Analiză West Point. Statele Unite nu sunt pregătite să contracareze simultan două operațiuni militare de combatere la scară largă

Data:

spot_img

Rusia, China, Coreea de Nord și Iran (denumite și Axa Răului) au o coordonare din ce în ce mai strânsă, prin resurse comune, echipamente militare și antrenament militar. Semnele că o astfel de cooperare strânsă este deja în curs de desfășurare sunt deosebit de îngrijorătoare. În acest climat, gestionarea mai multor conflicte simultane ar putea suprasolicita resursele și capacitățile SUA și ale aliaților săi.

PressHub a analizat un document al Modern Institute at West Point. Institutul american are ca misiune să furnizeze expertiză Academiei Militare a Statelor Unite.

Potrivit analizei, alianța țărilor menționate mai sus reprezintă o provocare semnificativă pentru SUA, posibil cea mai gravă de la căderea Uniunii Sovietice.

Unii analiști numesc climatul geopolitic actual „noul Război Rece” și își afirmă temerile privind o posibilă declanșare a unui al treilea război mondial.

Afirmațiile sunt făcute în contextul agresiunii ruse din Ucraina, observându-se aspecte schimbătoare legate de războiul modern.

În același timp, acțiunile Chinei în regiunea Indo-Pacific amenință aliații SUA și subminează securitatea regională. Astfel, colaborarea între adversarii Occidentului (cum îi prezintă institutul) reprezintă o amenințare semnificativă ce trebuie abordată pentru a prioritiza resursele și a crea strategii de contracarare eficiente.

China a contribuit la crearea unui sistem comercial paralel Vestului

Liderii chinezi recunosc și respectă capacitățile militare și tehnologice ale SUA, iar deși nu au încredere că ar putea câștiga un conflict potențial, această anxietate nu ar trebui să ofere confort occidentalilor.

Din perspectiva Beijingului, există numeroase motive pentru a justifica acțiuni decisive într-un termen mai scurt. Liderii chinezi nu se tem de o ruptură geopolitică cu SUA și Occidentul, având convingerea că o astfel de separare s-a realizat deja.

Citește și: 271 de pagini de vulnerabilitate. J.D. Vance, vicepreședintele lui Trump ANALIZĂ

Guvernul de la Beijing observă că Statele Unite își organizează activ o coaliție globală menită să se îndepărteze de piața chineză printr-o decuplare (= ruptură) de mediul tehnologiilor și al controalelor comerciale. De asemenea, în actualul context de război ruso-ucrainean, mulți oficiali chinezi se opun viziunii cum că guvernele europene tind să se supună în mare măsură conducerii americane.

(240506) – PARIS, May 6, 2024 (Xinhua) – Chinese President Xi Jinping shakes hands with European Commission President Ursula von der Leyen in Paris, France, May 6, 2024. Xi attended a China-France-EU trilateral meeting with French President Emmanuel Macron and European Commission President Ursula von der Leyen at Elysee Palace on Monday. (Xinhua/Li Xueren)

Liderii și strategii chinezi consideră că americanii și europenii se simt vulnerabili din punct de vedere economic și sunt reticenți în a iniția conflicte care ar putea conduce la o criză economică globală catastrofală.

Potrivit raportului american, chinezii se consideră mai bine poziționați să facă față acestor provocări, având în vedere că au contribuit la stabilirea unui sistem comercial global paralel Occidentului pentru a sprijini țări precum Rusia, Iran și Coreea de Nord, vizate de sancțiunile impuse de SUA.

Criza din Ucraina a determinat SUA să își întărească baza industrială de apărare, o evoluție care îngrijorează China, deoarece ar putea spori capacitatea Americii de a produce armament avansat. Deși acest proces va dura, orice an sau doi suplimentari ar putea fi semnificativi.

Mai mult, investițiile SUA în inteligența artificială și inițiative precum programul Replicator, sunt considerate potențiale amenințări în contextul competiției strategice și al etapelor incipiente ale conflictului. Programul „Replicator” ale SUA vizează dezvoltarea de tehnologii autonome (fără control uman) și inteligență artificială pentru îmbunătățirea capacităților militare.

Japonia încearcă să contrabalanseze puterea Chinei în regiunea Indo-Pacific

Japonia își reînnoiește armamentul și dezvoltă capacități de a opera dincolo de teritoriul său, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra regiunii Indo-Pacific, deși acest proces va dura. Liderii chinezi consideră că schimbarea militară a Japoniei este deosebit de îngrijorătoare, mai ales că Japonia a rezolvat și neînțelegerile istorice cu Coreea de Sud.

De asemenea, SUA investește în construcția militară și desfășoară exerciții multilaterale cu Japonia și Coreea de Sud, precum și prin parteneriate precum AUKUS și Quad.

