Alegeri „istorice”?

Data:

spot_img

Majoritatea oamenilor nu pot decât cu greu și pentru puțină vreme respira aerul tare și eteric al libertății: au nevoie repede de o atmosferă mai familiară care-i deresponsabilizează și îi infantilizează.

Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, percep la mulți existența sentimentului că ele sunt epocale, istorice. Valorizările diferă, desigur, în funcție de cel care va ieși victorios. Unii califică aceste alegeri ca decisive pentru generația noastră, poate pentru secolul nostru, deoarece se va decide, spun ei, între liberalism și o formă urâtă de populism, pe care unii n-au ezitat s-o califice drept fascism.

Libertatea și drepturile omului – cu greu câștigate într-un secol – vor fi puse la grea încercare deopotrivă în Statele Unite, cât și în restul lumii, sub influența Statelor Unite, dacă va câștiga Donald Trump. Democrația va suferi profund sau poate chiar – în scenariile cele mai sumbre – se va prăbuși în una dintre marile ei patrii.

SUA cu Trump președinte își vor reduce rolul internațional

Statele Unite cu Trump președinte își vor reduce rolul internațional, vor avea relații proaste cu aliații vest-europeni și est-asiatici, în schimb vor tranzacționa împărțirea sferelor de influență cu China și Rusia. Războiul din Ucraina se va termina printr-un acord care va da Rusiei aproape tot ce a cerut, în schimbul unor concesii formale și aparente. Declinul Occidentului și ascensiunea statelor BRICS vor fi tot mai evidente, iar turbulențele și crizele nu vor conteni, dacă fostul președinte – se spune- va reveni la Casa Albă.

Desigur, printre cei care văd alegerile de peste câteva zile din SUA drept cruciale și istorice se numără – nu puțini printre comentatorii români – și cei care salută entuziaști o eventuală victorie a lui Trump. Pentru ei, Harris este o cvasicomunistă deghizată, iar înfrângerea ei și a democraților ar marca sfârșitul influenței politice a stângismului, stoparea declinului Americii și o șansă de pace reală în Ucraina. America va redeveni „mare” sub Trump! Cred ei.

Citește și: Politician vedetă la televizor cu dosar de informator distrus de Securitate

Așadar, sunt într-adevăr aceste alegeri „istorice”, în sensul că rezultatul lor va decide asupra viitorului pe multe decenii? Opțiunea între Harris și Trump va determina cursul istoriei? Nu cred.

Sigur, aș prefera o victorie a Kamalei Harris, iar convingerea că ea ar fi mai fermă față de aroganța lui Putin decât Trump contează mult (deși nu exclusiv) în această preferință. Altminteri, nu văd lucrurile în termeni atât de radicali. De fapt, cred că politica marilor și mai puțin marilor puteri devine tot mai mult dependentă de curente și tendințe impersonale care trec dincolo de voința chiar a celor mai puternici lideri.

Continuarea în Revista22

Citește și: Proces de ucidere din culpă „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...