Analiză. Cum poate influența dezbaterea dintre Harris și Trump rezultatul alegerilor prezidențiale

Data:

spot_img

Democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump au avut săptămâna trecută prima dezbatere prezidențială din care Harris a ieșit victorioasă, explică o analiză a think tank-ului Council on Foreign Relations. Este prematur de prezis dacă dezbaterea a schimbat cursul campaniei electorale.

Council on Foreign Relations arată că Harris a reușit să demonstreze în fața celor 67,1 de milioane de urmăritori faptul că are calități de lider.

Donald Trump a spus despre Kamala Harris în timpul dezbaterii că aceasta va fi tratată „ca o jucărie” de liderii mondiali. Chiar și așa, Harris a dominat discuția forțându-l pe candidatul republican să adopte o atitudine mai degrabă defensivă.

Potrivit experților de la Council on Foreign Relations, dezbaterea actuală nu va influența semnificativ cursa pentru Casa Albă. În general, dezbaterile prezidențiale nu au un impact major asupra dinamicii campaniei electorale. Totuși, există și excepții, cum a fost cazul confruntării din iunie dintre Biden și Trump.

Experiența dezbaterii din 2016 dintre Donald Trump și democrata Hillary Clinton demonstrează că, deși cea din urmă a câștigat dezbaterea, creșterea în sondaje a lui Clinton a fost de scurtă durată.

Citește și: România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Un sondaj realizat de Ipsos pentru ABC News, unde a avut loc dezbaterea, confirmă acest trend. Astfel, 51% dintre votanții înregistrați ar vota pentru Harris și 47% pentru Trump. Comparativ cu datele colectate înainte de dezbatere, aceste numere diferă cu mai puțin de un punct procentual.

Însă, ce are Harris în 2024 și nu a avut Clinton în 2016 este avantajul de a fi susținută de o vedetă. Imediat după dezbaterea Harris-Trump, Taylor Swift, una dintre cele mai mari vedete pop ale lumii, a declarat public că o susține pe Kamala Harris.

Artista a distribuit inclusiv link-ul site-ului vote.gov, platforma prin care cetățenii americani se înregistrează pentru a merge la vot. În aceeași zi, traficul pe site a ajuns la mai mult 400.000 de vizitatori, un număr mai mare de treisprezece ori mai mare decât media zilnică de accesări al acestui portal.

Council on Foreign Relations indică, însă, că deși sprijinul oferit de vedete poate conta, accesarea portalului distribuit de Taylor Swift nu înseamnă neapărat că același număr de vizitatori ai platformei s-au și înregistrat să meargă la vot.

De altfel, și Trump a încercat să se folosească de imaginea lui Taylor Swift. La sfârșitul lunii august, candidatul republican a postat imagini generate de inteligența artificială (AI) prin care sugera că artista americană l-ar susține deși, la acel moment, aceasta nu și-a exprimat nicio preferință politică, relatează CNN.

După ce cântăreața americană și-a exprimat public susținerea pentru candidata democrată, Trump a reacționat în cadrul emisiunii Fox & Friends, afirmând că Swift „va plăti prețul” și că „nu este un fan” al acesteia, conform The Independent.

De ce dezbaterea nu influențează lupta electorală

Dezbaterile prezidențiale nu determină schimbări de opinie în rândul electoratului este pentru că majoritatea telespectatorilor deja știu cu cine vor vota, arată Council on Foreign Relations. Aceștia urmăresc dezbaterile mai mult pentru a-și susține candidatul favorit. După ce Biden a pierdut dezbaterea din iunie cu Trump, susținătorii democratului nu s-au reorientat spre tabăra adversă.

Campania electorală își urmează cursul și după dezbatere, cu ambii candidați concentrându-se pe atragerea votanților indeciși, încurajându-i să reflecteze asupra celor discutate la dezbatere. Harris subliniază că a ieșit învingătoare din confruntare, în timp ce Trump susține că a fost dezavantajat, fiind nevoit să se confrunte nu doar cu un singur adversar, ci cu trei.

În acest context, s-a ridicat întrebarea dacă va avea loc o nouă dezbatere. Harris și-a exprimat deja dorința pentru o revanșă, în timp ce Trump și-a schimbat poziția de mai multe ori. După dezbaterea de marți, el a declarat că va lua în considerare posibilitatea de a o înfrunta din nou pe Harris. A doua zi, Trump a afirmat că ar fi de acord cu o nouă confruntare, dar numai dacă ar fi organizată de Fox News, un canal de știri favorabil lui. Totuși, joi, pe rețeaua Truth Social, el a anunțat că „nu va exista o a treia dezbatere.”

Refuzul lui Trump de a participa la o nouă dezbatere va fi capitalizat de staff-ul de campanie a Kamalei Harris. Aceasta deja a spus că „suntem datori față de alegători să mai organizăm o dezbatere.” Candidata democrată se va folosi de aversiunea lui Trump față de dezbateri pentru a-i strica imaginea contracandidatului ei, conform Council on Foreign Relations.

