Sisteme de imitare a presei occidentale reprezintă o nouă strategie a Rusiei de răspândire a propagandei pro-Kremlin. Statele Unite ale Americii (SUA) caută măsuri pentru a contracara aceste atacuri cibernetice rusești în spațiul occidental.
Departamentul de Justiție și Ministerul de Finanțe ale SUA (DOJ) au luat măsuri legale, la început de septembrie, ce vizează operațiunile de influență ale Rusiei. Aceste măsuri au scopul de a contracara eforturile Kremlinului de a submina sprijinul SUA pentru Ucraina și de a eroda încrederea în instituțiile democratice, înainte de alegerile din 2024.
PRESShub a analizat un raport al forumului Just Security, cu privire la recentele strategii ale Rusiei privind operațiunile maligne de influență cibernetică.
Biroul Directorului Național de Informații (ODNI) a identificat încercările Rusiei de a influența opinia publică ca fiind cea mai mare amenințare la adresa alegerilor din SUA: sunt amplificate diviziunile politice, iar securitatea națională e pusă în pericol.
Doppelganger este noul instrument rusesc de atac în spațiul online
Un element cheie al răspunsului SUA, la operațiunile de influență ale Rusiei, este utilizarea inovatoare a legii mărcilor de către DOJ pentru a confisca 32 de domenii web legate de Doppelgänger (o operațiune rusă care imită media occidentală).
Legea, împreună cu alte acțiuni ale DOJ și Ministerului de Finanțe, demonstrează cum combinarea inteligenței cibernetice cu măsuri legale poate contracara eficient amenințările Kremlinului.
Lansat de Kremlin după invazia Ucrainei din februarie 2022, Doppelgänger a apărut ca o modalitate de a ajunge la publicul occidental în urma interzicerii media rusești precum RT în SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Utilizând rețele sociale, boți, reclame și site-uri de știri false, Doppelganger induce în eroare cititorii, făcându-i să creadă că materialele sale pro-Kremlin provin din media occidentală adevărată. Deci, outlet-uri media cunoscute din SUA și internaționale din diverse spectre politice sunt imitate, iar exemplele includ The Washington Post și Die Welt.
Din 2022, Doppelgänger a vizat subiecte precum imigrarea, prețurile la energie, cheltuielile guvernamentale și războiul din Ucraina. Scopul este de a crea diviziuni în SUA și NATO, cu intenția de a submina securitatea națională a Statelor Unite prin deteriorarea coeziunii politice interne și a relațiilor cu aliații.
Conținutul Doppelgänger este adesea redistribuit de influenceri populari, care îl reposteză fără a ști de proveniența sa, ceea ce îi conferă o aparență de legitimitate și îi ascunde sursa originală. Această tactică permite Doppelganger să ajungă la un public mai extins fără a fi nevoie să dezvolte o audiență proprie.
Instrumentele de inteligență artificială îi amplifică, de asemenea, acoperirea, generând imagini, videoclipuri, articole și traduceri în mai multe limbi. Conform unui raport OpenAI din mai, AI a fost esențial în accelerarea creării de conținut și în scalarea operațiunilor de influență.
Nu doar rușii folosesc această tactică, dar și chinezii și iranienii.
Ce măsuri legale iau Statele Unite ale Americii
În ciuda utilizării inteligenței artificiale de către Rusia pentru a-și extinde difuzarea conținutului, imitația conținutului de către Doppelgänger a dus la căderea sa.
Prin copierea designurilor protejate prin drepturi de autor, Doppelgänger a încălcat legile din SUA împotriva traficului de bunuri contrafăcute, permițând Departamentului de Justiție (DOJ) să confiste domeniile sale folosind legislația privind mărcile comerciale. Această abordare legală inovatoare servește ca un model pentru contracararea dezinformării prin utilizarea instrumentelor legale existente.
În plus, DOJ a folosit legile anti-spălare de bani (AML) pentru a viza operativii Doppelgänger care au achiziționat domenii în numele unor indivizi și entități sancționate, inclusiv oficiali de rang înalt și organizații rusești: primul adjunct al șefului de cabinet al Oficiului Executiv Prezidențial, Sergei Vladilenovich Kiriyenko, Ilya Gambashidze, Nikolai Tupikin, Agenția de Design Social (SDA) și Structura Națională de Tehnologie.
Totodată, pe 4 septembrie, DOJ i-a acuzat pe doi cetățeni ruși, Kostiantyn Kalashnikov și Elena Afanasyeva, de încălcarea Legii privind Înregistrarea Agenților Străini și de spălarea a 10 milioane de dolari prin intermediul unor companii fantomă pentru a finanța Tenet Media (o companie din Tennessee care promovează narațiunile Kremlinului).
În ziua următoare, DOJ a dezvăluit o altă acuzație împotriva cetățenilor americani Dimitri și Anastasia Simes pentru spălarea a un milion de dolari prin intermediul băncii rusești sancționate Rosbank, încălcând Legea privind Puterile Economice de Urgență Internațională. Dimitri Simes a lucrat ca gazdă și producător pentru canalul de televiziune rus Channel One Russia.
Ce măsuri adiționale pot fi luate pentru a contracara atacurile cibernetice ruse
Confiscarea domeniilor Doppelgänger demonstrează că instrumentele legale, combinate cu colaborarea dintre agențiile federale și cele de inteligență cibernetică, pot contracara eficient influența străină. Dar, impactul lor este limitat dacă suspecții se află în țări fără tratate de extrădare (tratate ce facilitează cooperarea între state privind justiția penală).
Sancțiunile, precum cele împotriva lui Kalashnikov și Afanasyeva, sunt mai eficiente prin restricționarea activităților financiare. Deci, vizarea rețelelor financiare ar trebui să rămână o prioritate.
În plus, legiuitorii ar trebui să ia în considerare reglementări mai stricte pentru rețelele sociale, deoarece aceste platforme sunt adesea folosite pentru a răspândi dezinformarea. Companii de social media precum Meta și TikTok au interzis deja media de stat rusească, invocând „interferența străină”.
Interzicerea canalelor de media de stat implicate în influența malignă străină este un pas important în combaterea dezinformării, dar nu este o soluție completă. Un raport al Institutului pentru Dialog Strategic arată că, după interdicțiile din UE, conținutul media de stat rus a continuat să ajungă la publicul european prin „domenii oglindă” – copii ale site-urilor interzise care evită detectarea.
Companiile de social media trebuie să îmbunătățească măsurile de blocare a conținutului din aceste surse, inclusiv prin metode de detectare a textului, cum ar fi procesarea limbajului natural, pentru a identifica conținutul copiat.
În timp ce se abordează aceste probleme, este esențial să se mențină un echilibru între reglementare și libertatea de exprimare. În loc să impună restricții dure, reglementările ar trebui să ceară companiilor de social media să creeze și să aplice politici de moderare a conținutului, conform standardelor stabilite de oficialii guvernamentali împreună cu societatea civilă.
Așa cum stipulează Actul Serviciilor Digitale al UE din 2022, practicile companiilor de social media susțin libertatea de exprimare prin crearea unui mediu online sigur care protejează securitatea națională și integritatea democratică de manipulările străine.
Propunerile existente pentru reglementarea inteligenței artificiale sugerează adesea utilizarea de watermark-uri sau etichete pentru a marca conținutul generat de AI ca parte a inițiativelor mai ample de alfabetizare media și digitală. Acest lucru este crucial, mai ales având în vedere că cercetările recente indică faptul că motoarele de căutare favorizează conținutul generat de AI, din cauza algoritmilor SEO.
În plus, echipele de inteligență cibernetică și experții legali trebuie să colaboreze strâns pentru a identifica și confiscarea domeniilor ilegitime înainte ca conținutul lor să se răspândească pe rețelele sociale. Având în vedere că domeniile Doppelganger sunt găzduite pe servere străine, este esențială îmbunătățirea colaborării cu serviciile de inteligență externe.
Astfel, prin consolidarea parteneriatelor cu firme private de cybersecurity, companii de tehnologie, organizații nonprofit și agenții externe, instituțiile guvernamentale pot aborda mai bine dezinformarea.
Utilizarea legilor existente, elaborarea de noi reglementări și îmbunătățirea colaborării între industrie și societatea civilă vor ajuta la crearea unei reacții mai eficiente împotriva operațiunilor de influență malignă străină, potrivit forumului Just Security.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!