ANALIZĂ – Marea revenire a americanilor în Europa și demisia consilierului lui Putin care făcea elogiul corupției

Data:

Cum s-a anunțat la summitul NATO de la Bruxelles, joi 24 martie (cu participarea lui Joe Biden și despre care am scris aici), forțele armate ale SUA în Europa au depășit zilele acestea, pentru prima oară de mai multe decenii încoace, pragul simbolic de 100.000 de oameni.

Le Monde poate scrie astfel în numărul de astăzi despre “Marea revenire a armatei americane în Europa”: «Această revenire americană pe Vechiul Continent este punctul culminant al unui ciclu care a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia. Un fel de „reflux al mareei”, cum îl descrie Camille Grand, secretar general adjunct al NATO.

O revenire care a avut loc într-un mod cu atât mai discret, cu cât „pivotarea” spre Pacific declanșată cu doi ani mai devreme, în 2012, de fostul președinte Barack Obama, fusese zgomotoasă. Până în 2014, Pentagonul a avut mai degrabă tendința să-și deplaseze treptat trupele europene în Irak, prin care au tranzitat înainte de a se întoarce în Statele Unite. Acele trupe nu mai fuseseră niciodată înlocuite după aceea.»

Presa regională germană, în special din landurile Bavaria și Rheinland-Pfalz, aplaudă revenirea americanilor, care vreme de decenii au întreținut adevărate orășele pe bazele lor militare, precum Ramstein, târg făcut celebru de grupul de rock și metal Rammstein (cf. foto) care și-a luat numele de la acest oraș (dar scris cu -mm-).

De îndată, site-ul militar american Stars and Stripes anunță că baza de la Ramstein va găzdui temporar mai multe zeci de refugiați din Ucraina. Cu totul, Joe Biden a anunțat ieri la Bruxelles că SUA vor primi 100.000. de refugiați din Ucraina.

Nu toți refugiații ucraineni au însă o asemenea soartă. Sub titlul «Romii, ultimii printre ultimi» Le Monde, în Franța, publică un reportaj despre tristele condiții în care trăiesc refugiații romi ucraineni care reușesc să treacă granița în Slovacia.

La Londra, The Daily Telegraph scrie însă și despre o refugiată de lux: femeia numită de unii “Eva Braun” a lui Putin (aluzie la amanta oficială a lui Hitler) și cu care se crede că Putin s-a căsătorit în ascuns: fosta campioană olimpică Alina Kabaeva, considerată autentica ‘primă doamnă’ ascunsă a Rusiei. Aceasta trăiește în Elveția, de unde mulți ar dori s-o vadă expulzată, scrie DAN ALEXE în EUROPA LIBERĂ MOLDOVA.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...