Analiză: Nicușor Dan și cum a ajuns PNL marele perdant al momentului

Data:

Campania electorală are și părți nevăzute? Ce rol joacă DNA? Și ce șanse are Nicușor Dan să primească un consiliu general prietenos, în cazul în care câștigă alegerile pentru primăria capitalei? O analiză de Sabina Fati.

Campania electorală are clipuri urâte pe multe site-uri de știri, televiziunile au propriile lor campanii, care se leagă de exercițiul electoral pe dedesubt, prin fire nevăzute, Direcția Națională Anticorupție pare să fi intrat la rândul ei într-un soi de competiție, cum a făcut adesea în campaniile electorale din ultimii 15 ani. Dincolo de aceste țesături care interferează cu alegerile din 9 iunie, cea mai importantă miză rămâne Primăria Bucureștiului.

Partidul care câștigă primăria capitalei pleacă din pole position, are un avantaj pe care îl poate fructifica în cursele următoare sau îl poate pierde, în funcție de inteligența strategiei pe care o are și în funcție de evenimentele care urmează, de elementele surpriză care pot avantaja sau dezavantaja parcursul formațiunilor și prezidențiabililor.

Nicușor Dan continuă să conducă în sondajele de opinie

În București, primarul în funcție, Nicușor Dan, 54 de ani, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei), continuă să conducă în sondajele de opinie, urmat de Cristian Popescu Piedone, 61 de ani, Partidul Umanist Social Liberal (organizat de Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor) și de Gabriela Vrânceanu Firea, 51 de ani, PSD.

Citește și: Cum a început să se prăbușească România Mare: impactul morții Regelui Ferdinand și a premierului Ionel Brătianu

Această ordine tinde să se păstreze, mai ales fiindcă liderii locali ai celor două mari partide PSD și PNL au intrat târziu în cursă și par să nu mai poată recupera distanța. În ultima cercetare sociologică devenită publică, Nicușor Dan este cotat cu 43%, cu aproape 16% peste Piedone și cu 24% peste Firea.

Foarte departe de ei, candidatul PNL Sebastian Burduja are 5,7% (IPSOS, 8-12 mai la comanda USR). Există și sondaje care o plasează pe Gabriela Firea după Nicușor Dan, dar încă datele nu sunt clare și cumva depind de cel care plătește cercetarea.

Citește și: 150 de percheziții, marți, într-o amplă operațiune de combatere a infracțiunilor economico-financiare și a celor judiciare VIDEO

Marile televiziuni de știri, indiferent de cei pe care îi favorizează, îl dezavantajează metodic pe Nicușor Dan, atunci când nu-l ignoră. Cea mai mare campanie negativă e pregătită pentru el și pentru candidații USR, DNA pare să pună umărul în această competiție în care sunt cercetați penal primarii USR ai Sectorului 1, Bacăului, Brașovului, plus doi foști miniștri ai Sănătății din perioada pandemiei.

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. Alegeri!? O mocirlă tot mai românească, cu DNA, fără confruntări (datorate cum se cuvine Marelui Conducător-2019), cu jigniri fără acoperire. Ca la noi la nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nu răul cel mai mic, ci binele cel mai mare

Nu răul cel mai mic, ci binele cel mai...

Candidatura ratată a domnului Iohannis la șefia NATO. Lecții de învățat

Domnul Klaus Iohannis a fost candidat la funcția de...

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre...

Cei doi mari bolnavi

Cei doi mari bolnavi. Dezbaterea televizată de joi între...