în timp ce în Cehia, de exemplu, ea a devenit, e drept că peste ceva mai mult de peste un an, lege. N-aș vrea însă să exagerăm cu comparațiile defavorabile României deși, ce-i drept, doar noi am avut teroriști și mineriade.

Am participat vara trecută la un festival de poezie desfășurat în patru țări (Cehia, Slovacia, Polonia și Ucraina) și am fost uimită cât de asemenea erau, deși istoriile lor post-comuniste fuseseră substanțial diferite, dar în nici una pecetea fostelor dictaturi nu fusese încă ștearsă, iar tăvălugul societății de consum trecuse peste ele la fel.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE