Președinta Asociației RO Solidaritate: „Voluntariatul meu a început în România, dar în Franța am înțeles ce înseamnă implicarea civică”

Data:

Chiar înainte de Crăciun, Andreea a ajuns în România pentru câteva zile, ca să distribuie 400 de cărți cu povești unor copii din medii defavorizate din județul Sălaj. Face drumul Franța – România foarte des, chiar lunar, în ultima vreme, datorită acțiunilor pe care le derulează (atât pentru familii cu probleme din țară, cât și în cadrul unor proiecte culturale).


Un articol realizat de: Camelia Jula, jurnalist Occidentul Românesc

Material video și montaj: Raúl Sánchez Costa


Andreea Ember este președinta Asociației RO Solidaritate (Franța), care a luat ființă în urmă cu trei ani. „Suntem o organizație umanitară, non-profit, care oferă sprijin atât copiilor în dificultate din România, cât și familiilor cu copii care vin în Franța pentru tratamente oncologice. Povestea noastră a început cu voluntariatul individual”, rememorează Andreea, iar acum continuă în forma asociației.

De profesie tehnician de patrimoniu, Andreea Ember (35 de ani) este din Zalău, județul Sălaj; a absolvit Facultatea de Arheologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi a plecat în Franța pentru un master în arheologie și istoria artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. A urmat și al doilea master, în același domeniu, la École Pratique des Hautes Études, dar și o specializare în contabilitate de gestiune, la EFC – Formation Ecole Française de Comptabilité.

Acum lucrează pentru Centrul Monumentelor Naționale din Franța, o instituție care gestionează peste o sută de monumente de patrimoniu.

„Transpus în română, cred că jobul meu ar însemna manager în relația cu personalul. Gestionez echipele care se ocupă de turiști, activități cu copiii – practic, tot ce implică partea de punere în valoare a unui monument istoric”, explică Andreea. Cele două monumente în a căror administrare este angajată sunt Château de Maisons și Villa Savoye, din regiunea Maisons-Laffitte, Île-de-France.

YouTube video

De la protestele anti-corupție la implicarea civică directă, în formă organizată

Andreea mărturisește că a fost plăcut surprinsă, când s-a mutat în regiunea pariziană, să descopere acolo o comunitate românească foarte unită. Obișnuită cu voluntariatul încă de la vârsta de 17 ani, nu a durat mult până când s-a implicat în diverse acțiuni cu și pentru români.

„Am fost solicitați, mai mulți români, ca traducători pentru consultații în cazul familiilor care veneau cu copiii în Franța, pentru tratamente oncologice. Părinții nu vorbeau franceză, astfel că aveau nevoie de interpreți. Așa a început și povestea RO Solidaritate, de fapt. Noi, cei implicați în asociație, ne-am cunoscut la protestele anti-corupție din 2017, care aveau loc în Paris în solidaritate cu cele din România.

Toți eram implicați, într-un fel sau altul, în acțiuni de voluntariat în scopul ajutorării familiilor de români ai căror copii urmau tratamente oncologice în Paris. Mulți oameni doreau să ne ofere donații, ca să ne ajute, dar nu le puteam primi pentru că nu aveam o formă legală de funcționare.

La finalul anului 2018, a luat ființă oficial asociația, din dorința noastră, a tuturor, de a ne implica în schimbarea lucrurilor nu doar prin proteste, ci prin acțiuni civice concrete, în teren”, explică Andreea Ember.

Pe lângă suportul oferit familiilor române în Franța, pe parcursul tratamentelor medicale pentru copii, organizația a demarat și acțiuni de susținere a copiilor defavorizați și a familiilor în dificultate din România. Cel mai recent eveniment de strângere de fonduri organizat de RO Solidaritate în acest sens a fost un atelier de lectură ce a avut loc la Ambasada României din Paris, cu sprijinul acestei instituții. 

„A fost a doua ediție a evenimentului, prima s-a întâmplat în 2019. În total, acum am oferit 450 de cărți cu povești cu impact civic: 50 au mers către copii defavorizați din județul Neamț, iar 400 – către copii defavorizați din județul Sălaj. Am venit personal aici să distribui aceste cărți pentru că eu cunosc cel mai bine situația și familiile pe care le ajutăm. În Neamț, colaborăm cu Asociația Codrin, care se ocupă de distribuirea materialelor”, spune Andreea.

Alte activități ale asociației pe care le coordonează includ ateliere de educație sanitară, educație juridică și educație culturală. 

„Încercăm să facem cunoscute monumentele istorice de interes local, care, din păcate, sunt neglijate în România. Consider că este foarte important să conștientizăm rolul acestor monumente în perceperea identității noastre.

Dar în România avem de regulă, la Direcția de Cultură a județelor, câțiva oameni care se ocupă de toate monumentele, pe când în Franța, spre exemplu, sunt 15 oameni care se ocupă de două monumente (și aici mă refer doar la echipa pentru care lucrez eu).

Franța investește mult în cultură, în patrimoniu. Inclusiv clădirile aflate în ruină sunt puse în valoare. Putem încerca să învățăm din exemplul său. Am discutat recent, cu Institutul Național al Patrimoniului, un proiect care urmărește o mai bună valorificare a monumentelor din România, iar când va deveni realitate sper să avem vești mai bune în acest sens”, precizează președinta RO Solidaritate.

Una dintre acțiunile noastre foarte dragi se numește Iepurașul Jucăuș: în cadrul său, copii români din diaspora realizează diverse desene, de Paști, pentru copii din România, iar de 1 iunie trimitem pachete către copiii defavorizați din țară (se numesc JoyBox), în care includem aceste desene. În acest fel, încercăm să conectăm copiii din diaspora cu cei din România și viceversa.