Summit SUA- Japonia-Filipine. Tensiuni în Marea Chinei de Sud pe fondul revendicărilor maritime ilegale ale Beijingului. Summitul trilateral a avut loc în urma unei serii de incidente alarmante, fapt ce a trezit profunda îngrijorare a Statelor Unite, Japoniei și Filipinelor cu privire la securitatea regională.
Summit SUA- Japonia-Filipine. Tensiuni în Marea Chinei de Sud pe fondul revendicărilor maritime ilegale ale Beijingului. Summitul trilateral a avut loc în urma unei serii de incidente alarmante, fapt ce a trezit profunda îngrijorare a Statelor Unite, Japoniei și Filipinelor cu privire la securitatea regională.

Activarea unui nou sediu american „de trei stele” în Japonia este percepută ca o îmbunătățire majoră a capabilităților militare americane și ale aliaților în regiune.

Citește și: Analiză GLOBSEC: 41% dintre tinerii între 18 și 34 de ani susțin instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România

În plus, China observă un backlog substanțial de vânzări de armament aprobate de SUA către Taiwan. Backlog-ul se referă la suma totală a comenzilor de armament și echipamente militare care au fost acceptate de o companie sau de un furnizor, dar care nu au fost încă livrate sau completate.

Astfel, liderii chinezi speră că aceste livrări americane către Taiwan nu se vor materializa. SUA a mai obținut acces și la baze în Filipine, dar aceste baze nu sunt încă operaționale.

Aceste eforturi concertate ale SUA de a întări legăturile cu națiunile regionale sunt percepute ca fiind dăunătoare intereselor Chinei.

Armata americană nu este echipată să gestioneze simultan două operațiuni de combatere la scară largă

O mare preocupare pentru americani este potențialul de colaborare între Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, în care aceste state ar putea provoca simultan sau secvențial SUA și aliații săi, ceea ce ar putea suprasolicita capacitățile acestora.

Unii analiști sugerează că această cooperare ar putea avea deja loc. În plus, complexitatea conflictelor în domenii emergente, cum ar fi spațiul și cibernetica, face dificilă prezicerea naturii și consecințelor unor astfel de confruntări.

Acest peisaj strategic complex ridică întrebări critice despre cum să fie construită reziliența și să fie descurajate potențiale conflicte. Abordarea pentru descurajare implică trei domenii cheie: strategie, achiziții și logistică, și capital uman.

Astfel, o mare provocare pentru SUA este echilibrarea obiectivelor strategice extinse cu resurse limitate, inclusiv personal și echipamente, ceea ce ar putea împiedica pregătirea pentru operațiuni de combatere la scară largă, așa cum a cerut Ministerul Apărării.

O treime din armata SUA ar putea fi robotizată | Aktual24
Sursa foto: U.S. Army / Facebook

Pentru a se pregăti pentru un război convențional (doar structuri militare implicate, nu și domeniul cibernetic) prelungit împotriva adversarilor potențiali, armata SUA trebuie să sufere schimbări semnificative în structura de personal și forță.

În prezent, armata americană nu este echipată să gestioneze două operațiuni de combatere la scară largă simultan, cu portavioane deja suprasolicitate în angajamentele lor de a descuraja China și de a confrunta Iranul.

Există deci îngrijorări în creștere cu privire la capacitatea forței voluntare de a oferi personalul necesar pentru un răspuns militar extins.

În ceea ce privește achizițiile și logistica, susținerea unui conflict prelungit prezintă provocări substanțiale, în special în modernizarea bazei industriale și îmbunătățirea capacităților de mobilizare. Ministerul Apărării lucrează activ pentru a aborda aceste probleme, dar se confruntă cu competiția globală pentru resurse.

În plus, multe documente de politică cheie și structuri organizaționale au rămas neschimbate timp de decenii, ceea ce ar putea împiedica capacitatea SUA de a răspunde eficient într-un conflict.

Citește și: Analiză. Rusia imită publicații occidentale prin metoda Dopplegänger. Ce fac SUA pentru a contracara atacurile rusești

Raportul se încheie cu observația că aceste afirmații nu sunt făcute pentru a alarma populația occidentală. Totuși, pentru a aborda provocările unei coaliții între Rusia, China, Iran, Coreea de Nord și o posibilă escaladare către un al treilea război mondial, logistica ar necesita resurse militare suplimentare pentru a proteja rutele de comunicare nord-atlantice și până în Pacific.

Eforturile coordonate între lideri, analiști și cercetători sunt esențiale, iar SUA ar putea fi nevoite să crească cheltuielile pentru securitatea națională, care se află acum la aproximativ jumătate din cele din timpul Războiului Rece, conform Modern Institute at West Point.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related