Printre primele decrete ale lui Ion Iliescu a fost și acela prin care patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist a trecut în proprietatea nou-înființatelor fundații pentru tineret. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat zilele trecute un program numit Harta Interactivă a Tineretului, prin care vor fi monitorizate evenimentele organizate de casele de cultură ale studenților, de fundațiile pentru tineret, de asociațiile pentru tineri și ONG-urile din domeniu, scrie George Arun, în Deutsche Welle.
Ministrul de resort Natalia Intotero a descris acest program ca fiind un „instrument interactiv“ care să conducă la „creșterea participării tinerilor la evenimentele organizate de instituțiile și ONG-urile din domeniu“.
La începutul lunii august, 1200 de ONG-uri i-au cerut premierului Ciolacu printr-o scrisoare publică să nu anuleze mecanismele de sponsorizare a acestora prin direcționarea unor procente din impozitul pe profit al companiilor, măsură prin care ar fi eliminată posibilitatea acestora de a contribui la „ameliorarea situației comunităților în care funcționează“.
Citește și: DOCUMENT Guvernul păstrează majoritatea măsurilor dure de impozitare anunțate inițial
Fără a minimaliza demersul, e de precizat că, din cele 90.000 de ONG-uri înregistrate, doar jumătate activează într-un domeniu sau altul, restul fiind în hibernare.
Averea UTC pe mâna fundațiilor lui Iliescu
Toate bune și frumoase în ceea ce privește programul anunțat de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dar să ne întoarcem în timp, în urmă cu 33 de ani. Printre primele decrete ale lui Ion Iliescu, demnitarul comunist care a condus o perioadă și Comitetul Central al UTC, a fost acela prin care patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist a trecut în proprietatea nou-înființatelor fundații pentru tineret. Hoteluri, case de cultură, case de vacanță au fost transformate rapid în SRL-uri iar 50 de milioane de dolari din conturile UTC și-au pierdut urma.
Jafurile din patrimoniul uteciștilor s-au ținut lanț, ca de altfel și din cel al PCR, al sindicatelor și al UASCR (Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România). În noiembrie anul trecut, fostul președinte al Fundației pentru Tineret a Municipiului București, Ticu Plăcintă, a fost trimis în judecată de DNA pentru deturnarea obiectului de activitate al fundației, prejudiciul fiind estimat la 6 milioane de lei.
Continuarea, în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea