Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea din cauza blocării ajutorului american pentru Ucraina, generează riscuri suplimentare și pentru Republica Moldova.
În toate luările de cuvânt și în interviuri, președinta Maia Sandu și alți reprezentanți ai guvernării proeuropene de la Chișinău ne dau asigurări că Moldova nu se află în „pericol iminent” de a fi atacată militar de Federația Rusă… atât timp cât Ucraina rezistă.
Emmanuel Macron: „Nu putem admite ca Rusia să câștige în Ucraina”
Înalți oficiali din NATO au afirmat același lucru și poate că nu era doar dorința de a menaja liniștea noastră, ci chiar așa se prezenta situația reală.
Însă veștile tot mai alarmante care vin de pe front aproape că au readus starea de angoasă pe care o trăisem la începutul invaziei, atunci când căderea Kievului părea inevitabilă.
Pe acest fundal de nesiguranță și anxietate, deocamdată singura voce fermă din Occident în aceste săptămâni este cea a președintelui Franței, Emmanuel Macron, care spune clar că nu putem admite ca Rusia să câștige în Ucraina, pentru că apoi va veni rândul Republicii Moldova, Poloniei și României, Europa întreagă se va afla în pericol.
Și tot președintele Macron a declarat, spre surprinderea americanilor și a unor aliați vest-europeni, că nu exclude trimiterea de trupe franceze sau occidentale în Ucraina.
Rusia nu poate invada militar malul drept al Nistrului, dar folosește toate mijloacele pentru a submina din interior Republica Moldova. Alegerile prezidențiale pe care le organizează acum în Transnistria – o revalidare frauduloasă a lui Putin –, în pofida protestului oficialităților moldovene, sunt o dovadă peremptorie.
Situația de pe frontul din Ucraina și Moldova. Atacuri la adresa identității naționale
În Moldova, lupta politică nu s-a dat niciodată în termenii unei confruntări obișnuite între doctrine stânga-dreapta.
Putem vorbi despre „opoziție” în sensul obișnuit, normal al acestui termen, doar cu referire la partidele proeuropene extraparlamentare, care critică actuala guvernare pentru erorile sale din politica internă sau pentru lentoarea cu care se înfăptuiește reforma justiției, de exemplu, nu pentru opțiunea proeuropeană, esențială pentru țară.
Continuarea în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Vitalie Calugareanu/DW)