Pe măsură ce atmosfera se intensifică, ambii candidați își vor ajusta mesajele pentru a atrage voturi în statele-cheie. Harris și Trump știu că votul anticipat începe curând, iar ziua alegerilor este peste mai puțin de șapte săptămânii. Orice greșeală acum va fi greu de corectat, așa că niciunul dintre aceștia nu va ceda teren. Lupta politică poate deveni și mai dură în săptămânile următoare.

Ce probleme au dezbătut candidații

Dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump se aliniază tendinței generale conform căreia astfel de confruntări nu au, de obicei, un impact semnificativ asupra cursului campaniei electorale. În același timp, în timpul acestei dezbateri s-au putut observa diferențele de viziune în ce privește viitorul SUA, în special în domeniul politicii externe.

Chiar și așa, niciunul dintre candidați nu a venit cu abordări noi de politică externă, notează Council on Foreign Relations.

Donald Trump a readus în discuție propunerea de a impune taxe vamale pe mărfurile importate în SUA, susținând că aceste costuri nu vor afecta consumatorii americani, deoarece taxele ar fi suportate de țările exportatoare. În realitate, însă, situația este complet opusă.

Citește și: Raport BIS. China recrutează colaboratori cehi pe LinkedIn, iar Rusia rămâne cea mai mare amenințare cibernetică pentru Europa

La o întâlnire electorală înainte de dezbatere, candidatul republican a avansat ideea de a impune taxe vamale de 100% țărilor care nu doresc să mai folosească dolarul în tranzacțiile internaționale. Această idee ar avea ca scop consolidarea dolarului. Trump nu a oferit detalii despre cum și căror țări li se va aplica această taxă.

O astfel de măsură va avea implicații negative pentru SUA, arată Council on Foreign Relations. Pe de-o parte, inflația în SUA ar crește semnificativ. Pe de altă parte, dolarul ar deveni din ce în ce mai puțin atractiv.

Ce uită Donald Trump este faptul că Rusia, Brazilia, China și alte state BRICS deja discută posibilitatea de a renunța la dolar în viitor. Folosirea dolarului în tranzacțiile internaționale a oferit de-a lungul timpului Washingtonului o pârghie economică împotriva celorlalte state.

Donald Trump a evitat să spună dacă este în interesul SUA ca Ucraina să câștige.

Kamala Harris, în schimb, a vorbit despre situația din Gaza, reexprimându-și poziția. Aceasta susține dreptul Israelului de a se apăra, dar susține și ideea soluției celor două state israelian și palestinian. Harris dorește semnarea unui armistițiu între Israel și Hamas, dar nu este clar cum ar contribui Harris la soluționarea conflictului.

În ce privește China, Harris propune „investirea în avantajele competitive care fac America cea mai puternică națiune de pe Pământ.” Cum o va face, din nou, nu este clar. Inclusiv propunerile de politici publice de pe site-ul candidatei nu conțin pașii concreți de implementare.

Care sunt opiniile experților

Mai mulți experți, citați de Council on Foreign Relations.  au vorbit despre ce a însemnat această dezbatere, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Nahal Toosi de la Politico a afirmat că dezbaterea de marți a demonstrat lumii că Harris este pregătită pentru rolul de președinte. Toosi a menționat că, după dezbatere, mai mulți oficiali străini, atât din țările aliate ale SUA, cât și din state neutre, i-au spus că au mai multă încredere în capacitatea lui Harris relaționa cu oamenii cu personalități dificile pe care le-ar întâlni în cea mai importantă funcție din lume.

Matt Kroenig de la Foreign Policy a argumentat că preocupările privind un al doilea mandat al lui Trump sunt nefondate. Potrivit lui, „o analiză obiectivă arată că Trump a avut un mandat eficient în politica externă, marcând o perioadă de stabilitate și prosperitate globală relativă, iar o a doua administrație Trump ar putea aduce rezultate mai bune, pe baza lecțiilor din primul mandat.” Kroenig subliniază că echipa contează, menționând nume proeminente care ar putea ocupa posturi-cheie, precum Mike Pompeo, Robert O’Brien, Marco Rubio și alții. Cu toate acestea, el nu a abordat criticile venite din partea foștilor oficiali ai lui Trump, inclusiv Mike Pence și John Bolton, cu privire la capacitatea acestuia de a conduce SUA.

Charles Kupchan, în articolul său din Foreign Affairs, sugerează că democrații ar trebui să înțeleagă mai bine, decât să respingă, izolaționismul lui Trump. Indiferent dacă Trump poate fi considerat cu adevărat izolaționist, Kupchan subliniază că democrații trebuie să accepte că „un internaționalism liberal extins […] nu mai este viabil nici în interiorul țării, nici pe plan internațional”. Ironia constă în faptul că „crize istorice de expansiune strategică”, cum ar fi intervențiile în Afganistan și Irak, au fost lansate de președinți republicani și susținute de alegătorii care acum se alătură lui Trump.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Casa Albă

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah au explodat | The Epoch Times

Val de explozii în Liban. Pagerele folosite de Hezbollah...