Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Data:

spot_img

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu a explicat pentru stiridindiaspora.ro situația politică din SUA.

Președintele SUA, a anunțat că se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Alba. Imediat după aceea și-a anunțat și susținerea sa pentru nominalizarea Kamalei Harris pentru funcția de președinte din partea Partidului Democrat.

Este un eveniment de o raritate istorică remarcabilă. În aproape 250 de ani de existență a Statelor Unite ale Americii lucrul acesta s-a întâmplat de două ori.

George Washington a anunțat în 1798 că după două mandate se retrage, deși lumea l-ar fi vrut atunci președinte pe viață, stabilind cutuma a maximum două mandate, cutumă devenită lege după al doilea război mondial (pentru a preveni un nou Franklin Delano Roosevelt, care a avut patru mandate).

Din cei 46 de președinți ai SUA, doar 2 s-au retras

Lyndon Johnson a anunțat că nu candidează pentru un al doilea mandat în 1968, în timpul războiului din Vietnam.

Deci din 46 de președinți de până acum ai Americii, doar doi s-au retras când ar mai fi putut candida pentru un nou mandat.

Citește și: Cu 4 voturi la 1, procurorii din CSM au fost de acord cu rezultatul pseudo-concursului pentru inspectorii judiciari

În istoria universală fenomenul e și mai rar, trebuind să mergem în Republica Romană, la Cincinatus, ca să mai găsim un exemplu de renunțare benevolă la putere.

Nu includem aici cazurile de abdicare ale unor monarhi care au fost forțați să o facă, și nici pensionarea Papei Benedict, care are totuși alt rol.

Trăim un moment istoric

Biden era în fapt the presumptive nominee, candidatul presupus, al Partidului Democrat. Asta înseamnă că el câștigase alegerile primare (în fiecare stat) și câștigase delegații la Convenția Națională a partidului, delegați care erau obligați să îl voteze pe el (pledged delegates).

Dar nominalizarea propriu-zisă încă nu a avut loc, convenția fiind în luna august. Renunțând la nominalizare, Biden practic eliberează delegații să voteze cu cine vor pentru candidatul partidului.

Citește și: Forumul Judecătorilor din România (AFJR) renunță la dialogul cu Comisia Europeană pe care o acuză de înțelegeri politice

Anunțând susținerea sa pentru Kamala Harris, Biden a mișcat însă apele. În mai puțin de două zile de la anunț, vasta majoritate a delegaților aleși la convenție și-au anunțat susținerea pentru Kamala, în așa fel încât acum ea este the presumptive nominee.

Continuarea în Știri din Diaspora

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: stiridindiaspora.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri

USR va candida pe liste proprii la următoarele alegeri,...