Dilema cetățeanului neturmentat | Revista22

Data:

spot_img

Dilema cetățeanului neturmentat. Recunosc. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată de treizeci și patru de ani. Sunt asemenea celebrului personaj care întreabă: „Eu cu cine votez?”.

Atât doar – și asta e o agravantă – nu sunt „turmentat”. Jur. Sunt treaz și lucid, și tocmai asta e problema: nu știu cu cine aș putea vota la prezidențiale la începutul acestei ierni. În consecință, mi se pare că nu merită să mai votez.

Altă dată, am avut cu cine vota: nu că am fost neapărat un entuziast al lui Iohannis ori Băsescu, ori- mult mai demult – al lui Constantinescu.

Dar măcar, față de alții, aveau niște atuuri: reprezentau sau măcar pretindeau că reprezintă niște valori la care aderam. Aveau oarecare credibilitate. Și, mai ales, erau niște personalități în sensul propriu al cuvântului: vedeai ceva la ei aparte. Nu se confundau cu mediul înconjurător.

Platitudine. Mediocritate desăvârșită. Confuzie. Pâclă

Măcar exista la ei o culoare ieșind în evidență. Se distingeau unele protuberanțe pe șesul general al mediocrității.

Pe scurt, puteai să-i distingi. Azi – la Ciolacu, Ciucă, Geoană, ce vezi? Gri pretutindeni: adânc și nesfârșit gri. Platitudine. Mediocritate desăvârșită. Confuzie. Pâclă.

Citește și: Atacuri aeriene în Liban. Care sunt capacitățile militare ale grupării Hezbollah

Asta, când nu se combină și cu ridicolul: Ciucă – autorul unei cărți invizibile, publicitată cu două milioane de lei, într-o țară cu piața de carte fragilă și redusă. Geoană – „prostănacul” recăzut în politica internă de la NATO.

Ciolacu – un viclean politician, pe care nici măcar nu l-ai băga în seamă, dacă n-ar fi șeful PSD. Unde sunt comunismul lui Iliescu, aroganța lui Năstase și chiar tupeul dictatorial al lui Dragnea, de care, temându-te, să votezi cu partea adversă, orice ar fi?

Într-adevăr, pe timpuri aveam măcar la dispoziție strategia „răului mai mic”. Așa am votat în 2000 cu Ion Iliescu în al doilea tur, mai mult ca o demonstrație politică și civică împotriva extremismului lui C.V. Tudor. Dar măcar merita demonstrația.

Citește și: Congresul PSD și validarea candidaturii lui Marcel Ciolacu. Reacțiile liderilor politici

Însă anul acesta nu cred că va mai fi nevoie de votul meu pentru a-l ține departe de putere pe George Simion – din fericire pentru democrația românească, un bufon la fel de mediocru ca „democrații” pe care îi combate. Nici extremismul nu mai e ce-a fost, ar suspina unii nostalgici.

Dar există, mi se va spune, măcar Elena Lasconi, noua președintă a unui partid pe care, cândva, l-am votat cu oarecare speranță. Îmi pare rău, dar nu mă văd votând cu Lasconi.

Continuarea în Revista22

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...

Felix mediocritas

Un adevăr vechi de când lumea, dar de care...

Sub zodia Imprevizibilului

Câștigător categoric al prezidențialelor americane, Trump a pus lumea...