Totodată, RO Solidaritate furnizează produse alimentare, o dată la trei – patru luni, pentru mai multe familii aflate în grija asociației. 

„Sunt zece familii din Sălaj, una din Galați și una din Constanța. Din păcate, nu avem încă suficientă vizibilitate pentru a aduna resurse financiare ca să ajutăm și mai multe familii, dar sperăm că asta se va întâmpla în timp. Ceea ce este important, aș zice eu, este că nu le oferim doar acest sprijin material, ci încercăm să îi educăm înspre o mai bună administrare a bunurilor și câștigurilor. Lucrăm cu ei pe partea de educație privind auto-gospodărirea, iar rezultatele se văd treptat”, mărturisește Andreea.

„Am o chemare care nu mă lasă să mă desprind de România”

Echipa RO Solidaritate numără 15 voluntari activi, „dar tot nu suntem suficienți și majoritatea suntem în Franța. Când avem acțiuni în România, ne luăm concediu de la locurile de muncă pentru a veni în țară. Eu vin cel mai des, aproape lunar”, mărturisește Andreea.

„Probabil am o chemare care nu mă lasă să mă desprind de România, dar există și partea cealaltă, a vocii rațiunii, care îmi spune că dacă m-aș întoarce acum în țară eficiența sprijinului meu ar scădea. Ceea ce fac în Franța îmi asigură resursele financiare ca să pot ajuta aici, acasă.

În România, jobul meu din Franța nu există, spre exemplu. Ar trebui să mă reorientez profesional, cu siguranță aș avea mai puține resurse și nu aș reuși să fac aceleași lucruri pe care le pot face acum. Este oarecum un compromis, dar unul frumos, care mi-a adus privilegiul de a cunoaște mulți români dedicați, dornici să se implice și care fac asta din toată inima”, spune Andreea Ember.

Dincolo de implicarea pentru ajutorul oferit altor conaționali, comunitatea românească din zona pariziană este unită și când vine vorba de obiceiuri sau tradiții de acasă. 

„Vara ne strângem sute (dacă nu chiar mai mulți) de români la Sâmbra Oilor, o tradiție maramureșeană care aduce și în Franța interpreți de muzică populară românească, activități cu specific românesc, produse românești… Suntem foarte uniți și acesta e un lucru bun, mai ales că sunt cuprinse toate categoriile sociale și profesionale în această strânsă legătură – de la vânzătorul din magazinul românesc până la medicul de elită dintr-un spital parizian. Iar această unitate ne ajută și să îi ajutăm pe cei de acasă”, consideră Andreea.

„Pe durata pandemiei nu am putut face prea multe activități, dar nu am stat cu mâinile în sân. Ne-am implicat, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj în producția de dezinfectanți pentru România și Republica Moldova. Iar din luna aprilie a acestui an eu activez ca voluntar și pentru VeDem Just (Asociația Voci pentru Democrație și Justiție din România), deoarece vreau ca RO Solidaritate să creeze, în timp, ateliere de educație juridică pentru copii. Este esențial ca ei să știe ce drepturi și ce responsabilități au, în calitate de cetățeni.”

Andreea Ember păstrează, așadar, o relație foarte apropiată cu țara natală, cu locurile de baștină. Mărturisește că îi lipsesc prietenii și familia, când este în Franța, iar când este în România „îi văd cu porția, pentru că am activitățile de care mă ocup, pentru asociație. Dacă ar fi să vin înapoi în țară, aș face-o doar pentru a fi aproape de familie. Îmi lipsește să fac sărbătorile cu ei”, recunoaște ea. Poate chiar dorul de acasă, alături de dorința de a oferi ceva societății, a pus bazele activității Andreei în zona umanitară.

Președinta RO Solidaritate spune că tatăl său i-a insuflat voluntariatul și a făcut asta de când era în liceu, dar abia în Franța „am înțeles ce înseamnă de fapt implicarea civică”.

Își dorește ca asociația să crească în notorietate și acțiuni, în așa fel încât să poată realiza strângeri de fonduri mult mai consistente pentru copiii care vin la tratamente oncologice în Franța: „Sumele necesare sunt foarte mari, de zeci de mii de euro, iar părinții care nu reușesc să obțină acel formular necesar decontării pentru un copil bolnav de cancer trebuie să plătească aceste costuri uriașe.”

Iar pentru copiii defavorizați din România, Andreea speră ca RO Solidaritate să poată crea burse educaționale, ca să îi sprijine să își continue studiile cu liceul și chiar facultatea, dat fiind că mulți dintre ei tind să abandoneze școala după opt clase: „Donațiile, sprijinul material în bani sau produse sunt foarte importante pentru supraviețuirea acestor copii, acestor familii de la care și noi învățăm foarte mult și la care mergem ca acasă. Dar și mai importantă este șansa la educație, o educație care să le ofere copiilor oportunități profesionale și sociale. Astfel văd eu viitorul muncii noastre de acum, înspre a-i ajuta să se dezvolte ca indivizi care să iasă din mediul defavorizat și să își creeze o viață decentă, cel puțin.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol multimedia publicat în Occidentul Românesc, partener în cadrul proiectului Stars4Media – „Connecto: Towards European Values Through Digital Media. The Live Streaming Hub”


spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac pe listele PSD-PNL pentru europarlamentare

Ce spune Comisia Europeană despre candidatura Ramonei Chiriac, șefa...

Tentative de înșelăciune prin metoda „spoofing”

Poliția Română informează cu privire la un nou mod...

Digitalizarea ONG-urilor se face cu fonduri din PNRR

Apelul Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale va fi destinat atât...