Frații Muraru, averi imense din funcțiile politice. O anchetă Reporter de Iași

Data:

spot_img

Frații Muraru au reușit să strângă timp de 8 ani case, terenuri și mașini de 1 milion de euro. La început erau profesori la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în prezent Alexandru Muraru este președintele PNL Iași, iar Andrei Muraru este ambasadorul României în SUA.

Rețeta parvenirii, filiera politică. Acum 10-11 ani, erau doi profesorași la Universitatea „Cuza”, cadre didactice asociate. Plătiți cu câteva sute de euro pe lună.

Acum, unul este președintele PNL Iași, deputat aspirant la al treilea mandat, cu casă pe malul lacului Rediu, cu mașină electrică de 45.000 de euro care i-a înlocuit un BMW seria 1.

Celălalt este ambasadorul României în SUA, cu un venit mediu net lunar pe 2022 de 6.700 de dolari. Sunt gemenii Alexandru și Andrei Muraru (42 de ani). Iar declicul pentru ascensiunea lor politică s-a produs în 2014, odată cu alegerea în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis.

Cariera gemenilor a însemnat, de la bun început, o cursă continuă printre sinecuri publice, în poziții cheie ale statului, în CA-uri, comisii și comitete. În paralel, pentru statut și influență, s-au apropiat extrem de mult de Casa Regală a României.

Citește și: Fraudă la Evaluarea Națională într-o școală din județul Iași. Profesorul a șoptit rezolvările elevilor din clasă | Ziarul de Iași

Cum arată traseul profesional al celor doi frați

Traseul profesional al fraților Muraru poate fi împărțit în două perioade, ante și post 2014, anul în care Klaus Iohannis a devenit președintele României. Crescuți în siajul PNL, cei doi Muraru au intrat în zona publică imediat după absolvirea facultății, în 2005. Până în 2012-2013, în paralel cu activitățile didactice, au avut roluri mărunte în serviciul public:

* Alexandru Muraru: consilier la cancelaria prim-ministrului, consilier personal al Ministrului Justiției

* Andrei Muraru: consilier la cancelaria prim-ministrului, angajat pe mai multe poziții la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consilier al directorului general de la Arhivele Naționale

Crearea USL, adică a alianței PSD-PNL i-a propulsat pe cei doi Muraru în primele posturi importante. Astfel, în luna mai 2012, Andrei Muraru a devenit președintele executiv al IICCMER. Iar în 2013, fratele său, Alexandru, a fost numit director al Institutului Național al Patrimoniului, funcții pe care ambii le-au părăsit în martie 2014, la câteva săptămâni după destrămarea USL.

O carieră strâns legată de PNL

Ulterior, din 2014 și până în prezent, cariera publică a gemenilor a fost strâns legată de PNL și de președintele Klaus Iohannis:

* Alexandru Muraru: membru titular al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, consilier onorific al prim-ministrului, iar din octombrie 2020, deputat din partea PNL

* Andrei Muraru: membru al Consiliului de Administrație la Societatea Română de Televiziune, consilier personal al președintelui PNL, Klaus Iohannis, consilier prezidențial, șeful Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, acum ambasador al României în Statele Unite ale Americii

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Contraperformanță greu de egalat. Patru ani și jumătate pentru repararea unui pod

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ReporterIS)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului

Mult discutata reorganizare teritorială mai are de așteptat, localitățile...