A vota sau a nu vota | Revista22

Data:

spot_img

A vota sau a nu vota. Marginalii au devenit centrali, ceea ce face ca, dacă refuzi să alegi puterea, nu-ți mai rămâne, în spectrul democratic, aproape nimic semnificativ. De asta regret atât de mult declinul USR.

Care este miza adevărată, importantă, a alegerilor prezidențiale de anul acesta, așa cum, să zicem, în 2004 sau în 2014, a fost bararea ambițiilor dictatoriale ale lui Adrian Năstase, respectiv Victor Ponta? Nu reușesc să întrevăd vreuna.

Conform tuturor sondajelor de opinie, Geoană și Ciolacu vor fi în turul doi, la distanță mică între ei și într-o ordine care nu prea contează. Un fost președinte PSD, „reciclat” prin administrația NATO, și un actual președinte PSD, actual prim-ministru.

Citește și: Expoziţia „Au venit americanii – Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, vernisată la Universitatea Ovidius

Unul își zice „independent” și mizează pe atragerea de electorat deopotrivă de la PSD și PNL, dacă nu și din alte zone; celălalt are în spate mașinăria puternică de strâns voturi a PSD. Diferențele ideologice dintre ei sunt minime, iar în ce privește abordarea practică președintele oricum nu e decisiv. Ambii sunt atlantiști, proeuropeni etc. Nicio problemă aici. Altminteri, sunt ambii fără carismă, mediocri.

„Sunt posibile oricând surprize”

Asupra unuia planează o suspiciune de plagiat doctoral (dar cui îi mai pasă astăzi de asemenea suspiciuni, devenite banale?), în timp ce celălalt pare că are dificultăți în a-și prezenta diploma de bac. Cel mult, cercetând insistent, am putea spune că Ciolacu e mai abil politician, dar și mai oportunist. Dar cred că și Geoană are resurse neexplorate la acest capitol. „Aceeași Mărie cu altă pălărie” – în rezumat. A alege întemeiat între cei doi, în al doilea tur de scrutin, e aproape cu neputință și, în orice caz, nici nu prea are importanță. Oricare dintre ei poate câștiga.

Citește și: O campanie prezidențială aspră într-o Americă divizată: Trump și Harris sunt cap la cap

În rest, nu pare că vreunul dintre ceilalți candidați are vreo șansă să ajungă în turul doi. Ciucă „ostașul” e împotmolit fără speranță undeva pe locul cinci sau șase, iar Elena Lasconi, care, în ultimul timp, concurează în populism cu Șoșoacă și Simion, pare a-și fi propus să frustreze cel puțin o parte din electoratul liberal decumpănit de PNL, cât și pe cel al USR. Nu știu dacă va reuși să vină pe locul trei (ca acum în sondaje) în turul întâi, dar chiar și așa, locul trei n-o va ajuta cu nimic practic și mai ales nu va ajuta prea mult partidul USR, aflat de ani de zile în deficit de viteză și în câștig de confuzie. Sigur, sunt posibile oricând surprize, „lebede negre”. Dar, foarte probabil, știm rezultatul. Mai are rost atunci să votăm?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...