Ana Blandiana a primit prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii solemne la Teatrul Campoamor din Oviedo, prezidate de Familia Regală a Spaniei, potrivit Institutului Cultural Român.
„Premiul Prințesa de Asturia pe care l-am luat reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria și onoarea care mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărțile mele au fost primite în Spania și rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, mai mult decât în alte țări, pentru că în Spania poezia este mai mult decât în alte țări în central atenției. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri arhiplină în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârșitoare pentru că oamenii aceștia citiseră în ultimele luni cărțile mele, cele 10, chiar 11 cărți, cu cea apărută în zilele astea, și puneau întrebări în cunoștință de cauză. Aș vrea să închei spunând că mi se pare evident că situația culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun așa, față de cultură și, mai ales față de poezie, o depășește cu mult pe cea din celelalte țări europene pe care le cunosc eu la această oră”, a declarat Ana Blandiana, potrivit Institutului Cultural Român.
Citește și: Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?
Juriul a acordat Premiul Prințesa de Asturia scriitoarei Ana Blandiana, care devine astfel primul român cu această onorantă distincție. Motivația premiului subliniază că opera sa, care abordează teme de înfrângere și speranță, demonstrează „o profundă înțelegere a spiritului românesc într-o perioadă istorică marcată de opresiune”. Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca, are traduse în limba spaniolă 11 dintre lucrările sale, unele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support, derulat de ICR în colaborare cu CENNAC – Centrul Național al Cărții. Autoare a peste 30 de cărți, lucrările sale sunt traduse în 25 de limbi, iar ea a câștigat numeroase premii internaționale, inclusiv Premiul Internațional Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare din partea Franței.
Potrivit Institutului Cultural Român, premiile Prințesa de Asturia au ca scop promovarea valorilor științifice, culturale și umaniste ca patrimoniu universal. Acestea sunt acordate pe baza a opt categorii distincte: artă, literatură, științe sociale, comunicare, științe umaniste, cooperare internațională, cercetare științifică și tehnică, și sport. Fiecare premiu are o valoare de 50.000 de euro.
Citește și: Alina Cojocaru în „Dama cu camelii”, darul din visele oricărui baletoman
Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicmain, a declarat că „Doamna Ana Blandiana a primit această binemeritată recunoaștere internațională în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de manifestări dedicate laureaților din acest an de la toate cele opt categorii. Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine și inspiră astăzi cititori din întreaga lume. Domnia sa a fost prima laureată care s-a adresat publicului, în cadrul unui eveniment de gală trăit cu emoție de cei prezenți și de întreaga comunitate a orașului Oviedo. Am fost deosebit de onorat de invitația de a fi alături de domnia sa la acest eveniment memorabil și îi sunt recunoscător pentru promovarea de care întreaga literatură română se va bucura prin acest succes”.
După înmânarea premiilor de către Prințesa de Asturia, au vorbit Marjane Satrapi (Premiul pentru Comunicare și Științe Umaniste) și Joan Manuel Serrat (Premiul pentru Arte). Ceremonia s-a încheiat cu alocuțiuni din partea Alteței Sale Regale Prințesa de Asturia și a Majestății Sale Regelui Spaniei.
Ana Blandiana este autoarea a 31 de cărți de poezie, proză și eseuri redactate în limba română și traduse în alte 26 de limbi. De asemenea, ea este a șaptea scriitoare care primește această distincție de la înființarea lor în 1981.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Facebook / Ana Blandiana)