Cyfluence Research Center a publicat o amplă analiză a campaniilor de influențare a alegerilor prezidențiale din România – anulate de Curtea Constituțională – identificând, printre altele, eforturi de influențare a opiniei publice pe termen lung, în principal pe Facebook și X, și zeci de pagini Facebook, create cu mai mulți ani înainte de alegeri, care distribuiau conținut ce promova narațiuni patriotice, naționaliste și religioase identice cu cele promovate ulterior de Georgescu, potrivit G4Media.
Anularea rezultatelor alegerilor din noiembrie anul trecut de către Curtea Constituțională constituie un caz fără precedent, notează Cyfluence Research Center. Serviciul Român de Informații (SRI) a afirmat că Călin Georgescu, candidatul câștigător, a fost promovat în mod deliberat prin operațiuni de informare (IO). Aceste operațiuni l-au ridicat de la o obscuritate relativă la victoria electorală. Potrivit SRI, acestea au vizat manipularea dezbaterii publice pe rețelele de socializare și au fost însoțite de o serie de de atacuri cibernetice.
Cyfluence Research Center a analizat discursul atât înainte de alegeri, cât și în săptămânile următoare și a investigat acuzația că au avut loc activități de influență pe termen lung pe social media.
Citește și: Părinți în era digitală: între supraveghere, îngrijorare și nevoia de încredere
Principalele constatări:
• O cantitate semnificativ mai mare de conținut social media și de știri despre Georgescu, în comparație cu principala sa concurentă, Elena Lasconi.
• Distribuția între platforme și stimularea neautentică a narațiunilor de extremă dreapta, patriotice, naționaliste și religioase pe care Georgescu le promova pe X, Facebook, TikTok, YouTube și Instagram.
• Conținut pro-Georgescu corelat în timp și repetitiv în secțiunea de comentarii a conținutului video pe YouTube și TikTok.
• distribuirea coordonată de linkuri către videoclipuri TikTok pro-Georgescu pe X.
• După anularea alegerilor, mari influenceri și-au exprimat sprijinul pentru Georgescu. Mulți dintre aceștia sunt cunoscuți ca fiind conturi pro-rusești, cum ar fi cel al lui Jackson Hinkle.
• Indicii pentru eforturile de influențare pe termen lung, în principal pe Facebook și X.
• Zeci de pagini Facebook au fost create cu mai mulți ani înainte de alegerile actuale.
• Aceste pagini împărtășeau conținut care promova narațiuni patriotice, naționaliste și religioase. Aceste narațiuni erau identice cu cele promovate ulterior de Georgescu.
• Aceste pagini sunt gestionate de conturi străine. În mai multe cazuri, se observă un model recurent de subtitrări chinezești în cadrul detaliilor paginii.
Unele dintre aceste pagini și-au schimbat activitatea pentru a se concentra pe susținerea lui Georgescu. Un exemplu cheie este Daily Romania, o entitate de știri X care a fost creată cu aproximativ un an înainte de alegeri, care și-a schimbat conținutul pentru a-l sprijini puternic pe Georgescu.
Citește articolul integral în G4Media
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / George Călin)