ANALIZĂ Cum au schimbat lumea atacurile teroriste din Statele Unite

Data:

În ziua de 11 septembrie 2001, într-o serie de atacuri coordonate,19 teroriști islamiști au atacat, cu avioane comerciale deturnate, Turnurile Gemene din New York și clădirea Pentagonului din capitala federală. Un al patrulea aparat, despre care s-a presupus că urma să lovească Casa Albă, s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să-i neutralizeze pe atacatori.

În mai puțin de 90 de minute, într-o dimineață însorită de toamnă, întreaga lume s-a schimbat radical. Aproape 3.000 de oameni au fost uciși în acea zi în America, iar SUA s-au trezit aproape peste noapte implicate în ceea ce avea să devină cel mai lung război din istoria sa, un război care a costat aproximativ 8 trilioane de dolari.

Evenimentele din urmă cu 20 de ani au remodelat răspunsul global la terorism, au dus la modificări – deseori controversate – în ceea ce privește securitatea, dreptul la intimitate și tratamentul prizonierilor, au schimbat politicile de imigrație ale Statelor Unite și au intensificat sentimentele anti-musulmane.

Contextul

La orele 8:46 și 9:03, în dimineața zilei de 11 septembrie 2001, două avioane deturnate de teroriști Al-Qaeda au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Un alt treilea avion s-a prăbușit peste clădirea Pentagonului în Washington DC, în timp ce un patrulea aparat a căzut într-un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să recapete controlul aeronavei din mâinile atacatorilor.

YouTube video

Ceea ce până în acel moment părea de neimaginat – un atac terorist fără precedent pe solul american, care a lovit centrul financiar din New York și capitala federală – – a fost un șoc pentru Statele Unite. Iar efectele sale se resimt și astăzi, la 20 de ani de la tragedie. Un sondaj recent USA Today / Gallup a indicat că aproximativ 60% dintre americani afirmă că atacurile din septembrie 2001 au schimbat permanent modul lor de viață, un procent mai mare decât numărul celor care au declarat asta la zece ani după atentate.

Schimbările au fost profunde și au apărut aproape imediat după acea zi fatidică din septembrie, cu consecințe politice, economice și de securitate nu doar pentru America, ci pentru întreaga planetă.

[…]

Citește articolul integral în G4Media.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related