vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterANALIZĂ | FactCheck. Se pregătește o ”revoluție colorată” în Republica Moldova?

ANALIZĂ | FactCheck. Se pregătește o ”revoluție colorată” în Republica Moldova?

Oficiali ruși de rang înalt au început să promoveze știri despre o presupusă ”revoluție colorată” pregătită de către americani în Republica Moldova, țară care se pregătește de alegeri prezidențiale. Această narațiune este însă o temă recurentă, promovată mai ales în Rusia și statele din fosta Uniune Sovietică, parte a unei concertate campanii de dezinformare.

Cînd americanii ar pregăti o revoluție

În după-amiaza zilei de 20 octombrie, pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România era prezentată, fără comentarii suplimentare, o știre în limba engleză a agenției de presă TASS: ”Statele Unite pun la cale o <<revoluție colorată>> în Moldova după alegerile prezidențiale, spune directorul serviciului de informații externe al Rusiei”.

Decizia Ambasadei de a promova o declarație a unui oficial rus nu este ieșită din comun, însă de data aceasta inițiativa sa se înscrie într-un ”carusel” de propagare a informației respective – despre care vom vedea mai jos în ce context trebuie înțeleasă – pe cît mai multe canale media și către un public cît mai larg.

PRELUARE FACEBOOK

Informația se bazează pe un comunicat de presă, din 19 octombrie, al Slujba Vnejnei Razvedki (SVR) și semnat de către directorul acestui serviciu de informații, Serghei Narîșkin. Știrea a fost ulterior preluată de către presa rusă, dar și de mai multe publicații internaționale (AFPBalkan Insight), din Republica Moldova (Sputnik) și România (Agerpres,Vești din Rusia).

„Acum vedem clar că americanii pregătesc un scenariu „revoluționar” (după evenimentele din Belarus și Kîrgîstan) și pentru Moldova care în noiembrie își va alege președintele. Ei nu sînt mulțumiți de actualul șef al statului, Igor Dodon, care susține relații constructive cu țările CSI, inclusiv cu Rusia”, a spus Narîșkin. „Apreciind că șansele lui Igor Dodon la victorie sînt considerabile, Departamentul de Stat al SUA a instruit Ambasada sa la Chișinău să instige opoziția la organizarea de acțiuni de protest în masă în cazul realegerii sale și la solicitarea anulării rezultatelor votării. ONG-urile și mass-media afiliate cu americanii deja propagă știri false despre planurile autorităților de a frauda alegerile”, a adăugat oficialul rus.

„Avem informații despre sosirea în curînd în Moldova a unui grup de specialiști americani în domeniul revoluțiilor colorate. Sarcinile lor sînt clare (…) Constatăm cu regret că SUA, care declară atît de tare că nu acceptă nicio intervenție externă în lupta electorală din SUA, uită rapid această premisă atunci cînd este vorba de interesele Washingtonului în străinătate. În acest caz, un concept precum suveranitatea națională ajunge pe planul doi. Într-adevăr, SUA sînt mai presus de toate”, a mai spus Serghei Narîșkin.

SINOPSIS
Sinopsis – este un portal de informație și analiză editat de Asociația de Investigații Media în Balcani – BIRN România, în urma proiectului ”Reporting Security in the Black Sea Area”, susținut financiar de către Black Sea Trust for Regional Cooperation.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE